ERP MKB

Wat verlangen kleine en middelgrote ondernemingen van ERP?

Jarenlang hebben ERP leveranciers geprobeerd in beeld te krijgen wat kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) zoeken in een ERP systeem.

Nadat de grote leveranciers eerst gericht waren op de grote ondernemingen, zijn ze gaan proberen hun systeem opnieuw in te richten, waardoor het aantrekkelijker werd voor kleine en middelgrote ondernemingen. Het succes daarbij is vaak wat gemengd.

Andersom claimen gespecialiseerde ERP leveranciers voor het MKB  dat hun systemen altijd goed ingericht waren voor de doelgroep. Maar wat heeft het MKB werkelijk nodig? Waar verschuilt hun behoefte van die van de grote ondernemingen en waar is dat gelijk?

Veel MKB bedrijven hebben nu wereldwijd klanten en leveranciers, een ontwikkeling die eerst op gang is gekomen door e-commerce  (wat men noemt het ‘Internet global village”) en die nu explosief doorgroeit nu cloud computing het speelveld gelijk maakt. Kunnen MKB bedrijven tevreden zijn met betaalbare standaard ERP oplossingen om maar snel te zijn? Hebben ze echt wat anders nodig dan wat de grote bedrijven gebruiken, en wat is dat dan?

De behoeften van het MKB versus grote ondernemingen

In welke fase van de life cycle een MKB onderneming zich ook bevindt, deze ondernemingen zijn meer geneigd zich te richten op groei, snelle successen en het binnen halen van nieuwe klanten. Daartegenover zijn grote gevestigde bedrijven  meer gericht op stabiliteit, customer loyalty, winstgevendheid en het verminderen van de kosten.

Grote bedrijven hebben de middelen en de uitgekiende bedrijfsprocessen dat ze een competitief voordeel geeft. Traditionele on premise ERP systemen, met veel functionaliteiten zijn over het algemeen geschikter en beter aanpasbaar aan de behoeften van een grote onderneming, die liever hun eigen processen precies willen faciliteren, dan te kiezen voor de algemene standaard processen.

Grote ondernemingen hebben veel meer tijd en interne resources om hun verschillende processen in het systeem in te voeren. Dit soort bedrijven geven ook meer aandacht aan risico analyse en het opvolgen van compliance, soms zelfs meer dan nodig.  Hier gebruikt men vaak extra add-on compliance oplossingen om de traditionele ERP software te completeren. Immers hun eigen IT afdeling kan dit verder integreren, aanpassen en de upgrade onderhouden.

Aan de andere kant is voor het MKB de gebruiksvriendelijkheid erg belangrijk. De ERP oplossing moet eenvoudig te gebruiken zijn en eenvoudig te implementeren. Bovendien moeten er eenvoudig aanpassingen aan te brengen zijn. Normaal gesproken zijn de MKB klanten minder goed thuis in de IT standaarden en ontwikkelingen en ze kunnen zich vaak ook geen kostbare interne IT afdeling veroorloven. Wanneer  een bepaald ERP systeem dan ook aanpassingen nodig heeft, die complex en/of duur zijn, dan zal deze software waarschijnlijk niet gekozen worden door het MKB.

Naast gebruiksgemak en het eenvoudig (low-code) uitbreiden of aanpassen van het systeem, is het aanpassingsgemak om groei te ondersteunen en toegang tot informatie te krijgen belangrijk voor MKB ondernemingen. Ze willen dat ERP software hen sneller en productiever maakt dan de concurrentie, ze willen data gebaseerde beslissingen nemen, hun processen aan elkaar aanpassen door verschillende software systemen samen te voegen, etc.

Het komt er op neer dat MKB ondernemingen dezelfde behoeften hebben als hun grote broers, maar gewoon minder mensen hebben om het uit te voeren. De uitdaging voor deze kleinere ondernemingen is een algeheel tekort aan geld en mensen, wat hun vermogen om met nieuwe technologieën te experimenteren afremt, terwijl ze met hun dagelijkse zaken bezig zijn.

De pragmatische automatisering paradox

De gebruikelijke mening is dat grote ondernemingen, omdat ze meer IT en meer andere middelen hebben, veel eenvoudiger alle beste oplossingen van de beste aanbieders  aan elkaar kunnen breien. Ook zouden zij veel eerder geneigd zijn te experimenteren met nieuwe technologieën zoals het internet van dingen (IoT),  big data, in-memory databases, artificial intelligence (AI) blockchain etc. Dit is echter niet noodzakelijkerwijs het geval.

