ERP verhuur

Een ERP systeem voor de verhuur

Ontdek waar u op moet letten bij het zoeken naar een ERP systeem voor verhuurbedrijven.

Binnen de verhuurbranche vindt er een grote verandering plaats. Bedrijven ontdekken steeds vaker de grote voordelen die het internet voor hen kan betekenen. Het fenomeen wat ook wel de industriële revolutie 4.0 wordt genoemd is het vinden van de balans tussen offline en online aanwezigheid.

De combinatie van online en offline producten aanbieden, ook wel bekend als omni-channelling, gebeurd al steeds vaker in de detailhandel. Bijna iedere retailer in de winkelstraat heeft een webshop maar het werkt ook de andere kant op. Onlangs besloot Amazon, een van de grootste webshops voor onder andere boeken, om een aantal fysieke boekwinkels te openen. Nu zien we steeds vaker dat ook verhuurbedrijven deze manier van werken adopteren en daar zijn een aantal goede redenen voor. Het kan namelijk heel eenvoudig het bereik van de onderneming vergroten, het biedt nieuwe mogelijkheden van aanbieden en de dienst is op zijn plek in het digitale winkelcentrum.

De website

Een goed voorbeeld van de nieuwe mogelijkheden is al zichtbaar in de verhuur van auto’s. Bij veel verhuurders is het al mogelijk om online een reservering te plaatsen maar daar blijft het niet bij. In samenwerking met andere partijen als reisbureaus vergroten zij hun online aanwezigheid door gecombineerde diensten aan te bieden zoals een hotel plus een auto voor de deur. Werken met derde partijen is slechts een van de vele mogelijkheden en is zeker niet alleen weg gelegd voor de autobranche.

Voor online verhuur is het van belang dat de website eenvoudig te begrijpen en makkelijk in gebruik is. Het liefst moet de site beschikken over verschillende betaalmethodes en moet goed bereikbaar zijn voor mobiel verkeer.

Het ERP systeem

Voor iedere verhuurder worden er steeds meer mogelijkheden ontwikkelt en daar moet uw ERP systeem wel klaar voor zijn. Daarom hebben we een aantal essentiële onderdelen opgesteld waar u op moet letten wanneer u voor een nieuw ERP systeem kiest. 

De leverancier

Er zijn per branche specifieke processen en dat is voor de verhuur niet anders. Een standaard ERP oplossing zal vast een groot deel van de werkzaamheden kunnen ondersteunen maar het gaat juist om die processen die alleen binnen uw bedrijf voorkomen waar de winst te behalen valt. Kies daarom voor een leverancier die ervaring heeft met verhuur en weet hoe de sector in elkaar steekt. Deze helpt u niet alleen met het ontwikkelen maar kan u ook bijstaan met het inrichten van het ERP systeem.

De software

Een veelgehoorde klacht binnen de verhuur sector is dat de software niet in staat is mee te veranderen met de sector. De omslag van enkel een fysieke winkel naar een online aanwezigheid is zo’n verandering. Of de opkomst van samenwerkingen met derde partijen en vergeet niet dat de software ook voor mobiele apparaten beschikbaar moet zijn. Sommige oplossingen zijn niet flexibel genoeg om een dergelijke verandering op te vangen en houden de ontwikkeling van het bedrijf tegen. Zorg dat de oplossing een goede basis heeft die mobielvriendelijk is en eenvoudig integreert met andere software om snel samenwerkingen aan te gaan.

De functionaliteiten

De unieke werkprocessen binnen een bedrijf zijn de reden dat het vinden van een ERP systeem en de juiste leverancier daarvan zo lastig is. Per branche zijn er echter wel een aantal functionaliteiten die voor ieder bedrijf van toepassing zijn. 

Zelf aan de slag

Functionaliteit: Selfservice

Behalve het ophalen en wegbrengen van de apparatuur moet het mogelijk zijn om zonder menselijk contact de rest van het proces te kunnen afronden. Een selfservice functionaliteit stelt klanten in staat om zoveel mogelijk zelf te doen. Door een account aan te maken krijgt een klant toegang tot een klantenportaal waar ze zelf aan de slag kunnen. Zonder dat er een medewerker aan te pas komt kan men bijvoorbeeld een reservering maken. Dit is gunstig voor de klant en scheelt u mankracht.

