ERP verhuur

Een ERP systeem voor de verhuur

Ontdek waar u op moet letten bij het zoeken naar een ERP systeem voor verhuurbedrijven.

Binnen de verhuurbranche vindt er een grote verandering plaats. Bedrijven ontdekken steeds vaker de grote voordelen die het internet voor hen kan betekenen. Het fenomeen wat ook wel de industriële revolutie 4.0 wordt genoemd is het vinden van de balans tussen offline en online aanwezigheid.

De combinatie van online en offline producten aanbieden, ook wel bekend als omni-channelling, gebeurd al steeds vaker in de detailhandel. Bijna iedere retailer in de winkelstraat heeft een webshop maar het werkt ook de andere kant op. Onlangs besloot Amazon, een van de grootste webshops voor onder andere boeken, om een aantal fysieke boekwinkels te openen. Nu zien we steeds vaker dat ook verhuurbedrijven deze manier van werken adopteren en daar zijn een aantal goede redenen voor. Het kan namelijk heel eenvoudig het bereik van de onderneming vergroten, het biedt nieuwe mogelijkheden van aanbieden en de dienst is op zijn plek in het digitale winkelcentrum.

De website

Een goed voorbeeld van de nieuwe mogelijkheden is al zichtbaar in de verhuur van auto’s. Bij veel verhuurders is het al mogelijk om online een reservering te plaatsen maar daar blijft het niet bij. In samenwerking met andere partijen als reisbureaus vergroten zij hun online aanwezigheid door gecombineerde diensten aan te bieden zoals een hotel plus een auto voor de deur. Werken met derde partijen is slechts een van de vele mogelijkheden en is zeker niet alleen weg gelegd voor de autobranche.

Voor online verhuur is het van belang dat de website eenvoudig te begrijpen en makkelijk in gebruik is. Het liefst moet de site beschikken over verschillende betaalmethodes en moet goed bereikbaar zijn voor mobiel verkeer.

Het ERP systeem

Voor iedere verhuurder worden er steeds meer mogelijkheden ontwikkelt en daar moet uw ERP systeem wel klaar voor zijn. Daarom hebben we een aantal essentiële onderdelen opgesteld waar u op moet letten wanneer u voor een nieuw ERP systeem kiest. 

De leverancier

Er zijn per branche specifieke processen en dat is voor de verhuur niet anders. Een standaard ERP oplossing zal vast een groot deel van de werkzaamheden kunnen ondersteunen maar het gaat juist om die processen die alleen binnen uw bedrijf voorkomen waar de winst te behalen valt. Kies daarom voor een leverancier die ervaring heeft met verhuur en weet hoe de sector in elkaar steekt. Deze helpt u niet alleen met het ontwikkelen maar kan u ook bijstaan met het inrichten van het ERP systeem.

De software

Een veelgehoorde klacht binnen de verhuur sector is dat de software niet in staat is mee te veranderen met de sector. De omslag van enkel een fysieke winkel naar een online aanwezigheid is zo’n verandering. Of de opkomst van samenwerkingen met derde partijen en vergeet niet dat de software ook voor mobiele apparaten beschikbaar moet zijn. Sommige oplossingen zijn niet flexibel genoeg om een dergelijke verandering op te vangen en houden de ontwikkeling van het bedrijf tegen. Zorg dat de oplossing een goede basis heeft die mobielvriendelijk is en eenvoudig integreert met andere software om snel samenwerkingen aan te gaan.

De functionaliteiten

De unieke werkprocessen binnen een bedrijf zijn de reden dat het vinden van een ERP systeem en de juiste leverancier daarvan zo lastig is. Per branche zijn er echter wel een aantal functionaliteiten die voor ieder bedrijf van toepassing zijn. 

Zelf aan de slag

Functionaliteit: Selfservice

Behalve het ophalen en wegbrengen van de apparatuur moet het mogelijk zijn om zonder menselijk contact de rest van het proces te kunnen afronden. Een selfservice functionaliteit stelt klanten in staat om zoveel mogelijk zelf te doen. Door een account aan te maken krijgt een klant toegang tot een klantenportaal waar ze zelf aan de slag kunnen. Zonder dat er een medewerker aan te pas komt kan men bijvoorbeeld een reservering maken. Dit is gunstig voor de klant en scheelt u mankracht.

