ERP procesindustrie

Een ERP systeem voor de procesindustrie

De komende 10 weken behandelen we de overwegingen bij de zoektocht naar een sectorspecifiek ERP systeem. We trappen af met een artikel over het vinden van een ERP systeem voor de procesindustrie.

Er zijn weinig sectoren waar een Enterprise Resource Planning (ERP) systeem zo onmisbaar is als in de procesindustrie. Door de complexe bedrijfsprocessen is het vinden van een ideaal systeem echter problematisch. Waar moet u op letten bij uw zoektocht? Op deze vraag proberen wij in dit artikel antwoord te geven.

Zoek een systeem dat goed om kan gaan met recepten

In de procesindustrie wordt veelal met ‘recepten’ gewerkt. Het eindproduct is niet meer te herleiden tot de oorspronkelijke grondstoffen. Denk aan bedrijven in de voedingsbranche, farmaceutische industrie of papierfabricage.

Verrassend veel ERP systemen werken alleen op basis van BOM (stuklijsten). Als u een ERP systeem kiest dat geen ondersteuning heeft voor de productie op receptbasis, kan dit tot grote problemen leiden.

Wisselende recepten

In de procesindustrie wisselen recepten continu. Bijvoorbeeld door het optimaliseren van het gebruik van ingrediënten. Zo kunnen nieuwe ingrediënten goedkoper zijn of de kwaliteit van het eindproduct verbeteren. Maar recepten veranderen ook doordat er problemen zijn met de aanvoer van grondstoffen.

Zoek dus een ERP systeem dat hier goed mee om kan gaan. Alle aanpassingen moeten in het ERP systeem bijgehouden kunnen worden. Goede ERP systemen kunnen ook eenvoudig berekenen welk rendement u haalt op verschillende recepten.

Wees zorgvuldig met kwaliteitscontrole

Kwaliteitscontrole is cruciaal in de procesindustrie. Denk aan een levensmiddelenfabrikant of de farmaceutische industrie. Als hier niet aan hoge kwaliteitseisen wordt voldaan kan dit leiden tot gevaar voor de gezondheid van de gebruikers. Dus waar moet u bij uw zoektocht naar ERP op letten op het gebied van kwaliteitscontroles?

Supplier management

Leveranciers zijn er in allerlei soorten en maten, met ieder een eigen specialiteit. Sommige blinken uit in lage prijzen, anderen in hoge kwaliteit of betrouwbaarheid. Sommige ERP systemen hebben functionaliteiten om ‘supplier management’ te ondersteunen. Hiermee kunt u in het systeem aangeven dat leveranciers moeten voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen en certificeringen. Het ERP systeem zorgt er dan voor dat alleen van ‘toegestane’ leveranciers afgenomen kan worden.

Ingangscontroles

Ook met goed supplier management blijven ingangscontroles cruciaal. Zoals gezegd werken bedrijven in de procesindustrie vaak met hoge volumes en lage marges. Hoe hoger de kwaliteit van de grondstoffen, hoe hoger vaak de kostprijs. Ingangscontroles zorgen dat u precies weet wat u voor uw geld krijgt en bepalen dus voor een deel het rendement op uw producten.

Kwaliteitscontrole op uw geleverde producten

De kwaliteit van uw producten wordt natuurlijk niet alleen bepaald door uw leveranciers. U voert zelf bewerkingen uit en ook hier staat kwaliteitscontrole weer hoog in het vaandel. Het is uit den boze dat een eindproduct met de status ‘afgekeurd’ toch in het verkoopproces belandt.

Zoek een ERP systeem dat u hierbij kan helpen. Denk aan functionaliteiten waarbij een partij goederen eest in quarantaine wordt gezet en pas na uitdrukkelijke goedkeuring wordt vrijgegeven. Als u producten verkoopt met een uiterste houdbaarheidsdatum moet uw ERP kunnen lezen en schrijven met het principe ‘first expired, first out’ (FEFO). Vaak weigeren afnemers producten die niet FEFO geleverd zijn.

Zoek een ERP systeem met uitstekende track & trace functionaliteiten

Producenten werken met grote partijen – ook wel ‘lots’ genoemd. Het is voor hen belangrijk om te weten waar benodigde grondstoffen en eindproducten zich bevinden. Een functionaliteit binnen het ERP systeem voor ‘track & trace’ is essentieel.