Mocht men toch met een vraag zitten is het erg praktisch als zij deze in een FAQ of kennisbank kunnen opzoeken. Komt men er echt niet uit is het fijn als deze contact kan zoeken op de manier die zijn voorkeur heeft. U kunt ervoor kiezen om enkel via e-mail en telefoon bereikbaar te zijn maar u kunt ook de klant via WhatsApp of een chatbot te woord te staan. 

Real-time informatie

Functionaliteit: Prijsbeheer

Relevante informatie voor de klant moet in real-time beschikbaar zijn. De website moet bijvoorbeeld actuele prijzen laten zien. Met een prijsbeheer functionaliteit wordt automatisch de laatste prijs online weergegeven en bent u er zeker van dat uw klanten bij het afrekenen nooit voor een verrassing komen te staan.

Functionaliteit: Voorraad management

Hetzelfde geldt voor de voorraad. Als een klant een bestelling plaatst en vervolgens teleurgesteld moet worden omdat deze niet meer op voorraad is zal deze dat risico niet nog een keer nemen en waarschijnlijk bij de concurrent reserveren.

Functionaliteit: Aankoopbevestiging / Overzicht aankopen

Naast dat interne veranderingen doorgevoerd moeten worden is het voor de gebruiker ook erg handig dat zij inzicht hebben in hun eerdere handelingen. In een klantportaal moet de klant zijn huidige en eerdere reserveringen en transacties kunnen terugvinden.  

Onderhoud

Functionaliteit: Aansturen onderhoudswerk / Onderhoud vaste activa

Apparatuur wat wordt gebruikt moet ook worden onderhouden want een klant opzadelen met een slechte apparatuur wordt niemand beter van. Om het product dat u uitleent in topconditie te houden zal er eens in de zoveel tijd moeten worden gecheckt wat de conditie is. Om er zeker van te zijn dat dit op tijd gebeurd kunt u onderhoud inplannen met behulp van een ERP. U kunt zelf de tijdspanne instellen en het systeem herinnert u of uw onderhoudsmedewerker eraan wanneer het zover is.

Afschrijving

Functionaliteit: Degressieve afschrijving vaste activa / Lineaire afschrijving vaste activa / Meerdere manieren voor afschrijven

Ondanks dat er regelmatig onderhoud wordt gepleegd ontkomt u er niet aan dat apparatuur in waarde vermindert. De levensduur per apparaat verschilt enorm en daarom is het handig om automatisch de afschrijvingen van activa bij te houden. Het ERP systeem registreert deze waardevermindering direct in uw administratie.

Functionaliteit: Eenvoudig berekenen restwaarde / Eenvoudig berekenen winst/verliesrekening bij verkoop / Gedeeltelijke verkoop vaste activa

Sommige apparatuur is nog prima na gebruik te verkopen en andere worden opgebruikt tot deze niet meer werken. De zogenaamde restwaarde bepaalt hoeveel een product nog oplevert na gebruik. Er komt een moment dat een apparaat meer oplevert als deze nu wordt verkocht dan wanneer deze nog een aantal maanden wordt verhuurd om het product vervolgens alsnog te verkopen of naar de schroot te brengen. Er zijn functionaliteiten die voor u uitrekenen wanneer het beste moment is om een product van de hand te doen.

Eerder in deze serie verschenen deze specifieke branches

Een ERP systeem voor de discrete productie
Een ERP systeem voor de financiële dienstverlening
Een ERP systeem voor de groothandel
Een ERP systeem voor de installatiebranche
Een ERP systeem voor de procesindustrie
Een ERP systeem voor de publieke sector
Een ERP systeem voor de retail
Een ERP systeem voor de zakelijke dienstverlening
Een ERP systeem voor de zorg

Oriëntatie

Wat is Enterprise Resource Planning?

Wat is Enterprise Resource Planning en hoe kan het ook uw bedrijf helpen?

Lees verder

ERP-software voor grote bedrijven

Met ERP-software voor grote bedrijven automatiseert en beheert u al deze processen vanuit één systeem.

Lees verder