Cloud ERP

Migratie naar ERP in de Cloud

Wanneer we het hebben over Cloud ERP hebben we het over SaaS, of te wel Software-as-a-Service. In de praktijk houdt dit in dat je een URL ontvangt en je direct aan de slag kan met het implementatieproject.

Alles wordt verzorgd door SAP: de applicatie, onderhoud, upgrades, netwerk, opslag, etc… Op deze manier hoeven er geen extra kosten te worden gemaakt voor hardware en het onderhoud hiervan.

ERP vanuit de Cloud kan in verschillende vormen worden verkregen. Bij ERP vanuit de Cloud wordt uitgegaan van Software as a Service, waarbij zowel de infrastructuur, het platform als de ERP-applicatie vanuit de Cloud wordt verkregen. Voor de ERP SaaS-oplossing is vaak nog een optie om te kiezen voor Public Cloud of Private Cloud. Bij Public Cloud ERP wordt de infrastructuur en het platform ingezet voor meerdere bedrijven. Bij de Private Cloud wordt een infrastructuur en platform verkregen dat niet wordt gedeeld met andere bedrijven.

Greenfield versus Brownfield migratie

Voor het migreren van data worden de volgende termen gebruikt: Greenfield en Brownfield migraties. Bij een greenfield migratie wordt uitgegaan van een compleet nieuwe omgeving waarbij alles vanaf scratch wordt opgebouwd. Bij een brownfield migratie wordt uitgegaan van een bestaande omgeving die wordt “verbouwd” naar een nieuwe omgeving.

Kiezen voor ERP vanuit de Cloud impliceert tevens dat er een Greenfield migratie wordt uitgevoerd. De migratie naar ERP in de Cloud betekent voor de organisatie een andere wijze van werken. Het Cloud denken is een belangrijk onderdeel van een succesvolle transitie naar ERP in de Cloud.

ERP naar de Cloud brengen impliceert de volgende stappen om de structuur, processen en de data te migreren:

  1. Vertaling van de organisatiestructuur naar de ERP Cloud structuur
  2. Mapping van de end-to-end processen naar de standard Best Practice Scenario’s
  3. Inrichten van de masterdata.

Wat zijn de aspecten van een Greenfield Migratie?

Greenfield migratie is als een verhuizing naar een compleet nieuw huis waar feitelijk alles kan worden geregeld. Greenfield naar een ERP Cloud oplossing heeft als groot voordeel dat alles vanaf dag 1 beschikbaar is. SAP Cloud ERP start met een zogenaamd “starters” systeem, dat direct door de business owners kan worden gebruikt om de functionaliteit schermen, dialogen te ontdekken. Een ‘greenfield’-scenario geeft de gelegenheid zaken vanaf het begin goed te regelen en gelijk optimaal te profiteren van de innovatiemogelijkheden. Je hebt geen last van inefficiënties en complicaties van de huidige omgeving. Je begint met een schone lei en maakt meteen gebruik van alle flexibiliteit van het nieuwe systeem. Het is een belangrijke afweging die grote impact heeft op de organisatie.

migratie

Get it Clean, Keep it Clean!

Net als bij een verhuizing is het belangrijk om vooraf op te ruimen. Dit geldt ook voor een migratie. Ruim zoveel mogelijk gegevens op, die niet mee hoeven naar de nieuwe omgeving. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want welke criteria zet je in op deze opruimactie? It-management moet bepalen welke technische informatie moet overgaan en wat er weg kan. De stem van de business is uiteraard belangrijk bij de archivering van allerlei, al dan niet oude, bedrijfsgegevens. En wat laat je bij het oude systeem en wat wil je vanuit het nieuwe systeem kunnen opvragen? Hoe dan ook wordt de migratie een stuk makkelijker en goedkoper als je niet alles hoeft te migreren.

ERP-software voor kleine bedrijven

Ook kleine bedrijven kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. Hier leest u welke eigenschappen een geschikt systeem moet hebben.

Lees verder

ERP-software voor ZZP'ers, freelancers en eenmanszaken

Geen enkel bedrijf is te klein voor een ERP-software. Hier leest u welke functies ERP-software voor zelfstandigen moet hebben.

Lees verder