ERP modules

Een overzicht van ERP modules

Welke modules zijn er voor ERP systemen en welke zijn geschikt voor mijn bedrijf?

Iedere afdeling heeft een eigen module met functionaliteiten die ondersteuning biedt aan de medewerkers van deze afdeling. Het kan echter heel handig zijn om over de gegevens van andere afdelingen te beschikken. Gegevens uit verschillende hoeken van het bedrijf zijn goed voor de verbetering van de bedrijfsprocessen maar is ook zeer geschikt voor analyse.

Een bedrijf bestaat uit afdelingen.
Een ERP systeem bestaat uit modules.

Een ERP verbindt de modules en vormt het tot één systeem voor het gehele bedrijf. De gegevens van iedere afdeling worden opgeslagen in een centrale database en zorgt voor een eenvoudige uitwisseling van gegevens tussen de afdelingen. Er zijn veel verschillende modules waarbij iedere module gericht is op de ondersteuning van specifieke werkprocessen binnen een onderneming. Hieronder volgt een overzicht van beschikbare modules en de mogelijke toepassingen ervan.

Business intelligence

Een ERP systeem verzameld in de loop der jaren veel waardevolle informatie. De software registreert data tijdens het uitvoeren van de werkprocessen. Business intelligence of BI helpt om van deze data bruikbare cijfers te maken die kunnen helpen bij het maken van beslissingen.  

Met data van voorgaande jaren is het met BI mogelijk om een voorspelling te doen voor het komende jaar. Wanneer een rustige of juiste drukke maand wordt voorspeld kan er tijdens de planning rekening mee worden gehouden. Naast interne analyses wordt BI ook gebruikt om concurrentie te analyseren. Door data uit alle delen van een ERP te verzamelen en samen te voegen kan dit leiden tot nieuwe inzichten in de werkzaamheden binnen het bedrijf. Klik hier voor een uitgebreide uitleg en veelvoorkomende functionaliteiten van business intelligence

Customer relationship management

Een band opbouwen met klanten kan veel tijd en energie kosten. Om deze processen voor zowel de klant als voor uw bedrijf soepeler te laten verlopen kan men kiezen voor een customer relationship management of CRM module.

In de CRM module kan alle relevante informatie van een klant worden geregistreerd. Deze informatie bestaat uit bijvoorbeeld contactgegevens maar kan zo uitgebreid worden aangevuld als men wenst. Tijdens contactmomenten kunnen bijvoorbeeld notities worden gemaakt van mogelijke voorkeuren van een klant en kan er direct een nieuwe afspraak worden ingepland.

Door data van andere afdelingen te koppelen aan een klantenprofiel is het mogelijk om de waarde van een klant berekenen. Dit wordt gebruikt om prioriteiten te stellen binnen een CRM systeem.     

Document management

Er komt bij iedere onderneming dat moment dat men tot de nek toe in de paperassen zit. Overal facturen, dossiers en meetstaten van afgelopen week, vorige maand of zelfs nog uit 2015. Probeer dan maar eens wat terug te vinden.

Met document management worden documenten opgeslagen in een database. Het digitaliseren van ieder document kan enige tijd in beslag nemen maar die tijd wordt eenvoudig terugverdient.  

Financiën

Alle activiteiten binnen een organisatie zijn uiteindelijk terug te voeren naar de financiële afdeling. Inkomsten, uitgaven of lopende schulden moeten allemaal keurig worden bijgehouden en daar kan men altijd wel wat hulp bij gebruiken.

De functionaliteiten voor het grootboek of crediteurenadministratie zorgen ervoor dat alle betalingen correct worden voldaan en wordt de verslaglegging en verantwoording van iedere activiteit overzichtelijk en eenduidig voor de hele organisatie.

Global business management

Wanneer een onderneming zich heeft verspreidt over verschillende landen kan dit voor obstakels zorgen. Een samenwerking tussen twee kantoren die zich beide aan de andere kant van een oceaan hebben gevestigd is soms lastig maar zeker niet onmogelijk. Een global business management module biedt voor internationale bedrijven de uitkomst.

Een systeem waar beide locaties in kunnen werken maakt een lange-afstands-werkrelatie al een stuk dragelijker. Gegevens van bijvoorbeeld klanten, de voortgang van de andere locaties of de financiële cijfers van het gehele bedrijf zijn voor iedere locatie direct inzichtelijk.

Human resource management

Human resource management of HRM ondersteunt de medewerkers van de afdeling personeelszaken. De module helpt bij het managen van de gegevens van het personeel. Daar valt onder andere het bijhouden van personeelsdossiers onder. Hierin staat de ontwikkeling van een medewerker maar worden ook het aantal resterende vakantiedagen bijgehouden. 

Installatie en onderhoud

Installatie en onderhoud vereist een goed overzicht van alle lopende projecten en de voortgang daarvan. Wanneer een storing of ander mankement zich voordoet moet het ERP systeem dat u kiest kunnen omspringen met deze onverwachte wendingen.

Automatische registratie van storingsmeldingen en het automatisch inplannen van een afspraak voor uw monteurs kan in dit soort situaties van grote waarde zijn. Een goede registratie van alle werkzaamheden kan licht werpen op uw processen. Dankzij de ontwikkelingen op het gebied van applicaties wordt het steeds gebruikelijker dat logboeken en andere functies te gebruiken zijn via smartphones of tablets. Door ter plekke in logboeken aantekeningen te noteren kunnen er nauwkeurige servicerapporten worden opgesteld.

Professionele services

Er wordt in de service industrie in veel gevallen op projectmatige basis gewerkt. Functionaliteiten voor Gantt grafieken, project pipelines en tijdregistratie maken deze manier van werken een stuk eenvoudiger.

Retail

Het grote verschil met de andere sectoren is de aanwezigheid van fysieke verkooplocatie. Een ERP systeem moet in staat zijn om functionaliteiten van kassa’s te integreren. De inrichting van een winkel kan enorme invloed hebben op de omzet. Het maken van een indeling van de schappen kan helpen om de producten op de meest ideale manier te presenteren aan het winkelend publiek.Om een klant terug te laten komen en aan te sporen voor een herhaalaankoop kunt u een spaarplan opstellen. Albert Heijn is een goed voorbeeld waarbij er iedere week wel nieuwe zegels worden aangeboden.

Oriëntatie

Wat is Enterprise Resource Planning?

Wat is Enterprise Resource Planning en hoe kan het ook uw bedrijf helpen?

Lees verder

ERP-software voor grote bedrijven

Met ERP-software voor grote bedrijven automatiseert en beheert u al deze processen vanuit één systeem.

Lees verder