
Intelligente infrastructuur voor het IoT
Onderzoekers van de Universiteit van Magdeburg werken momenteel aan een slimmere structuur voor Internet of Things.
Allereerst, wat wordt gewoonlijk verstaan onder Internet of Things? Het Internet of Things (IoT) is in feite een verzamelnaam voor die technologieën binnen de wereldwijde genetwerkte informatiemaatschappij die fysieke en virtuele objecten willen verbinden en laten communiceren zodat ze kunnen samenwerken. Het doel is om informatie uit de echte wereld, de wereld van de dingen, over te dragen naar de virtuele wereld, het internet en deze bruikbaar te maken.
Toegevoegde waarde van IoT
Een vaak genoemd voorbeeld is dat van de printercartridge. Of de cartridge vol of leeg is, je zou er pas achter komen wanneer de afdrukkwaliteit afneemt en er binnenkort geen inkt meer op het papier komt. Systemen kunnen nu echter de toestand van elke cartridge detecteren, controleren en tijdig waarschuwen als deze dreigt leeg te raken. Sommige printersystemen gaan vandaag zelfs nog een stap verder en zoeken naar geschikte aanbiedingen om direct opnieuw te bestellen. Deze overdracht naar de mechanische productie geeft een idee wat de toegevoegde waarde voor bedrijven precies kan zijn.
Zelfgeorganiseerde migratie van diensten
Aan de Universiteit van Magdeburg wordt echter onderzoek gedaan naar de diensten zoals Domotica, gegevensopslag of bedrijfslogica werken niet langer in een centrale cloud, maar binnen een ecosysteem van een lokale infrastructuur. Daar kunnen ze volledig onafhankelijk handelen, volgens een persbericht van 27.06.2019 op de homepage van de Universiteit van Magdeburg. Met deze technologie ontwikkelt men een platform waarin de implementatie van wettelijke voorschriften en industriële normen voor gegevensbeveiliging, maar ook veerkracht en privacy in het IoT mogelijk worden gemaakt.
Het zou in de toekomst een veel grotere hoeveelheid gegevens creëren, die vervolgens naar de afzonderlijke servers zou kunnen worden gedistribueerd. Beide systemen profiteren bovendien van elkaar wanneer gegevens worden gedeeld. Op deze manier kunnen de kansen en mogelijkheden van het internet der dingen bruikbaarder worden gemaakt en mogelijke risico's beheersbaar worden gemaakt.
De toepassingsvoorbeelden zijn vandaag al divers en zullen in de toekomst waarschijnlijk nog enorm toenemen. Internet of Things is alomtegenwoordig en zal, zoals veel experts het eens zijn, op de lange termijn blijven toenemen. Dit wordt ook aangegeven door statistieken van Statista, waarin het aantal netwerkapparaten op het internet van dingen wereldwijd gestaag toeneemt en in 2020 waarschijnlijk de 20 miljard overschrijdt.
21 augustus 2019
Start uw ERP selectie
Ontdek welke ERP systemen het beste passen bij uw onderneming
De ERP-trends voor 2021
We laten u alle trends in ERP-software zien die in 2021 te verwachten zijn. Kijk met ons mee naar de toekomst van de ERP-markt.
Lees verderExact rondt overname Unit4 Bedrijfssoftware af
Exact heeft de overname van Unit4 Bedrijfssoftware, het bedrijfsonderdeel van Unit4 dat de accountancy- en mkb-markt in Nederland en België bedient, afgerond.
Lees verderBij digitalisering wordt de werknemersfactor vaak vergeten
In de Corona-crisis gaan veel bedrijven fors door met de digitalisering van hun eigen processen. Het personeelsbestand staat echter vaak op de achtergrond.
Lees verder