Cloud

Alle wegen leiden naar de Cloud

Meer en meer bedrijven implementeren hun volledige ERP-systeem ook in de Cloud. En dit brengt duidelijk ook verschillende voordelen met zich mee.

Naast het wegvallen van de behoefte aan een eigen, kostbare IT-infrastructuur, valt het vervelende onderhoud en de zorg hiervan weg. Er zijn ook verschillende voordelen op het gebied van flexibiliteit en mobiliteit in bedrijven. Werknemers hebben overal toegang tot het systeem en kunnen onderweg gegevens ophalen of invoeren. Hierdoor worden processen enorm versneld en worden uiteindelijk verschillende bronnen opgeslagen en hersteld. Ook cloudapplicaties zijn altijd up-to-date en worden constant onderhouden door de respectieve Cloud-operators. En precies daarna resulteert dit in een enorm misverstand.

ERP in de cloud

IT-beveiliging en gegevensbescherming blijven de grote remmen in de Cloud, maar deze zorgen kunnen uiteraard steeds meer buiten beschouwing worden gelaten. Meer en meer bedrijven gebruiken rekenkracht uit de Cloud. In een onderzoek door Bitkom Research is aan 533 bedrijven met een omvang van minimaal 20 werknemers gevraagd of ze cloudapplicaties gebruiken. In 2018 zou ongeveer 73% van alle bedrijven bevestigend hebben geantwoord. Vorig jaar was het slechts 66%. Bovendien is nog eens 19% van plan de Cloud te gebruiken, terwijl slechts 8% van de ondervraagde bedrijven zonder wil.

De trend is daarom duidelijk zichtbaar op basis van deze cijfers en zelfs meer, het cloudgebruik heeft een recordniveau bereikt in Duitsland (zie redactie van EAS-MAG, 04.07.2019) en de meeste bedrijven konden niet langer vertrouwen op cloud computing uitdelen, Dr. Axel Pols, CEO van Bitkom Research. De voordelen van cloud-applicaties zijn duidelijk. Ze zijn niet alleen kostenefficiënter, maar vormen ook de basis voor toekomstige bedrijfsmodellen. (Ibid.)

Veiligheid is nog steeds een huishoudelijke aangelegenheid

Ongeveer 80% van alle bedrijven in Duitsland vertrouwen op hun providers voor de beveiliging van hun cloud-applicaties, hoewel ze weten dat deze vaak slechts een basisset beveiligingsmaatregelen bieden. Volgens de recente studie "CyberArk Global Advanced Threat Landscape Report 2019: Focus on Cloud" gebruiken steeds meer bedrijven hun applicaties in de cloud, ook om het beveiligingsrisico te verminderen (43%).

De cloudprovider is verantwoordelijk voor de beveiliging van de infrastructuur, maar bedrijven zijn niet volledig buiten verantwoordelijkheid. Integendeel. Ze zijn nog steeds verantwoordelijk voor de beveiliging van de toegang tot deze infrastructuur, evenals voor de daarop geïmplementeerde applicaties en voor de gegevens zelf. Hier is vaak nog een flagrant misverstand. Maar zelfs dit kan blijkbaar de trend niet stoppen.

9 augustus 2019

ERP Cloud privacy beveiliging IoT
Event

Exact Live gaat door in digitale vorm

Meerdaags online event vervangt fysieke editie in Gent.

Lees verder

Exact bouw7 vergroot effici├źntie voor bouwbedrijven

Geïntegreerde oplossing ondersteunt sector in administratie, planning en beheer.

Lees verder