Hoewel de grote globale ondernemingen beduidend meer IT resources hebben om die nieuwe technologische doorbraken toe te passen, kunnen ze wel bedrijf culturele hordes tegenkomen  en ook grote druk ervaren om deze nieuwe oplossingen in te voeren.  De uitgebreide bedrijfshiërarchieën  hebben de neiging zich risico mijdend op te stellen, het maken van beslissingen is vaak moeilijk en tijdrovend, er wordt meer naar elkaar gewezen en er is vaak een langzamere acceptatie vanwege het analyses paralysis fenomeen (analyse verlamming).

Daartegenover, ironisch genoeg juist vanwege het gebrek aan mensen, kan het MKB een hogere graad van automatisering of andere voorkomende technologieën juist sneller opnemen en hier profijt van hebben. Met de juiste focus en advies van ERP leveranciers voor de MKB, resellers met toegevoegde waarde (value added resellers (VAR) en integratie partners, kan het MKB uiteindelijk voordeel pakken met minder complexe standaard systemen met daarin AI, machine learning, financiële technologie, etc.

Maar het MKB wil mogelijkheden met een snelle return on investment (ROI) dat hun producten en diensten verbetert. Waar het MKB eerst meer waakzaam was bij integraties en solutions met meerdere aanbieders, staan ze nu meer open om te experimenteren, zolang als die add-on oplossingen een “apps store”-achtige uitstraling en eenvoud hebben. Bovendien worden nieuwe ERP systemen voor het MKB steeds meer in een vernieuwende cloud architectuur gebouwd met de volgende eigenschappen:

  • Microservices en Restful API voor eenvoudig integratie en uitbreiding in de zogenaamde APU economie
  • Ingebouwd AI engine (gebaseerd op open source AI/cognitieve tools of van cloud infrastructuur providers)
  • Flexibele en aanpasbare regels die workflows en interacties tussen apps sturen
  • Sommige cloud infrastructuur leveranciers  bieden zelfs betaalbare en snelle computers met de mogelijkheid om zeer grote volumes data in zeer korte tijd te verwerken.

In het kort kan je stellen dat betaalbaarheid, implementaties met vaste tijdschema’s en kosten, een verticale industrie focus en eenvoud de belangrijkste elementen zijn voor succes in de MKB ERP markt. Maar één totale oplossing van één specifieke ERP leverancier kan wel eens minder aantrekkelijk zijn in deze API economie vanwege de wens van het MKB dat alles goed samenwerkt en dat ze low code platformen wensen.
In tegenstelling tot grote ondernemingen, hebben de meeste MKB bedrijven geen strategische IT visie. Het gaat er meer om dat een behoefte zo eenvoudig mogelijk ingevuld wordt. Wanneer iemand een brug kan slaan naar een mooie nieuwe tool, dat vindt men dat geweldig, zolang als snel voordeel oplevert. Hoe meer functionaliteit een MKB ERP leveranciers kan leveren, hoe beter. Het hedendaagse MKB voelt zich steeds comfortabeler bij een best-of-breed setup, zolang het de problemen snel en eenvoudig oplost.

Start uw ERP selectie

Ontdek welke ERP systemen het beste passen bij uw onderneming

In welke sector bent u actief?

Waarom dit belangrijk is bij uw ERP selectie:Bij uw selectie is het belangrijk om met uw sector rekening te houden. Een ERP systeem moet perfect aansluiten bij uw bedrijfsprocessen. Deze processen verschillen per branche. Zo werkt een groothandel bijvoorbeeld anders dan een bouwbedrijf en heeft dus andere ERP functionaliteiten nodig.

Hoe worden uw productieorders gepland?

In welke productiegroottes produceert u?

In wat voor soort bouw bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Werkt uw organisatie op projectbasis?
Werkt u vaak met veel verschillende partijen?
Beheert uw organisatie vastgoed?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Doet u veel aan onderhoud?
Wilt u ook bedrijfsmiddelen kunnen inplannen?
Wenst u urenregistratie van uw medewerkers?

Wat voor soort retailer bent u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Hoeveel fysieke verkooppunten heeft u?
Aan wat voor soort klanten levert u?
Importeert u ook goederen?
Exporteert u ook goederen?

