ERP MES

ERP en MES te integreren

5 manieren om je productie Lean te maken door ERP en MES te integreren.

De integratie van MES met ERP-systemen stelt fabrikanten in staat om werkorders en andere behoeften te managen. Naarmate productieprocessen complexer worden, is het van essentieel belang dat alle relevante productgegevens van ontwerp tot levering worden bijgehouden om de productie-efficiëntie te optimaliseren.

Real-time productieaanpassingen

Veranderingen in vraag die worden vastgelegd in ERP-systemen kunnen worden ingevoerd in productieschema’s om ervoor te zorgen dat de geproduceerde hoeveelheden producten beter aansluiten op de vraag voor efficiëntere productie. De meeste machines op de werkvloer worden nu aangedreven door ingebouwde sensoren en besturingsmechanismen. Door draadloze sensoren via IoT kunnen lopende productieorders aangepast worden in de fabriekshal.

Nauwkeurige Forecasts

Door het onderschatten van de vraag kan het product opraken wanneer de vraag van de klant het grootst is. Daarbij kan het de inkomsten verminderen en klantrelaties beïnvloeden. Onvoldoende voorraad is schadelijk voor de inkomsten op zowel korte als lange termijn, omdat vertragingen bij leveringen langdurige klantrelaties kunnen aantasten.
Door de vraag te hoog in te schatten dienen bedrijven van tevoren te investeren in een hoop extra voorraad, die vervolgens niet snel in winst omgezet kan worden. Aangezien de voorraad doorgaans tussen 25% en 40% van de activa omvat, is de vraagonzekerheid vaak de grootste invloed op de voorraadniveaus. Door ERP- en productiegegevens te integreren voor nauwkeurige vraagprognoses, kunnen bedrijven voorraden verminderen door overproductie te voorkomen.

Vermijd spoedorders

Door ERP en MES te integreren kunnen fabrikanten bijbestellen bij leveranciers voordat de voorraad onder een bepaald niveau daalt. Door afspraken met betrekking tot levertijden bij je klanten na te komen, kan je het vertrouwen winnen bij klanten en ze tevreden stellen.
Spoedorders zijn een van de belangrijkste supply chain risico’s vanwege de negatieve impact op de algehele prestaties. Het voorkomen van spoedorders zorgt ervoor dat er geen extra kosten ontstaan door het bestellen van materialen op het laatste moment en door het aanvragen van versnelde leveringen. Daarnaast minimaliseert het de mogelijkheid op productievertragingen.

Snel en gemakkelijk orders aanpassen

Door de klant gewenste productwijzigingen moeten zo snel mogelijk worden overgedragen aan productiesystemen om vertragingen van bestellingen te voorkomen. Ook moeten nieuwe productieprocessen die invloed hebben op productietijden en -kosten onmiddellijk worden gedeeld met bedrijfssystemen, zodat prijsinformatie of leveringsinformatie kan worden bijgewerkt.

IoT staat voor kwaliteit

MES-systemen helpen bij het optimaliseren van processen op de werkvloer door het beheren van lopende werkzaamheden en het geven van real-time inzichtelijkheid. Daarnaast zorgt het voor de traceerbaarheid van zowel materialen als producten tijdens de gehele levenscyclus. Wanneer er een kwaliteitsprobleem optreedt kunnen er real-time meldingen aan bedrijfssystemen worden gemaakt om noodzakelijke correcties door te voeren. Het integreren van bovenstaande gegevens met ERP-systemen kan helpen om de planning te optimaliseren, kan fabrikanten helpen storingen te voorkomen en de productierun dynamisch aan te passen.

ERP-software voor ZZP'ers, freelancers en eenmanszaken

Geen enkel bedrijf is te klein voor een ERP-software. Hier leest u welke functies ERP-software voor zelfstandigen moet hebben.

Lees verder
Oriƫntatie

Hoe lang kan ik mijn nieuwe ERP-software gebruiken?

Zo zorgt u ervoor dat u zo lang mogelijk gebruik kunt maken van uw ERP-software.

Lees verder