Met track & trace worden door het ERP systeem de huidige en historische locaties van een partij opgeslagen en beheerd. Ook worden gegevens doorgegeven over de batchgrootte, de precieze materialen en (indien van toepassing) de uiterste houdbaarheidsdatum.

Het is niet alleen belangrijk voor een soepel logistiek proces, maar het wordt ook verlangd door toezichthoudende autoriteiten. Dat is niet meer dan logisch. Hoe vaak horen wij niet op het nieuws dat iemand ziek is geworden van salmonella of iets anders?

Als iemand ziek word in Frankrijk door een hamburger die gemaakt is in België, dan kan met track & trace ogenblikkelijk worden vastgesteld dat het vlees komt van een rund uit Polen en verscheept is via Duitsland. U weet dan direct welke partijen nog meer moeten worden terug geroepen en welke partijen veilig zijn voor consumptie.

Vraag naar kennis van sectorspecifieke regelgeving

Zoals gezegd wordt er streng toezicht gehouden op de procesindustrie. De eisen die door autoriteiten worden gesteld verschillen per bedrijf.  Als u werkt met gevaarlijke stoffen dan moet het ERP systeem protocollen hebben om met het opstellen van een correcte CMR vrachtbrief om te gaan. Het systeem moet dan gegevens verzamelen als GHS classificaties, ADR informatie, UN codes en printen op dit document.

Werkt u in de voedingsindustrie? Zorg dan dat het ERP systeem goed om kan met HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). Een effectief systeem verzamelt alle relevante data en helpt u bij het uitvoeren van stappen in het HACCP protocol. Denk hierbij aan het opstellen, meten en in de gaten houden van de Critical Control Points (CCP’s).

Het zijn slechts enkele voorbeelden maar het geeft aan hoe belangrijk het is om een leverancier te vinden met ervaringen in uw sector. Zij kennen al deze problemen en zorgen dat het ERP systeem zo is ingericht dat u eenvoudig aan alle regelgeving kan voldoen.

ERP bedrijven met een specifieke oplossing voor de procesindustrie

Er zijn weinig sectoren waar een Enterprise Resource Planning systeem zo onmisbaar is als in de procesindustrie. Als u recentelijk het internet heeft afgezocht naar ERP dan heeft u waarschijnlijk honderden verschillende mogelijkheden gezien. Dat hangt natuurlijk erg af van de functionaliteiten die u wenst of hoe hoog uw budget is.

Eerder in deze serie verschenen deze specifieke branches

Een ERP systeem voor de bouw
Een ERP systeem voor de discrete productie
Een ERP systeem voor de financiële dienstverlening
Een ERP systeem voor de groothandel
Een ERP systeem voor de installatiebranche
Een ERP systeem voor de publieke sector
Een ERP systeem voor de retail
Een ERP systeem voor de zakelijke dienstverlening
Een ERP systeem voor de zorg

Start uw ERP selectie

Ontdek welke ERP systemen het beste passen bij uw onderneming

In welke sector bent u actief?

Waarom dit belangrijk is bij uw ERP selectie:Bij uw selectie is het belangrijk om met uw sector rekening te houden. Een ERP systeem moet perfect aansluiten bij uw bedrijfsprocessen. Deze processen verschillen per branche. Zo werkt een groothandel bijvoorbeeld anders dan een bouwbedrijf en heeft dus andere ERP functionaliteiten nodig.

Hoe worden uw productieorders gepland?

In welke productiegroottes produceert u?

In wat voor soort bouw bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Werkt uw organisatie op projectbasis?
Werkt u vaak met veel verschillende partijen?
Beheert uw organisatie vastgoed?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Doet u veel aan onderhoud?
Wilt u ook bedrijfsmiddelen kunnen inplannen?
Wenst u urenregistratie van uw medewerkers?

Wat voor soort retailer bent u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Hoeveel fysieke verkooppunten heeft u?
Aan wat voor soort klanten levert u?
Importeert u ook goederen?
Exporteert u ook goederen?

