SAP S/4HANA Cloud Suite

SAP S/4HANA Cloud Suite

Om bedrijven te helpen om complexiteit te verminderen en te overleven in de digitale economie, heeft SAP de S/4HANA Cloud Suite ontwikkeld, waarmee nieuwe bedrijfsstrategieën kunnen worden ontwikkeld en worden geïmplementeerd.

Door de inzet van SAP S/4HANA Cloud Suite wordt de volledige keten gedigitaliseerd, inclusief de Digitale Core, die dient als platform voor innovatie en optimalisatie van bedrijfsprocessen. Hiermee kan een digitale strategie worden ontwikkeld door real-time informatie uit Big Data, een persoonlijke klantervaring, Omni-Channel, connectie met apparaten (IoT), persoonlijke en bedrijfsnetwerken.

S/4HANA Cloud Suite vanuit het bedrijfsperspectief 

SAP S/4HANA Cloud is specifiek ontwikkeld voor grote en internationaal opererende bedrijven, die te maken hebben met complexe structuren op het gebied van keten verwerking, logistiek, management, financiën en productie.

SAP S/4HANA Suite is ontwikkeld op basis van moderne design principes om zowel in de Cloud (Private en Public) als On-Premise, als zogenaamde Intelligente ERP-applicatie te fungeren.  De tijd dat ERP uitsluitend transacties uitvoert en vastlegt is definitief voorbij. Intelligent ERP wordt breder ingezet en zorgt voor de basis, voor 360 inzicht en helpt bij het nemen van de juiste beslissingen. 

Intelligent ERP bestaat uit 3 onderdelen:

 1. Intelligent Suite bestaande uit S/4HANA en de SAP Eco-applicaties voor aanvullende Best-of-Breed oplossingen op het gebied van Inkoop, HR, Expense en Contract Management
 2. Intelligent Technologies
 3. Digital Platform

SAP S/4HANA Cloud Suite geeft direct een volledige dekking voor Best Practices voor de volgende onderdelen:

 • Finance
 • Human resources
 • Sourcing & Procurement
 • Sales
 • Enterprise Portfolio en Project Management
 • Professional Services
 • Manufacturing
 • R&D / Engineering
 • Supply Chain
 • Asset Management
 • Enterprise Information management

Vervolgens kunnen via standaard – zogenaamde White-Listed-API’s integraties worden gerealiseerd voor aanvullende functionaliteiten.

Intelligent Core

Ondersteuning van specifieke landen en talen

landen en talen

SAP S/4HANA Cloud kan ingezet worden in 40 landen en ondersteunt 22 verschillende talen. 

8 aandachtspunten voor snelle en succesvolle implementatie van SAP S/4HANA Cloud

Implementatie van SAP S/4HANA Cloud kan niet alleen snel maar ook zeer specifiek voor  specifieke bedrijfssituatie worden uitgevoerd. 

1. Beschikbaarheid van het systeem vanaf dag 1

Het systeem is direct vanaf dag 1 beschikbaar in de vorm van een Starter Systeem waar gebruikers en projectteam leden mee kunnen werken. Aan het einde van het implementatieproject zal dit Starter systeem worden overgezet naar het Productie Systeem. Tevens komt er een Quality Systeem beschikbaar voor het uitvoeren van testactiviteiten

2. Maak Cloud Principes onderdeel van ontwerp strategie

Kiezen voor Cloud oplossingen impliceert dat er gekozen kan worden voor standaardoplossingen. De kracht van Public Cloud is dat oplossingen worden ontwikkeld die breed – en daardoor ook veel goedkoper – kunnen worden ingezet.

3. Self-Deployment van gebruikers

Door Management, Key en End Users direct bij het implementatieproject te betrekken, krijgen zij eenvoudig een goed beeld van de functionaliteit, de E-learning mogelijkheden en de wijze waarop zij het systeem kunnen personaliseren voor hun specifieke rol. Deze aanpak zorgt voor een snellere en betere acceptatie van de nieuwe ERP-omgeving.

4. Fit to Standard Industry Best Practices

De kracht van SAP zijn de Industry Best Practices die de afgelopen 30 jaren zijn ontwikkeld waardoor veel processen op basis van standaarden kunnen worden opgezet. Dit vermindert direct de complexiteit maar ook de mogelijkheid om de toekomst eenvoudig nieuwe functionaliteiten toe te voegen.

5. Gebruik White-Listed Interfaces

Wanneer SAP S/4HANA Cloud functionaliteit dient te worden versterkt door aanvullende Best-of-Breed oplossingen, dan kan op basis van white-listed-api’s worden gekozen voor een naadloze integratie met deze SAP of Third-Party applicaties.  

6. Aanpassingen op basis van In-App of Side-By-Side extensies

Maatwerk of aanpassingen kunnen zodanig worden doorgevoerd dat deze benodigde aanpassingen nooit de standaard verwerking zullen beïnvloeden. Dergelijke aanpassingen worden boven op de standaard gedaan waardoor nieuwe releases geen grote impact zullen hebben op dergelijke aanpassingen

7. Zorg voor documentatie

Voor een snelle en succesvolle implementatie is het van groot belang om inzicht te hebben en te behouden in de onderliggende structuren:
a. Hoe verlopen de Core, Management en Support Processen
b. Welke rollen dienen over welke functionaliteit te beschikken
c. Hoe worden de Best Practices ingericht
d. Op welke wijze wordt de integratie uitgevoerd

8. Bouw een Center of Expertise voor Ondersteuning en Innovatie

Door te kiezen voor ERP uit de Cloud ontvang je ieder kwartaal een nieuwe release met aanvullende of verbeterde functionaliteit. Het Center of Expertise dient zowel de ondersteuning van het huidige als de innovatie van nieuwe digitale ontwikkelingen naast elkaar te gaan ondersteunen

SAP S/4HANA Cloud vanuit een IT-perspectief gezien

Afhankelijkheid van IT is feitelijk beperkt tot toegang tot internet.

Met de inzet van SAP S/4HANA Cloud wordt een sterke vereenvoudiging van het IT-landschap gerealiseerd door eliminatie van zowel applicatie- als databaseservers; SAP zorgt voor zowel de infrastructuur, het SAP Cloud Platform als de applicatie(s).

Datastructuren van de SAP S/4HANA applicaties zijn vereenvoudigd, volledig geïntegreerd en worden verwerkt in de SAP HANA database. SAP HANA is een uniek databasesysteem dat werkt op basis van het in-memory concept. Hierdoor zijn alle gegevens altijd real-time beschikbaar.

Applicaties zijn ontwikkeld op basis van SAP Fiori (HTML5) waardoor de applicaties op alle internetbrowsers gebruikt kunnen worden.

SAP Cloud Platform zorgt voor eenvoudige toegang tot additionele oplossingen vanuit het SAP Ecosysteem, zonder zware en complexe IT-projecten.

De belangrijkste hardwarevereisten voor on-premises ERP

Voor on-premises ERP-software zijn bepaalde technische vereisten vereist. Je kunt er hier over lezen.

Lees verder

On-premises vs. Cloud: verschillen in de ERP-implementatie

Op deze punten verschilt lokale ERP-software van cloudgebaseerde systemen als het gaat om implementatie.

Lees verder