ERP retail

Een ERP systeem voor de retail

Waar moet men op letten bij het implementeren van een branche specifiek ERP systeem? In dit artikel wordt aandacht gegeven aan het vinden van ERP systeem voor de retail.

Alléén een webshop is niet meer voldoende in retailland. Winkelketens onderscheiden zich steeds vaker met een omnichannel strategie. Hoe verzamelt u genoeg informatie om klanten gerichte aanbiedingen te kunnen doen? Welke informatie heeft u nodig om beter in te kunnen spelen op de vraag? Waarmee koppelt u relevante data uit web- mobile- en winkelverkopen? En hoe kan een ERP oplossing u hierbij helpen? Op deze vragen zal dit artikel antwoord proberen te geven.

Multichannel vs. omnichannel

Steeds meer retail ondernemers kiezen voor een omnichannel strategie. Kortgezegd betekent het dat ze klanten via elk verkoopkanaal dezelfde ervaring bieden. Wanneer een klant bijvoorbeeld ontevreden is over een online aankoop, kan hij deze via de fysieke winkel retourneren. Ook betekent het dat de prijs van elk product hetzelfde blijft, ongeacht het verkoopkanaal.

Deze trend sluit naadloos aan bij de verwachtingen van klanten anno nu. Maar het wordt nog lang niet altijd toegepast. Denk bijvoorbeeld aan een telecombedrijf dat een mooie aanbieding op de website zet. Een potentiële klant gaat naar de winkel om de telefoon en bijbehorend abonnement direct aan te schaffen. Daar zegt de verkoper: “Maar die prijs geldt alleen op de website.” Of: “Dat model hebben we niet op voorraad.” Grote kans dat de klant ontevreden vertrekt.

Het telecombedrijf uit dit voorbeeld heeft een multichannel strategie (verkopen via meerdere kanalen), maar nog niet de stap gezet naar omnichannel (zelfde prijs, zelfde voorraad, zelfde beleving). Anders had de verkoper in de winkel dezelfde aanbieding kunnen bieden, of een optie om alvast te betalen en het product de volgende dag thuis of in de winkel te laten bezorgen. Voor deze omschakeling heeft het telecombedrijf echter wel een specifiek ERP systeem nodig.

Assortimentsbeheer

Onderdeel van een succesvolle omnichannel strategie is een integraal assortimentsbeheer. Veel ketens zijn begonnen met fysieke winkels en daar is later een aparte internetafdeling bij gekomen. Het assortiment staat in losse systemen. Door de systemen samen te voegen kan een retailer besparen op opslagkosten. Hij hoeft immers geen aparte voorraden meer aan te houden.

Het is ook belangrijk dat het ERP systeem voldoende mogelijkheid biedt om productinformatie in te voeren. Bijvoorbeeld om te voldoen aan de uitgebreide Europese regelgeving. Daarmee wordt voorkomen dat een retailer een aparte administratie bij hoeft te houden.

Tot slot is de automatische koppeling tussen het assortimentsbeheer en de webshop belangrijk. Bij een kleine wijziging van bijvoorbeeld de ingrediënten van een product, veranderen de gegevens in de webshop automatisch mee en wordt de klant altijd van correcte informatie voorzien.

Business intelligence

Een retailondernemer met twee of drie vestigingen heeft meestal goed zicht op zijn verkopen. Dat wordt ingewikkelder wanneer het gaat om twintig fysieke winkels met bovendien een webshop en Facebookverkopen. Veel bedrijven kiezen er dan nog steeds voor om de dagelijkse winkelomzet telefonisch of per mail aan het hoofdkantoor door te geven. Dat levert een beperkt inzicht op voor de inkoper(s) van het bedrijf. Welke producten zijn op welke tijdstippen verkocht aan welke klanten? En kopen diezelfde klanten bijvoorbeeld ook online?

Demand forecasting

Met een slim ERP systeem is alle informatie uit verschillende verkoopkanalen aan elkaar gekoppeld. Voor de kassa in de fysieke winkel is alleen nog maar een pc met webbrowser nodig. Het hoofdkantoor heeft direct inzicht in alle gegevens. Ook kan de software dankzij de gedetailleerde verkoopgeschiedenis een prognosemodel maken voor de komende weken. Naar welke nieuwe producten blijft de vraag stijgen? Van welke producten blijft de verkoop stabiel? Bij welke artikelen is de afname seizoensgebonden? Een inkoper die dit uit het hoofd doet, loopt meer risico om fouten te maken. Bovendien is zijn kennis moeilijk overdraagbaar wanneer hij het bedrijf verlaat.