Wat voor soort dienstverlener bent u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

Wat voor soort onderwijs geeft u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Hebben uw klanten een lidmaatschap bij u?
Wilt u het systeem ook gebruiken voor cursistenregistratie?
Wilt u het systeem ook gebruiken voor HRM?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Geeft u ook les op afstand?
Werkt u met roosters en locatieplanning?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

In wat voor soort zorg bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Wilt u het ERP systeem ook gebruiken voor cliëntenregistratie?
Biedt uw organisatie overnachtingen aan?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?
Namelijk:
Verleent u zorg op locatie?

In wat voor soort handel bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Heeft u een webshop die moet worden geïntegreerd?
Hoeveel fysieke winkels met point-of-sale heeft u?
Importeert u ook goederen?
Exporteert u ook goederen?
Aan wat voor soort klanten levert u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Wilt u dat het ERP systeem klaar is voor het IoT (Internet of Things)?
Wenst u een koppeling met belangrijke leveranciers als de Technische Unie en Rexel?
Pleegt u ook onderhoudswerkzaamheden?
Moeten werkbonnen mobiel kunnen ingevoerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Moet het systeem offline kunnen worden geraadpleegd?
Moet u machines op afstand kunnen monitoren?
Werkt u ook op projectbasis?
Moet u koelmiddelen registreren?

Wat voor soort nutsbedrijf heeft u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Werkt uw organisatie op projectbasis?
Werkt u met veel verschillende partijen?
Beheert uw organisatie vastgoed?
Doet u veel aan onderhoud?
Wenst u urenregistratie van uw medewerkers?

Overheid en NGO’s

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Werkt u projectmatig?
Wenst u een ledenadministratie?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?
Namelijk:
Moet het ERP systeem mobiel beschikbaar zijn?

Wat voor logistieke diensten biedt u aan?

Organiseert u ladingen op de volgende wijze?

Groupage/Deelpartijen (LTL)
Groupage/deelpartijen die in een hub gebundeld worden voor meerdere opdrachtgevers
FTL
Volle ladingen voor meerdere opdrachtgevers
Dedicated Logistics
Vervoer voor één opdrachtgever

Organiseert u ladingen op de volgende wijze?

Heeft u een eigen wagenpark?
Moeten goederen gekoeld worden vervoerd?
Importeert u artikelen?
Exporteert u ook artikelen?

Hoe ziet uw productieproces eruit?

In wat voor soort productie bent u gespecialiseerd?

Hoe worden uw productieorders gepland?

In welke productiegroottes produceert u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Doet u regelmatig onderhoud?
Werkt u met Service Level Agreements?
Dient het ERP systeem te koppelen met andere programma’s?
Werkt u op projectbasis?
Wenst u uren te registreren in het systeem?

Voer het aantal medewerkers en gebruikers in

medewerker(s)
gebruiker(s)

Vragen over uw organisatie

Heeft uw organisatie meerdere vestigingen?
Hoeveel magazijnen heeft u?
Werkt u multi-currency?
Opereert u internationaal?
Is de hoofdvestiging gevestigd in Nederland?
ERP leveranciers zoeken...
systemen gevonden

Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend informatie over de 7 meest geschikte leveranciers

Wij hebben uw aanvraag goed ontvangen

  • Op basis van de door u ingevulde informatie gaat onze consultant vrijblijvend aan de slag
  • Onze consultant maakt een selectie uit de gevonden ERP leveranciers die het best passen bij uw onderneming
  • U ontvangt gratis een shortlist met informatie over de 7 meest geschikte leveranciers
  • Bij vragen of onduidelijkheden neemt hij mogelijk contact met u op
Bekijk longlist
Selectie opnieuw starten

Optimaliseer het WMS met ERP en beperk emissies

U hier lezen over de impact die geoptimaliseerd magazijnbeheer kan hebben op de CO2-voetafdruk van een bedrijf.

Lees verder

Duurzame textiel industrie met ERP software

U hier lezen hoe bedrijven in de industrie processen duurzamer kunnen maken en hun imago kunnen verbeteren door middel van ERP-software. 

Lees verder

Duurzame SCM met ERP-software

Lees hier hoe u de duurzaamheid van uw supply chain waarborgt met een geschikte ERP-software.

Lees verder