ERP groothandel

Een ERP systeem voor de groothandel

De moderne groothandel is dynamisch en vaak complex. Ontdek waar u op moet letten bij het zoeken naar een ERP systeem voor de groothandel.

Om te overleven in een wereld waarin klanten kritischer worden en vragen om een uitgebreid assortiment en korte levertijden, is het noodzakelijk dat uw eigen handelsprocessen worden geoptimaliseerd.

Hoe krijgt u betere informatie om de vraag te voorspellen? Op wat voor manier richt u een magazijn zo efficiënt mogelijk in? Waarmee helpt u klanten en bespaart u tegelijkertijd op mail- en telefoonverkeer? En welk ERP systeem kan u hierbij het beste ondersteunen? Op deze vragen zal dit artikel antwoord proberen te geven.

Demand Forecasting

Er bestaat geen ERP systeem dat precies kan voorspellen wat uw klanten gaan bestellen. Een ERP systeem is natuurlijk geen “glazen bol” waarmee u de toekomst kan zien. Maar door goed gebruik te maken van beschikbare data kunt u wel veel effectiever voorraadbeheer doen. Daarmee bespaart u enorm op manuren, bestellingen en opslagkosten.

Besparen op opslagkosten

Groothandels willen natuurlijk zeker weten dat zij kunnen leveren. Om hier zeker van te zijn worden vaak ruime voorraden aangehouden. Deze opslag kost veel geld. De meeste ERP systemen kunnen u daarom een seintje geven wanneer voorraden een bepaald minimum is bereikt. Ook kunnen zij automatisch een nieuwe bestelling plaatsen. Zo voorkomt u dat u met een tekort aan voorraden zit en dat u klanten teleur moet stellen.

Er zijn echter nog veel interessantere manieren om voorraadbeheer aan te pakken. Slimme ERP oplossingen houden ook rekening met seizoensgebonden rotatiesnelheden. Zo is het voor apothekers bijvoorbeeld belangrijk om over griepvaccins te beschikken, maar een grote bestelling plaatsen in augustus heeft weinig nut.

De combinatie tussen verkoopdata en magazijnbeheer is dus essentieel. Hoe meer informatie u vanuit de sales kant aan uw warehouse management kunt koppelen, hoe effectiever uw voorraden. Opvallend veel groothandels gebruiken warehouse managementsystemen als een losstaand onderdeel van de organisatie. U kunt veel beter kiezen voor een volledig geïntegreerd ERP systeem als u echt stappen wil maken met effectief magazijnbeheer.

Besparen op bestellingen & manuren

Met krappere voorraden bespaart u op opslagkosten. Tegelijkertijd wilt u niet te vaak hoeven bestellen. Elke dag kleine aanvullingen plaatsen in het magazijn, kost uw personeel veel tijd. Ook moet u meer facturen verwerken en wellicht hogere transportkosten betalen. Daarom houdt goede software rekening met optimale bestelhoeveelheden en de levertijden per product.

Magazijnbeheer

Een efficiënt ingericht magazijn scheelt enorm veel tijd en geld. Ook daar heeft een ERP systeem zoveel mogelijk informatie voor nodig. Wat wegen de producten? Misschien is het verstandig om te beginnen met een zware doos en later een lichtere. En waar een natuurlijke loopvolgorde misschien van gang 1, naar 2, naar 3 gaat, kan de software een looproute in cirkels berekenen waarmee uw medewerkers tijd besparen. Welke producten lopen het hardst? Een slim systeem zorgt ervoor dat deze niet allemaal in dezelfde gang staan en voorkomt zo filevorming. Hoe groter het magazijn en hoe meer mensen, hoe belangrijker het is om dit soort informatie te verzamelen en te interpreteren.

Intelligente barcode scanners

­­Een intelligent barcodescanning systeem stuurt uw medewerkers in hun looproutes. Op locatie aangekomen vraagt de scanner om belangrijke informatie, bijvoorbeeld de vervaldatum, te controleren. Wanneer een pickingplaats leeg is, geeft het automatisch opdracht tot bijvullen. Bedenk daarbij dat magazijnmedewerkers niet vaak onderlegd zijn in IT. De werking van de scanners moet dus intuïtief zijn en binnen tien minuten uit te leggen.

De toekomst: voice picking

In plaats van barcode scanners bieden steeds meer systemen voice picking. Vergelijkbaar met een GPS systeem in de auto, stuurt een stem de medewerker naar een juiste locatie: ‘Ga bij de volgende gang rechts’. De medewerker kan de computer zelf ook met zijn stem aansturen. Bijvoorbeeld door het invoeren van controlecijfers en het geven van eenvoudige commando’s. Metingen tonen aan dat een magazijnmedewerker twintig tot veertig procent sneller werkt dankzij voice picking.

EDI: praten met de grote jongens

Met Electronic Data Interchange (EDI) ‘praat’ uw computer met de computer van uw klant zonder menselijke tussenkomst. Veel grote spelers zoals Makro, Carrefour, Albert Heijn, Hubo of Gamma stellen EDI verplicht. Het gaat meestal om grote volumes en veel leveringen. Het voordeel van EDI is dat bestellingen automatisch worden doorgestuurd, bevestigd en gefactureerd. Helaas is het implementeren van EDI niet altijd eenvoudig, temeer omdat er verschillende standaarden zijn.

Ook als de klanten van uw bedrijf (nog) niet met EDI werken, is het verstandig om met oog op de toekomst te kijken naar de functionaliteiten van een ERP pakket op dit vlak.

Van webshop naar klantenportaal

Veel bedrijven hebben een webshop, maar deze nog niet gekoppeld aan de rest van de software. Dat kan u en uw klant veel tijd kosten. Denk bijvoorbeeld aan eenvoudige vragen over levertijden. De klant moet in het klassieke geval een mail sturen, of bellen. Bij de groothandel moet iemand dat beantwoorden. Het is heel handig als de klant bijvoorbeeld vier uur voor aflevering een sms bericht krijgt dat zijn goederen op weg zijn en deze gegevens zelf kan inzien op een klantenportaal.

ERP partijen met een specifieke oplossing voor groothandels

Op internet vindt u honderden ERP aanbieders. Dus hoe maakt u nou de juiste keuze? Dat hangt natuurlijk erg af welke functionaliteiten u wenst, hoe hoog uw budget is, hoeveel maatwerk u nodig heeft, of u kiest voor cloud of juist On-Premise etc. Kies in ieder geval niet alleen voor de ERP software, maar ook voor een partner met ervaring in de industrie. Een partner die weet hoe u uitdagingen aangaat en overwint.

Eerder in deze serie verschenen deze specifieke branches

Een ERP systeem voor de bouw
Een ERP systeem voor de discrete productie
Een ERP systeem voor de financiële dienstverlening
Een ERP systeem voor de installatiebranche
Een ERP systeem voor de procesindustrie
Een ERP systeem voor de publieke sector
Een ERP systeem voor de retail
Een ERP systeem voor de zakelijke dienstverlening
Een ERP systeem voor de zorg

Oriëntatie

Wat is Enterprise Resource Planning?

Wat is Enterprise Resource Planning en hoe kan het ook uw bedrijf helpen?

Lees verder

ERP-software voor grote bedrijven

Met ERP-software voor grote bedrijven automatiseert en beheert u al deze processen vanuit één systeem.

Lees verder