Rapportages

Er zijn nog veel meer toepassingen denkbaar voor de informatie die een retailer met een omnichannel strategie en goede software verzamelt. Denk bijvoorbeeld aan dagdeel gebonden aanbiedingen of het aanpassen van de winkelinrichting. Belangrijk daarbij zijn dynamische rapportagefunctionaliteiten waarbij de gebruiker precies kan aangeven waarop hij wil selecteren. Bijvoorbeeld alle verkopen in een bepaald postcodegebied in een bepaalde periode.

Pricing management & loyaliteitsprogramma’s

Met een ERP systeem dat informatie uit alle verkoopkanalen combineert, kan een onderneming klanten gerichte aanbiedingen doen. Het Amerikaanse warenhuis Macy’s maakt al enige tijd gebruik van een omnichannel strategie en merkt dat klanten die via meerdere kanalen inkopen 8 keer meer omzet opleveren. Een ander voorbeeld is de Nederlandse wijnhandel Grapedistrict. Iemand die graag zoete witte wijnen drinkt, wil geen aanbieding voor Rioja. Daar houdt het bedrijf rekening mee in haar mailcampagnes. Klanten die meedoen aan het loyaliteitsprogramma van de wijnhandel, krijgen relevante aanbiedingen waardoor ze zich begrepen voelen en eerder zullen kopen.

Het is voor een retailer belangrijk dat de software uitgebreide functionaliteit biedt voor prijsmanagement en loyaliteitsprogramma’s. Dat gaat verder dan alleen 50% korting op een product. Biedt het systeem bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om drie voor prijs van twee of 20% korting na het sparen van 100 punten aan te kunnen bieden? Daarnaast is het belangrijk dat een module voor loyaliteitsprogramma’s de mogelijkheid biedt van de hierboven besproken individuele marketing.

ERP leveranciers met een specifieke oplossing voor de retail

Op internet vindt u honderden ERP aanbieders. Dus hoe maakt u nou de juiste keuze? Dat hangt natuurlijk erg af welke functionaliteiten u wenst, hoe hoog uw budget is, hoeveel maatwerk u nodig heeft, of u kiest voor Cloud of juist On-Premise etc. Kies in ieder geval niet alleen voor de software, maar ook voor een partner met ervaring in de industrie. Een partner die weet hoe u uitdagingen aangaat en overwint.

Eerder in deze serie verschenen deze specifieke branches

Een ERP systeem voor de bouw
Een ERP systeem voor de discrete productie
Een ERP systeem voor de financiële dienstverlening
Een ERP systeem voor de groothandel
Een ERP systeem voor de installatiebranche
Een ERP systeem voor de procesindustrie
Een ERP systeem voor de publieke sector
Een ERP systeem voor de zakelijke dienstverlening
Een ERP systeem voor de zorg

Start uw ERP selectie

Ontdek welke ERP systemen het beste passen bij uw onderneming

In welke sector bent u actief?

Waarom dit belangrijk is bij uw ERP selectie:Bij uw selectie is het belangrijk om met uw sector rekening te houden. Een ERP systeem moet perfect aansluiten bij uw bedrijfsprocessen. Deze processen verschillen per branche. Zo werkt een groothandel bijvoorbeeld anders dan een bouwbedrijf en heeft dus andere ERP functionaliteiten nodig.

Hoe worden uw productieorders gepland?

In welke productiegroottes produceert u?

In wat voor soort bouw bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Werkt uw organisatie op projectbasis?
Werkt u vaak met veel verschillende partijen?
Beheert uw organisatie vastgoed?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Doet u veel aan onderhoud?
Wilt u ook bedrijfsmiddelen kunnen inplannen?
Wenst u urenregistratie van uw medewerkers?

Wat voor soort retailer bent u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Hoeveel fysieke verkooppunten heeft u?
Aan wat voor soort klanten levert u?
Importeert u ook goederen?
Exporteert u ook goederen?

