Casestudy
Mastervolt

Casestudy: Mastervolt - Scheer Nederland

Waarom deze specialist in het managen, omvormen en opslaan van elektrische energie kiest voor ERP software van Scheer Nederland.

Bedrijf Mastervolt
Sector Manufacturing
Medewerkers 100
Werkzaamheden Het bieden van waardevolle energie-oplossingen onder het motto ‘The power to be independent’. Mastervolt is gespecialiseerd in het managen, omvormen en opslaan van elektrische energie en voert een uitgebreid productportfolio met een vermogensbereik van 300 tot 40.000 Watt.
Bijzonderheden Deze elektrische oplossingen worden wereldwijd toegepast in veeleisende markten zoals marine, mobiel, offshore, industrieel, solar autonoom en infrastructuur.
Kiest voor SAP – Cloud ERP: SAP Business ByDesign

Case: wat is de situatie?

Naar aanleiding van de overname door Brunswick was Mastervolt genoodzaakt om de fiscale kalender aan te passen. Deze noodzaak gaf ook kansen om nog eens zeer kritisch naar de processen te kijken en onderliggende structuur te verbeteren. 

Bij de eerste ERP-implementatie was gekozen voor het aanpassen van de ERP-functies aan de werkwijze binnen Mastervolt. Deze aanpak heeft geleid tot complexe constructies, inclusief maatwerk, waardoor taken langer dan verwacht gingen duren. 

Mastervolt kiest voor een nieuwe implementatie om het bedrijfsmodel eenvoudiger te maken door gebruik te maken van de aanwezige Best Practice scenario's.

marine

Eisen: waar moet het ERP-systeem aan voldoen?

Het systeem dient een volwaardige end-to-end ondersteuning te geven voor de diensten die Mastervolt levert in Nederland, Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland, op het gebied van Research & Development, Productie, Verkoop, Logistiek en Financiën. 

Met een agressieve Go-Live van 6 weken, zijn business opportunities alleen meegepakt indien deze opportunities reëel en cruciaal waren voor de geplande Go-Live datum. Andere geïdentificeerde business verbeteringen zijn genoteerd om direct na Go-Live te worden opgepakt.

bus

Resultaat: wat heeft de implementatie opgeleverd?

De implementatie is uitgevoerd met een focus op de fundamentele elementen die flexibiliteit naar de toekomst garanderen. Hierbij is veel aandacht besteed aan de opzet van de volgende onderdelen:

 • De organisatiestructuur
 • De structuur van Cost Centers en Profit Centers
 • Het grootboekrekeningschema
 • De Accounting Principles

Op basis van deze vernieuwde structuren zijn de Best Practices processen besproken en heeft er een migratie van de masterdata plaatsgevonden. Na de Go-Live zijn direct de volgende resultaten zichtbaar geworden:

 • Inzet van built-in Analyse tools om bottlenecks in de processen snel te identificeren;
 • Het verkorten van de financiële afsluiting van 4 naar 2 ½ dag;
 • Het beschikbaar hebben van real-time KPI’s dashboards om de business performance van verkoop, inkoop, logistiek en customer care elk moment van de dag te volgen;
 • Clean System: Geen maatwerk meer.

SAP Business ByDesign zorgt op een eenvoudige wijze voor het combineren van transactiegegevens met analytische gegevens, dit levert extra inzicht op, waardoor een sterke verbetering in de bedrijfsvoering ontstaat. 

Ervaring: hoe verliep de samenwerking met Scheer?

De expertise van Scheer is cruciaal geweest in de visie om de processen heel nadrukkelijk end-to-end te benaderen en kritisch te zijn waar wij onszelf “bijzonder” vonden., aldus Diederik van Dijk (CFO Mastervolt).

offshore

Toekomst: wat staat er nog op de planning?

Het huidige fundament en structuur is zodanig ingericht, dat Mastervolt verder kan gaan met het verder optimaliseren van specifieke processen door inzet van additionele functies:

 • MRP-optimalisatie met transfers tussen verschillende voorraadlocaties;
 • Demand Planning van de voorraadartikelen implementeren;
 • Projectmatig werken bij Research & Development;
 • Afhandelen van klant-retouren;
 • Reparaties in samenhang met een SLA en garanties;
 • Invoeren van Workflows;
 • Scannen en boeken van facturen;
Oriëntatie

Wat is Enterprise Resource Planning?

Wat is Enterprise Resource Planning en hoe kan het ook uw bedrijf helpen?

Lees verder

ERP-software voor grote bedrijven

Met ERP-software voor grote bedrijven automatiseert en beheert u al deze processen vanuit één systeem.

Lees verder