Warehouse management software

Magazijnbeheer met warehouse management software

Ontdek wat er allemaal mogelijk is met warehouse management software.

Het magazijn is het meest geïntegreerde deel van de supply chain. Er gebeurd de hele dag door van alles en dan is al gauw het overzicht kwijt. Het is dan ook van groot belang dat elke actie accuraat en precies wordt uitgevoerd en vastgelegd. Om dat zo soepel mogelijk te laten verlopen wil jij het magazijn beheren op jouw manier en zoek je een warehouse management systeem dat flexibel genoeg is om zich aan te passen aan jou.

Warehouse management software (WMS) wordt gebruikt voor het beheren van het magazijn door standaard werkprocessen te automatiseren. Een aantal van deze dagelijkse werkzaamheden zijn picking en verpakken, het ontvangen en verzenden van producten en het bijhouden van de inventaris.

Voordelen

Magazijnbeheer gaat verder dan alleen de producten die worden bewaard in het pand. Warehouse management software is speciaal ontwikkeld voor complete controle over het magazijn, het beheren en onderhouden van het magazijn en de visualisatie van de logistieke en supply chain management projecten. De grootste voordelen van een warehouse management systeem zijn verdeeld over verschillende disciplines waaronder;

Daling operationele kosten

Een goed ontworpen systeem helpt bij het indelen van ruimte. Dankzij de software kan het magazijn zo efficiënt mogelijk worden ingedeeld. Niet alleen de ruimte wordt optimaal benut maar het systeem houdt bij het indelen ook rekening met het picken van orders. Er wordt bijvoorbeeld gelet op de houdbaarheidsdatum van producten zodat deze als eerst worden gebruikt maar er wordt ook gezocht naar de meest ideale route om verschillende producten te picken. Al deze kleine onderdelen samen zorgen op langere termijn voor een grote besparing in kosten.

Optimaliseer werk planning

Het inplannen van werk en werknemers wordt in veel gevallen gebaseerd op een soort onderbuikgevoel die zegt dat het volgende week nog wel eens druk kan gaan worden. Er zijn functionaliteiten die kunnen helpen bij het maken van een planning. Een daarvan maakt een voorspelling van hoeveel werk er zal zijn in een bepaalde periode om op basis daarvan het aantal werk te bepalen. Op die manier is er nooit onnodig veel personeel aanwezig en worden geen overbodig kosten gemaakt.

Mobiel

Een WMS systeem kan worden gecombineerd met een barcoding systeem en mobiele apparaten voor een snellere afhandeling van orders. Draagbare barcode scanners helpen magazijnmedewerkers met het ontvangen en bijhouden van de voorraad en bij taken als order picking.

Wanneer een product binnenkomt kan deze worden gescand met een draagbaar apparaat en de voorraad kan direct worden geüpdatet. Op die manier is iedere medewerker zo snel mogelijk op de hoogte van de huidige voorraad.

Verbeterde beveiliging

De meeste WMS beschikken over een goede beveiliging. Iedere gebruiker krijgt een persoonlijk account toegewezen om mee te werken. Wanneer een gebruiker vervolgens transacties doorvoert wordt dat vastgelegd in het systeem. Dit verhoogd de controleerbaarheid en zal eventuele diefstal of andere risico’s verlagen.

WMS of ERP module

WMS kan op zichzelf staand zijn of kan als module onderdeel worden van een ERP systeem. Maar hoe maak je daar de goede beslissing in? De juiste keuze verschilt per bedrijf maar zou gebaseerd moeten zijn op de lange termijn doelstellingen van het bedrijf en de functionele vereisten. Uiteraard zijn de kosten voor de implementatie ook van groot belang.

Functioneel gezien is een WMS veel uitgebreider dan een ERP module. Zeker voor de bedrijven met ingewikkelde werkprocessen is het aan te raden om dan voor een WMS te kiezen. Een module is ook mogelijk maar verwacht dan wel dat er meer volgens het systeem gewerkt zal moeten worden in plaats van andersom.

ERP systemen zijn vaak recht toe recht aan manier ontwikkeld en kunnen daarom wat minder goed omgaan met uitzonderingen. Als het nodig is dat een systeem wat flexibeler is en om kan gaan met constante veranderingen gaat de voorkeur waarschijnlijk uit naar een WMS.

Om zo veel mogelijk profijt te hebben van een WMS wordt het aangeraden om het te integreren met een ERP systeem. Op die manier is de informatie door het hele bedrijf in real-time up to date en hoef je nooit meer met dubbele data te werken.

Bij het maken van keuzes komt het uiteindelijk toch neer op of iets betaalbaar is en of de investering het geld terug gaat verdienen. Bij de keuze voor een ERP module bespaar je een hoop budget wat uitgegeven kan worden aan andere belangrijke zaken. Aan de andere kant moet je je afvragen wat je er wel en niet voor terugkrijgt als je wel of niet dat extra potje aansnijdt om dat voordeel op de concurrent te bemachtigen.

De belangrijkste hardwarevereisten voor on-premises ERP

Voor on-premises ERP-software zijn bepaalde technische vereisten vereist. Je kunt er hier over lezen.

Lees verder

On-premises vs. Cloud: verschillen in de ERP-implementatie

Op deze punten verschilt lokale ERP-software van cloudgebaseerde systemen als het gaat om implementatie.

Lees verder