Mocht men toch met een vraag zitten is het erg praktisch als zij deze in een FAQ of kennisbank kunnen opzoeken. Komt men er echt niet uit is het fijn als deze contact kan zoeken op de manier die zijn voorkeur heeft. U kunt ervoor kiezen om enkel via e-mail en telefoon bereikbaar te zijn maar u kunt ook de klant via WhatsApp of een chatbot te woord te staan. 

Real-time informatie

Functionaliteit: Prijsbeheer

Relevante informatie voor de klant moet in real-time beschikbaar zijn. De website moet bijvoorbeeld actuele prijzen laten zien. Met een prijsbeheer functionaliteit wordt automatisch de laatste prijs online weergegeven en bent u er zeker van dat uw klanten bij het afrekenen nooit voor een verrassing komen te staan.

Functionaliteit: Voorraad management

Hetzelfde geldt voor de voorraad. Als een klant een bestelling plaatst en vervolgens teleurgesteld moet worden omdat deze niet meer op voorraad is zal deze dat risico niet nog een keer nemen en waarschijnlijk bij de concurrent reserveren.

Functionaliteit: Aankoopbevestiging / Overzicht aankopen

Naast dat interne veranderingen doorgevoerd moeten worden is het voor de gebruiker ook erg handig dat zij inzicht hebben in hun eerdere handelingen. In een klantportaal moet de klant zijn huidige en eerdere reserveringen en transacties kunnen terugvinden.  

Onderhoud

Functionaliteit: Aansturen onderhoudswerk / Onderhoud vaste activa

Apparatuur wat wordt gebruikt moet ook worden onderhouden want een klant opzadelen met een slechte apparatuur wordt niemand beter van. Om het product dat u uitleent in topconditie te houden zal er eens in de zoveel tijd moeten worden gecheckt wat de conditie is. Om er zeker van te zijn dat dit op tijd gebeurd kunt u onderhoud inplannen met behulp van een ERP. U kunt zelf de tijdspanne instellen en het systeem herinnert u of uw onderhoudsmedewerker eraan wanneer het zover is.

Afschrijving

Functionaliteit: Degressieve afschrijving vaste activa / Lineaire afschrijving vaste activa / Meerdere manieren voor afschrijven

Ondanks dat er regelmatig onderhoud wordt gepleegd ontkomt u er niet aan dat apparatuur in waarde vermindert. De levensduur per apparaat verschilt enorm en daarom is het handig om automatisch de afschrijvingen van activa bij te houden. Het ERP systeem registreert deze waardevermindering direct in uw administratie.

Functionaliteit: Eenvoudig berekenen restwaarde / Eenvoudig berekenen winst/verliesrekening bij verkoop / Gedeeltelijke verkoop vaste activa

Sommige apparatuur is nog prima na gebruik te verkopen en andere worden opgebruikt tot deze niet meer werken. De zogenaamde restwaarde bepaalt hoeveel een product nog oplevert na gebruik. Er komt een moment dat een apparaat meer oplevert als deze nu wordt verkocht dan wanneer deze nog een aantal maanden wordt verhuurd om het product vervolgens alsnog te verkopen of naar de schroot te brengen. Er zijn functionaliteiten die voor u uitrekenen wanneer het beste moment is om een product van de hand te doen.

Eerder in deze serie verschenen deze specifieke branches

Een ERP systeem voor de discrete productie
Een ERP systeem voor de financiële dienstverlening
Een ERP systeem voor de groothandel
Een ERP systeem voor de installatiebranche
Een ERP systeem voor de procesindustrie
Een ERP systeem voor de publieke sector
Een ERP systeem voor de retail
Een ERP systeem voor de zakelijke dienstverlening
Een ERP systeem voor de zorg

Start uw ERP selectie

Ontdek welke ERP systemen het beste passen bij uw onderneming

In welke sector bent u actief?

Waarom dit belangrijk is bij uw ERP selectie:Bij uw selectie is het belangrijk om met uw sector rekening te houden. Een ERP systeem moet perfect aansluiten bij uw bedrijfsprocessen. Deze processen verschillen per branche. Zo werkt een groothandel bijvoorbeeld anders dan een bouwbedrijf en heeft dus andere ERP functionaliteiten nodig.

Hoe worden uw productieorders gepland?

In welke productiegroottes produceert u?

In wat voor soort bouw bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Werkt uw organisatie op projectbasis?
Werkt u vaak met veel verschillende partijen?
Beheert uw organisatie vastgoed?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Doet u veel aan onderhoud?
Wilt u ook bedrijfsmiddelen kunnen inplannen?
Wenst u urenregistratie van uw medewerkers?

