ERP procesindustrie

Een ERP systeem voor de procesindustrie

De komende 10 weken behandelen we de overwegingen bij de zoektocht naar een sectorspecifiek ERP systeem. We trappen af met een artikel over het vinden van een ERP systeem voor de procesindustrie.

Er zijn weinig sectoren waar een Enterprise Resource Planning (ERP) systeem zo onmisbaar is als in de procesindustrie. Door de complexe bedrijfsprocessen is het vinden van een ideaal systeem echter problematisch. Waar moet u op letten bij uw zoektocht? Op deze vraag proberen wij in dit artikel antwoord te geven.

Zoek een systeem dat goed om kan gaan met recepten

In de procesindustrie wordt veelal met ‘recepten’ gewerkt. Het eindproduct is niet meer te herleiden tot de oorspronkelijke grondstoffen. Denk aan bedrijven in de voedingsbranche, farmaceutische industrie of papierfabricage.

Verrassend veel ERP systemen werken alleen op basis van BOM (stuklijsten). Als u een ERP systeem kiest dat geen ondersteuning heeft voor de productie op receptbasis, kan dit tot grote problemen leiden.

Wisselende recepten

In de procesindustrie wisselen recepten continu. Bijvoorbeeld door het optimaliseren van het gebruik van ingrediënten. Zo kunnen nieuwe ingrediënten goedkoper zijn of de kwaliteit van het eindproduct verbeteren. Maar recepten veranderen ook doordat er problemen zijn met de aanvoer van grondstoffen.

Zoek dus een ERP systeem dat hier goed mee om kan gaan. Alle aanpassingen moeten in het ERP systeem bijgehouden kunnen worden. Goede ERP systemen kunnen ook eenvoudig berekenen welk rendement u haalt op verschillende recepten.

Wees zorgvuldig met kwaliteitscontrole

Kwaliteitscontrole is cruciaal in de procesindustrie. Denk aan een levensmiddelenfabrikant of de farmaceutische industrie. Als hier niet aan hoge kwaliteitseisen wordt voldaan kan dit leiden tot gevaar voor de gezondheid van de gebruikers. Dus waar moet u bij uw zoektocht naar ERP op letten op het gebied van kwaliteitscontroles?

Supplier management

Leveranciers zijn er in allerlei soorten en maten, met ieder een eigen specialiteit. Sommige blinken uit in lage prijzen, anderen in hoge kwaliteit of betrouwbaarheid. Sommige ERP systemen hebben functionaliteiten om ‘supplier management’ te ondersteunen. Hiermee kunt u in het systeem aangeven dat leveranciers moeten voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen en certificeringen. Het ERP systeem zorgt er dan voor dat alleen van ‘toegestane’ leveranciers afgenomen kan worden.

Ingangscontroles

Ook met goed supplier management blijven ingangscontroles cruciaal. Zoals gezegd werken bedrijven in de procesindustrie vaak met hoge volumes en lage marges. Hoe hoger de kwaliteit van de grondstoffen, hoe hoger vaak de kostprijs. Ingangscontroles zorgen dat u precies weet wat u voor uw geld krijgt en bepalen dus voor een deel het rendement op uw producten.

Kwaliteitscontrole op uw geleverde producten

De kwaliteit van uw producten wordt natuurlijk niet alleen bepaald door uw leveranciers. U voert zelf bewerkingen uit en ook hier staat kwaliteitscontrole weer hoog in het vaandel. Het is uit den boze dat een eindproduct met de status ‘afgekeurd’ toch in het verkoopproces belandt.

Zoek een ERP systeem dat u hierbij kan helpen. Denk aan functionaliteiten waarbij een partij goederen eest in quarantaine wordt gezet en pas na uitdrukkelijke goedkeuring wordt vrijgegeven. Als u producten verkoopt met een uiterste houdbaarheidsdatum moet uw ERP kunnen lezen en schrijven met het principe ‘first expired, first out’ (FEFO). Vaak weigeren afnemers producten die niet FEFO geleverd zijn.

Zoek een ERP systeem met uitstekende track & trace functionaliteiten

Producenten werken met grote partijen – ook wel ‘lots’ genoemd. Het is voor hen belangrijk om te weten waar benodigde grondstoffen en eindproducten zich bevinden. Een functionaliteit binnen het ERP systeem voor ‘track & trace’ is essentieel.

Met track & trace worden door het ERP systeem de huidige en historische locaties van een partij opgeslagen en beheerd. Ook worden gegevens doorgegeven over de batchgrootte, de precieze materialen en (indien van toepassing) de uiterste houdbaarheidsdatum.

Het is niet alleen belangrijk voor een soepel logistiek proces, maar het wordt ook verlangd door toezichthoudende autoriteiten. Dat is niet meer dan logisch. Hoe vaak horen wij niet op het nieuws dat iemand ziek is geworden van salmonella of iets anders?

Als iemand ziek word in Frankrijk door een hamburger die gemaakt is in België, dan kan met track & trace ogenblikkelijk worden vastgesteld dat het vlees komt van een rund uit Polen en verscheept is via Duitsland. U weet dan direct welke partijen nog meer moeten worden terug geroepen en welke partijen veilig zijn voor consumptie.

Vraag naar kennis van sectorspecifieke regelgeving

Zoals gezegd wordt er streng toezicht gehouden op de procesindustrie. De eisen die door autoriteiten worden gesteld verschillen per bedrijf.  Als u werkt met gevaarlijke stoffen dan moet het ERP systeem protocollen hebben om met het opstellen van een correcte CMR vrachtbrief om te gaan. Het systeem moet dan gegevens verzamelen als GHS classificaties, ADR informatie, UN codes en printen op dit document.

Werkt u in de voedingsindustrie? Zorg dan dat het ERP systeem goed om kan met HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). Een effectief systeem verzamelt alle relevante data en helpt u bij het uitvoeren van stappen in het HACCP protocol. Denk hierbij aan het opstellen, meten en in de gaten houden van de Critical Control Points (CCP’s).

Het zijn slechts enkele voorbeelden maar het geeft aan hoe belangrijk het is om een leverancier te vinden met ervaringen in uw sector. Zij kennen al deze problemen en zorgen dat het ERP systeem zo is ingericht dat u eenvoudig aan alle regelgeving kan voldoen.

ERP bedrijven met een specifieke oplossing voor de procesindustrie

Er zijn weinig sectoren waar een Enterprise Resource Planning systeem zo onmisbaar is als in de procesindustrie. Als u recentelijk het internet heeft afgezocht naar ERP dan heeft u waarschijnlijk honderden verschillende mogelijkheden gezien. Dat hangt natuurlijk erg af van de functionaliteiten die u wenst of hoe hoog uw budget is.

Eerder in deze serie verschenen deze specifieke branches

Een ERP systeem voor de bouw
Een ERP systeem voor de discrete productie
Een ERP systeem voor de financiële dienstverlening
Een ERP systeem voor de groothandel
Een ERP systeem voor de installatiebranche
Een ERP systeem voor de publieke sector
Een ERP systeem voor de retail
Een ERP systeem voor de zakelijke dienstverlening
Een ERP systeem voor de zorg

Oriëntatie

Wat is Enterprise Resource Planning?

Wat is Enterprise Resource Planning en hoe kan het ook uw bedrijf helpen?

Lees verder

ERP-software voor grote bedrijven

Met ERP-software voor grote bedrijven automatiseert en beheert u al deze processen vanuit één systeem.

Lees verder