Branchespecifiek erp systeem

Welk ERP systeem past bij uw branche?

Voor veel bedrijven is het belangrijk om een ERP leverancier te kiezen met ervaring heeft in hun branche. Maar waarom is dat? En hoe pakt u dit aan?

Het is belangrijk een ERP te selecteren dat past bij de branche waarin uw organisatie actief is. De reden is simpel: bedrijven in verschillende economische segmenten hebben verschillende bedrijfsprocessen die in het ERP moeten worden ondergebracht. Behalve bedrijfsprocessen die in vrijwel iedere organisatie voorkomen – zoals personeelsbeheer (HRM) en klantmanagement (CRM) – zijn er processen die karakteristiek zijn voor bijvoorbeeld de agrarische, de financiële of de industriële sector. Alleen met een ERP dat is berekend op de dynamiek van de eigen bedrijfstak, behaalt een bedrijf alle voordelen van ERP, zoals kostenreducties, tijdwinst en een kortere doorlooptijd tussen bedrijfsprocessen.

Standaardmodules

Door te kiezen voor een ERP dat veel wordt gebruikt in het eigen economische segment, behaalt een bedrijf bovendien een aanzienlijk kostenvoordeel bij de aanschaf. Het kiest immers voor een ERP met modules die standaard beschikbaar zijn voor vergelijkbare organisaties. Er hoeven geen of weinig modules speciaal voor de eigen bedrijfsvoering te worden ontwikkeld. Het aantal leveranciers van ERP systemen die zich hebben gespecialiseerd in een bepaalde branche, is overigens groter dan het aantal leveranciers met een meer generiek aanbod. Bovendien kennen veel generieke ERP oplossingen voor verschillende economische segmenten vooringerichte varianten.

Standaardkoppelingen

Een leverancier met veel ervaring in een specifieke branche, beschikt vaak over standaardkoppelingen en standaardtabellen die veel worden gebruikt in vergelijkbare organisaties. Is in een bedrijfsvoering vooral een bepaald soort koppeling belangrijk tussen voorraadmanagement en verschillende logistieke systemen, dan kan een branchegerichte leverancier daar doorgaans eenvoudiger op inspelen dan een leverancier van ERP systemen met een bredere en meer generieke functionaliteit. Een ander voordeel van een branchegerichte leverancier is, dat die regelmatig contact heeft met branchegenoten. Zo'n leverancier heeft daardoor een goed en actueel beeld van wat een bedrijf nodig heeft.

Ook voor het MKB?

Vanwege hoge kosten kiezen organisaties in het MKB nog altijd minder vaak voor de aanschaf van een ERP dan grotere organisaties. Toch kan een ERP systeem voor MKB'ers voordelen opleveren, zoals foutenreducties, meer zicht op bedrijfsprocessen en kostenreducties. Steeds meer leveranciers brengen ERP oplossingen op de markt die specifiek zijn bedoeld voor het MKB, en die daarom – anders dan de meer traditionele ERP oplossingen – ook voor kleinere organisaties betaalbaar zijn. Bij de keuze voor een ERP is het vooral belangrijk dat MKB'ers goed kijken naar de (licentie)kosten van onderhoud en (toekomstige) updates.

ERP voor iedere branche 

Wij zijn gaan uitzoeken wat er allemaal komt kijken bij de aanschaf van een nieuw ERP systeem voor een specifieke branche. In een serie van artikelen zetten we uit een waar men op moet letten, handige functionaliteiten en tips over de implementatie van branchespecifieke ERP systemen.

Een ERP systeem voor de bouw
Een ERP systeem voor de discrete productie
Een ERP systeem voor de financiële dienstverlening
Een ERP systeem voor de groothandel
Een ERP systeem voor de installatiebranche
Een ERP systeem voor de procesindustrie
Een ERP systeem voor de publieke sector
Een ERP systeem voor de retail
Een ERP systeem voor de zakelijke dienstverlening
Een ERP systeem voor de zorg

Oriëntatie

Wat is Enterprise Resource Planning?

Wat is Enterprise Resource Planning en hoe kan het ook uw bedrijf helpen?

Lees verder

ERP-software voor grote bedrijven

Met ERP-software voor grote bedrijven automatiseert en beheert u al deze processen vanuit één systeem.

Lees verder