Wat voor soort dienstverlener bent u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

Wat voor soort onderwijs geeft u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Hebben uw klanten een lidmaatschap bij u?
Wilt u het systeem ook gebruiken voor cursistenregistratie?
Wilt u het systeem ook gebruiken voor HRM?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Geeft u ook les op afstand?
Werkt u met roosters en locatieplanning?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

In wat voor soort zorg bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Wilt u het ERP systeem ook gebruiken voor cliëntenregistratie?
Biedt uw organisatie overnachtingen aan?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?
Namelijk:
Verleent u zorg op locatie?

In wat voor soort handel bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Heeft u een webshop die moet worden geïntegreerd?
Hoeveel fysieke winkels met point-of-sale heeft u?
Importeert u ook goederen?
Exporteert u ook goederen?
Aan wat voor soort klanten levert u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Wilt u dat het ERP systeem klaar is voor het IoT (Internet of Things)?
Wenst u een koppeling met belangrijke leveranciers als de Technische Unie en Rexel?
Pleegt u ook onderhoudswerkzaamheden?
Moeten werkbonnen mobiel kunnen ingevoerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Moet het systeem offline kunnen worden geraadpleegd?
Moet u machines op afstand kunnen monitoren?
Werkt u ook op projectbasis?
Moet u koelmiddelen registreren?

Wat voor soort nutsbedrijf heeft u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Werkt uw organisatie op projectbasis?
Werkt u met veel verschillende partijen?
Beheert uw organisatie vastgoed?
Doet u veel aan onderhoud?
Wenst u urenregistratie van uw medewerkers?

Overheid en NGO’s

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Werkt u projectmatig?
Wenst u een ledenadministratie?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?
Namelijk:
Moet het ERP systeem mobiel beschikbaar zijn?

Wat voor logistieke diensten biedt u aan?

Organiseert u ladingen op de volgende wijze?

Groupage/Deelpartijen (LTL)
Groupage/deelpartijen die in een hub gebundeld worden voor meerdere opdrachtgevers
FTL
Volle ladingen voor meerdere opdrachtgevers
Dedicated Logistics
Vervoer voor één opdrachtgever

Organiseert u ladingen op de volgende wijze?

Heeft u een eigen wagenpark?
Moeten goederen gekoeld worden vervoerd?
Importeert u artikelen?
Exporteert u ook artikelen?

Hoe ziet uw productieproces eruit?

In wat voor soort productie bent u gespecialiseerd?

Hoe worden uw productieorders gepland?

In welke productiegroottes produceert u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Doet u regelmatig onderhoud?
Werkt u met Service Level Agreements?
Dient het ERP systeem te koppelen met andere programma’s?
Werkt u op projectbasis?
Wenst u uren te registreren in het systeem?

Voer het aantal medewerkers en gebruikers in

medewerker(s)
gebruiker(s)

Vragen over uw organisatie

Heeft uw organisatie meerdere vestigingen?
Hoeveel magazijnen heeft u?
Werkt u multi-currency?
Opereert u internationaal?
Is de hoofdvestiging gevestigd in Nederland?
ERP leveranciers zoeken...
systemen gevonden

Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend informatie over de 7 meest geschikte leveranciers

Wij hebben uw aanvraag goed ontvangen

  • Op basis van de door u ingevulde informatie gaat onze consultant vrijblijvend aan de slag
  • Onze consultant maakt een selectie uit de gevonden ERP leveranciers die het best passen bij uw onderneming
  • U ontvangt gratis een shortlist met informatie over de 7 meest geschikte leveranciers
  • Bij vragen of onduidelijkheden neemt hij mogelijk contact met u op
Bekijk longlist
Selectie opnieuw starten

Optimaliseer het WMS met ERP en beperk emissies

U hier lezen over de impact die geoptimaliseerd magazijnbeheer kan hebben op de CO2-voetafdruk van een bedrijf.

Lees verder

Duurzame textiel industrie met ERP software

U hier lezen hoe bedrijven in de industrie processen duurzamer kunnen maken en hun imago kunnen verbeteren door middel van ERP-software. 

Lees verder

Duurzame SCM met ERP-software

Lees hier hoe u de duurzaamheid van uw supply chain waarborgt met een geschikte ERP-software.

Lees verder