Wat voor soort dienstverlener bent u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

Wat voor soort onderwijs geeft u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Hebben uw klanten een lidmaatschap bij u?
Wilt u het systeem ook gebruiken voor cursistenregistratie?
Wilt u het systeem ook gebruiken voor HRM?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Geeft u ook les op afstand?
Werkt u met roosters en locatieplanning?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

In wat voor soort zorg bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Wilt u het ERP systeem ook gebruiken voor cliëntenregistratie?
Biedt uw organisatie overnachtingen aan?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?
Namelijk:
Verleent u zorg op locatie?

In wat voor soort handel bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Heeft u een webshop die moet worden geïntegreerd?
Hoeveel fysieke winkels met point-of-sale heeft u?
Importeert u ook goederen?
Exporteert u ook goederen?
Aan wat voor soort klanten levert u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Wilt u dat het ERP systeem klaar is voor het IoT (Internet of Things)?
Wenst u een koppeling met belangrijke leveranciers als de Technische Unie en Rexel?
Pleegt u ook onderhoudswerkzaamheden?
Moeten werkbonnen mobiel kunnen ingevoerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Moet het systeem offline kunnen worden geraadpleegd?
Moet u machines op afstand kunnen monitoren?
Werkt u ook op projectbasis?
Moet u koelmiddelen registreren?

Wat voor soort nutsbedrijf heeft u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Werkt uw organisatie op projectbasis?
Werkt u met veel verschillende partijen?
Beheert uw organisatie vastgoed?
Doet u veel aan onderhoud?
Wenst u urenregistratie van uw medewerkers?

Overheid en NGO’s

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Werkt u projectmatig?
Wenst u een ledenadministratie?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?
Namelijk:
Moet het ERP systeem mobiel beschikbaar zijn?

Wat voor logistieke diensten biedt u aan?

Organiseert u ladingen op de volgende wijze?

Groupage/Deelpartijen (LTL)
Groupage/deelpartijen die in een hub gebundeld worden voor meerdere opdrachtgevers
FTL
Volle ladingen voor meerdere opdrachtgevers
Dedicated Logistics
Vervoer voor één opdrachtgever

Organiseert u ladingen op de volgende wijze?

Heeft u een eigen wagenpark?
Moeten goederen gekoeld worden vervoerd?
Importeert u artikelen?
Exporteert u ook artikelen?

Hoe ziet uw productieproces eruit?

In wat voor soort productie bent u gespecialiseerd?

Hoe worden uw productieorders gepland?

In welke productiegroottes produceert u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Doet u regelmatig onderhoud?
Werkt u met Service Level Agreements?
Dient het ERP systeem te koppelen met andere programma’s?
Werkt u op projectbasis?
Wenst u uren te registreren in het systeem?

Voer het aantal medewerkers en gebruikers in

medewerker(s)
gebruiker(s)

Vragen over uw organisatie

Heeft uw organisatie meerdere vestigingen?
Hoeveel magazijnen heeft u?
Werkt u multi-currency?
Opereert u internationaal?
Is de hoofdvestiging gevestigd in Nederland?
ERP leveranciers zoeken...
systemen gevonden

Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend informatie over de 7 meest geschikte leveranciers

Wij hebben uw aanvraag goed ontvangen

  • Op basis van de door u ingevulde informatie gaat onze consultant vrijblijvend aan de slag
  • Onze consultant maakt een selectie uit de gevonden ERP leveranciers die het best passen bij uw onderneming
  • U ontvangt gratis een shortlist met informatie over de 7 meest geschikte leveranciers
  • Bij vragen of onduidelijkheden neemt hij mogelijk contact met u op
Bekijk longlist
Selectie opnieuw starten

Optimaliseer het WMS met ERP en beperk emissies

U hier lezen over de impact die geoptimaliseerd magazijnbeheer kan hebben op de CO2-voetafdruk van een bedrijf.

Lees verder

Duurzame textiel industrie met ERP software

U hier lezen hoe bedrijven in de industrie processen duurzamer kunnen maken en hun imago kunnen verbeteren door middel van ERP-software. 

Lees verder

Duurzame SCM met ERP-software

Lees hier hoe u de duurzaamheid van uw supply chain waarborgt met een geschikte ERP-software.

Lees verder