ERP discrete productie

Een ERP systeem voor de discrete productie

Waarop moeten bedrijven in de discrete industrie letten als zij op zoek gaan naar een ERP systeem?

Er zijn grote verschillen tussen bedrijven in de ‘discrete productie’ of de ‘maakindustrie’. Toch hebben al deze bedrijven één ding gemeen. Waarop moeten bedrijven in de discrete industrie letten als zij op zoek gaan naar een ERP systeem?

Het belang van stuklijsten

Stuklijsten, of Bills of Materials (BOM), zijn veel meer dan boodschappenlijstjes voor het inkopen van productiemateriaal. Zij vormen de rode draad door het productieproces. Op basis van stuklijsten worden eindproducten bewerkt of samengesteld. Alle relevante productiegegevens worden hier vastgelegd. Denk daarbij aan grondstoffen, materialen, maakdelen maar ook aan bewerkingen en uitbestedingen. Stuklijsten worden voor zeer uiteenlopende doelen gebruikt, zoals:

  • Offertes
  • Voor- en nacalculatie
  • Voorraadmanagement
  • Werkvoorbereiding
  • Productieplanning
  • Voortgangsregistratie

Zorg dus dat u een ERP systeem kiest met uitgebreide mogelijkheden voor het opbouwen van stuklijsten. Goede BOM’s werken via een ‘kerstboomstructuur: hoofdstuklijsten bestaan uit meerdere sub-stuklijsten. In veel gevallen hebben ook deze sub-lijsten weer diepere niveaus. Stel: u produceert een fiets. Op de hoofdstuklijst staan gegevens over het frame, wielen, stuur etc. De substuklijst zal bijvoorbeeld handelen over het wiel. Uit welke onderdelen bestaat het wiel? Hoeveel spaken per wiel? En welke bewerkingen zijn er nodig? Maar ook voor de spaken zelf is een diepere stuklijst. Op welke spaakgaten zijn de spaken te monteren? Wat voor schroefdraad is er gebruikt voor de nippel (het onderdeel dat de spaak met de velg verbindt)? Deze detaillering is niet bij elk ERP systeem mogelijk. Zorg dus dat u let op de mogelijkheden hiervoor.

Voor- en nacalculatie zijn cruciaal voor uw winstgevendheid

Stuklijsten geven een goed idee wat er komt kijken bij de productie. Deze kennis kunt u gebruiken voor het doen van voorcalculaties. Dit is een inschatting van hoeveel de productie van een artikel zal kosten, hoe lang dit zal duren en hoeveel het zal opleveren. Zelfs de beste inschattingen verschillen van de werkelijkheid. Het meten van de daadwerkelijke resultaten heet nacalculatie. Als het goed is liggen de voor- en nacalculatie niet ver uit elkaar. Toch blijkt dit in de praktijk niet makkelijk. Zoek daarom een ERP systeem met goede functionaliteiten op het gebied van voor- en nacalculatie. Het is vooral belangrijk om na te gaan waar de verschillen vandaan komen. Zijn de ingekochte materialen duurder dan verwacht? Hebben de bewerkingen meer tijd ingenomen? Dit zijn belangrijke lessen voor de toekomst. Sommige systemen kunnen al tijdens het productieproces beginnen met de nacalculatie. Dat geeft u de mogelijkheid om vroeg in te grijpen als de verschillen te groot worden.

Productieplanning is cruciaal

Functionaliteiten voor productieplanning helpen u om het productieproces zo efficiënt mogelijk in te richten. Productieplanning houdt rekening met het beschikbare personeel (mancapaciteit), bewerkingscapaciteit, maximale productiecapaciteit en rekent uit wanneer met welke productietaak moet worden begonnen. Door een verbeterde planning voorkomt u bottlenecks in de organisatie, kunt u personeelsinzet beter inschatten, lagere voorraden aanhouden etc.

Bill of materials: maak een koppeling met CAD software

Het ontwerp- en productieproces wordt een stuk eenvoudiger door een automatische koppeling tussen het ERP systeem een externe CAD (computer-aided design) software. Hierdoor hoeft de Bill of Materials niet constant handmatig te worden aangepast. Ontwerpers hebben direct toegang tot informatie over beschikbare materialen (met specificaties) uit het ERP systeem. Zij weten dus altijd welke materialen voorradig zijn en gebruikt kunnen worden in een ontwerp. Aan de andere kant kunnen ontwerpers ook besluiten om nieuwe materialen toe te voegen die nog niet in het ERP systeem staan. Zij moeten dan de productspecificaties (inclusief kosten) zelf invoeren of halen uit een externe bron. Zodra deze zijn ingevoerd in het CAD programma worden de gegevens automatisch opgeslagen in het ERP systeem. Bij sommige oplossingen is het zelfs mogelijk om hier direct een inkooporder voor aan te maken. Naast CAD software winnen andere ontwerpprogramma’s aan populariteit. Zogenaamde ‘productconfiguratoren’ stellen klanten in staat om gebruiksvriendelijk en snel zelf aan de slag te gaan om een product samen te stellen. Vergelijkbare integraties werken ook prima voor dit soort ontwerpprogramma’s.

Demandplanning

Demandplanning is het voorspellen van de klantenvraag, vaak op basis van historische verkoopcijfers. Traditioneel gezien zijn bedrijven in de maakindustrie hier wat terughoudend in. Als er al rekening wordt houden met het verleden, wordt dat vrij manueel ingepland. Uitgebreide demand planning modules zijn echter heel interessant. Hiermee kan rekening gehouden worden met historische evoluties, openstaande offertes, forecasting van leads en zelfs bestaande orders die nog niet uitgeleverd zijn. Het gaat dus verder dan alleen maar kijken naar historische data. Door bijvoorbeeld alle uitstaande offertes te vermenigvuldigen met scoringskansen en rekening te houden met verwachte orderdata, kan er in grote lijnen een goede voorspelling worden gedaan van de omzet. Dit is dus demandplanning dat niet gebaseerd is op historische data.

ERP systeem voor de discrete productie

Op internet vindt u honderden ERP aanbieders. Dus hoe maakt u nou de juiste keuze? Dat hangt natuurlijk erg af welke functionaliteiten u wenst, hoe hoog uw budget is, hoeveel maatwerk u nodig heeft, of u kiest voor Cloud of juist On-Premise etc. Kies in ieder geval niet alleen voor de ERP software, maar ook voor een partner met ervaring in de industrie. Een partner die weet hoe u uitdagingen aangaat en overwint.

Eerder in deze serie verschenen deze specifieke branches

Een ERP systeem voor de bouw
Een ERP systeem voor de financiële dienstverlening
Een ERP systeem voor de groothandel
Een ERP systeem voor de installatiebranche
Een ERP systeem voor de procesindustrie
Een ERP systeem voor de publieke sector
Een ERP systeem voor de retail
Een ERP systeem voor de zakelijke dienstverlening
Een ERP systeem voor de zorg

De checklist als voorbereiding op uw ERP zoektocht

Lees hier hoe de softwareselectie kan worden gemaakt aan de hand van een ERP-checklist.

Lees verder
Oriƫntatie

Wat is bedrijfssoftware?

Lees wat bedrijfssoftware precies inhoudt en hoe bedrijven kunnen profiteren van het gebruik ervan.

Lees verder