Wat voor soort retailer bent u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Hoeveel fysieke verkooppunten heeft u?
Aan wat voor soort klanten levert u?
Importeert u ook goederen?
Exporteert u ook goederen?

Wat voor soort dienstverlener bent u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

Wat voor soort onderwijs geeft u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Hebben uw klanten een lidmaatschap bij u?
Wilt u het systeem ook gebruiken voor cursistenregistratie?
Wilt u het systeem ook gebruiken voor HRM?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Geeft u ook les op afstand?
Werkt u met roosters en locatieplanning?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

In wat voor soort zorg bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Wilt u het ERP systeem ook gebruiken voor cliëntenregistratie?
Biedt uw organisatie overnachtingen aan?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?
Namelijk:
Verleent u zorg op locatie?

In wat voor soort handel bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Heeft u een webshop die moet worden geïntegreerd?
Hoeveel fysieke winkels met point-of-sale heeft u?
Importeert u ook goederen?
Exporteert u ook goederen?
Aan wat voor soort klanten levert u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Wilt u dat het ERP systeem klaar is voor het IoT (Internet of Things)?
Wenst u een koppeling met belangrijke leveranciers als de Technische Unie en Rexel?
Pleegt u ook onderhoudswerkzaamheden?
Moeten werkbonnen mobiel kunnen ingevoerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Moet het systeem offline kunnen worden geraadpleegd?
Moet u machines op afstand kunnen monitoren?
Werkt u ook op projectbasis?
Moet u koelmiddelen registreren?

Wat voor soort nutsbedrijf heeft u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Werkt uw organisatie op projectbasis?
Werkt u met veel verschillende partijen?
Beheert uw organisatie vastgoed?
Doet u veel aan onderhoud?
Wenst u urenregistratie van uw medewerkers?

Overheid en NGO’s

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Werkt u projectmatig?
Wenst u een ledenadministratie?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?
Namelijk:
Moet het ERP systeem mobiel beschikbaar zijn?

Wat voor logistieke diensten biedt u aan?

Organiseert u ladingen op de volgende wijze?

Groupage/Deelpartijen (LTL)
Groupage/deelpartijen die in een hub gebundeld worden voor meerdere opdrachtgevers
FTL
Volle ladingen voor meerdere opdrachtgevers
Dedicated Logistics
Vervoer voor één opdrachtgever

Organiseert u ladingen op de volgende wijze?

Heeft u een eigen wagenpark?
Moeten goederen gekoeld worden vervoerd?
Importeert u artikelen?
Exporteert u ook artikelen?

Hoe ziet uw productieproces eruit?

In wat voor soort productie bent u gespecialiseerd?

Hoe worden uw productieorders gepland?

In welke productiegroottes produceert u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Doet u regelmatig onderhoud?
Werkt u met Service Level Agreements?
Dient het ERP systeem te koppelen met andere programma’s?
Werkt u op projectbasis?
Wenst u uren te registreren in het systeem?

Voer het aantal medewerkers en gebruikers in

medewerker(s)
gebruiker(s)

Vragen over uw organisatie

Heeft uw organisatie meerdere vestigingen?
Hoeveel magazijnen heeft u?
Werkt u multi-currency?
Opereert u internationaal?
Is de hoofdvestiging gevestigd in Nederland?
ERP leveranciers zoeken...
systemen gevonden

Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend informatie over de 7 meest geschikte leveranciers

Wij hebben uw aanvraag goed ontvangen

  • Op basis van de door u ingevulde informatie gaat onze consultant vrijblijvend aan de slag
  • Onze consultant maakt een selectie uit de gevonden ERP leveranciers die het best passen bij uw onderneming
  • U ontvangt gratis een shortlist met informatie over de 7 meest geschikte leveranciers
  • Bij vragen of onduidelijkheden neemt hij mogelijk contact met u op
Bekijk longlist
Selectie opnieuw starten

Optimaliseer het WMS met ERP en beperk emissies

U hier lezen over de impact die geoptimaliseerd magazijnbeheer kan hebben op de CO2-voetafdruk van een bedrijf.

Lees verder

Duurzame textiel industrie met ERP software

U hier lezen hoe bedrijven in de industrie processen duurzamer kunnen maken en hun imago kunnen verbeteren door middel van ERP-software. 

Lees verder

Duurzame SCM met ERP-software

Lees hier hoe u de duurzaamheid van uw supply chain waarborgt met een geschikte ERP-software.

Lees verder