Ridder iQ Analytics

Module: Business Intelligence powered by Qlik Sense

In samenwerking met Qlik Sense ontwikkelde Ridder Data Systems een business intelligence tool voor alle managementinformatie die een bedrijf in de maakindustrie nodig heeft.

Het gebeurd nog altijd dat zakelijke beslissing worden gemaakt op basis van ervaring of instinct. Niks mis mee, althans, zolang het goed gaat. Het wordt er lastig om verantwoording af te leggen wanneer er tijd en geld is verloren aan keuzes die gebaseerd zijn op een onderbuikgevoel.   

Zonder dat men het doorheeft zitten bedrijven vaak op goudmijnen aan informatie. Zeker in de maakindustrie waar vooral met machines en computers wordt gewerkt wordt zeer waardevolle data verzameld. Het verzamelen van data is één ding maar deze ook inzichtelijk en bruikbaar maken is nog een heel ander verhaal. Het is om die redenen dat Ridder een samenwerking is aangegaan met Qlik Sense. Als enige MKB-leverancier in Nederland heeft Ridder QlikSense volledig geïntegreerd in hun eigen software.

Ridder iQ Analytics

Ridder merkte vanuit de markt een groeiende vraag naar een sterke analyse tool die eenvoudig te integreren is met de huidige ERP software. Uit die vraag is Ridder iQ Analytics ontstaan. Wij spraken met de Business Intelligence specialist van Ridder Data Systems, Martin Karssen, over hun BI tool: Ridder iQ Analytics.  

“Wat wij steeds vaker van onze klanten horen, is dat er niet alleen meer behoefte is aan een softwarepakket waarin alle bedrijfsprocessen en gegenereerde data kwijt kunnen. De vraag naar een oplossing om deze data te verwerken, wordt ook steeds groter. Ik zie ook dat maakbedrijven enorm veel tijd kwijt zijn met het verzamelen van waardevolle data. Zoveel zelfs, dat er geen tijd meer over is om deze data te analyseren en waar nodig actie te ondernemen. Met Business Intelligence staat waardevolle data binnen no-time klaar, zodat je aan de slag kan met het analyseren ervan om uiteindelijk de juiste keuzes te maken. “

Data is overal

Alle modules binnen Ridder iQ genereren gegevens welke gebruikt kunnen worden om de werkprocessen te analyseren. Deze data kan inzicht geven over hoelang een bedrijf doet over een order vanaf de offerte tot oplevering of zo specifiek als hoeveel metaal er elke maand verloren gaat. 

De module kan daarnaast ook gebruik maken van externe bronnen. In de maakindustrie wordt vaak gebruik gemaakt van PDM, CAD of CAM applicaties. De BI module is zo ontwikkeld dat het eenvoudig met software van derde partijen integreert en ook daar de benodigde gegevens uit kan halen.  

“Dat veel bedrijven nog niet realiseren wat ze met alle interne en externe data kunnen, is volgens Karssen ook niet heel gek. ‘Zelf handmatig alle data binnen en buiten een bedrijf ordenen en analyseren is onbegonnen werk. Daarbij komt ook nog eens dat geen informatie ook heel nuttig kan zijn.”

Ridder iQ Analytics verzameld gegevens uit zowel interne en als externe bronnen en combineert deze om zo inzichten te verschaffen die anders nooit voor mogelijk waren. Een mooi voorbeeld van de kracht van de BI tool is over een bedrijf dat mobiele airco’s ontwikkelt en verkoopt. 

Een bedrijf dat mobiele airco’s verkoopt. Als dat bedrijf in het voorjaar en in de zomer weinig verkoopt in een bepaald geografisch gebied in Nederland, roept dat vragen op. Een goede Business Intelligencetool laat op dat moment zien dat er in dat geografische gebied weinig verkocht wordt en dat op die plek ruimte is voor verbetering. Hier kan het bedrijf dat die airco’s verkoopt, op inspringen.


Sturen op basis van real-time informatie

Een business intelligence tool is niet alleen gemaakt om data te verzamelen maar ook om deze inzichtelijk te maken. Bij Ridder is er veel aandacht besteedt aan het ontwikkelen van software die data op een manier kan weergeven dat deze constant up to date. Waar voorheen op vaste tijden een momentopname van de data werd gemaakt wordt deze nu in real-time weergegeven. 

De real-time gegevens kunnen direct worden geanalyseerd tot op een zeer diepgaand niveau. Het is mogelijk om naar eigen idee de nodige behoefteanalyses en -overzichten te maken. Of om ‘what-if’- en cross-analyses te maken om vervolgens in te zoomen op zeer specifieke zaken binnen Ridder iQ zelf maar ook bij de externe bronnen. 

Rapporten maken was nog nooit zo makkelijk

Een groot voordeel dat Ridder iQ Analytics biedt is de eenvoud waarmee rapporten worden gegenereerd. Er zijn standaard dashboards ingebouwd die speciaal zijn toegespitst op de maakindustrie. Zo kan er met de module draaitabellen worden gemaakt waarop snel berekeningen kunnen worden losgelaten. Analyses die vaker worden gebruikt worden met een druk op de knop opgeslagen. Wanneer deze later weer worden aangeroepen zijn deze voorzien van de bijgewerkte actuele informatie. 

Naast de standaard dashboards is het voor iedere klant mogelijk om zelf dashboards te ontwikkelen. Dit kan zo simpel of ingewikkeld als een ieder het wil maken. Voor de wat ingewikkeldere en diepgaande analyses komt enige technische kennis van tabellen, tabellen koppelen, scipten en SQL zeer van pas. 

Om het maximale uit de module te halen biedt Ridder een tweedaagse cursus aan voor het maken van rapporten of voor het bouwen van dashboards waarbij hun BI specialisten alle mogelijkheden laten zien van de uitgebreide analysetool. 

De BI consultants bij Ridder Data Systems

Omdat het zo een groeiende business is en omdat er zo veel winst te behalen valt op het gebied van business intelligence heeft Ridder een eigen team van BI specialisten in huis. De aangewezen specialist of specialisten denken vanaf het begin van het implementatie traject mee aan de mogelijkheden die binnen ieder bedrijf zich voordoen. 

Maar ook na de implementatie staan de specialisten ter beschikking voor Ridder iQ klanten. Zo verzorgt dit team regelmatig cursussen in het maken van rapporten en dashboards. Maar kan men ook altijd terecht met vraagstukken die bij de start van de implementatie nog niet aan de orde waren. 

Gastspreker op Qlik Qonnections 2018

De uitgebreide kennis van BI en de unieke integratie van Qlik Sense in Ridder iQ is de reden dat Ridder is uitgenodigd om te komen spreken op het Qlik Qonnections 2018. De conferentie is bedoeld om kennis en ervaringen te delen op het gebied van business intelligence en trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld. Martin Karssen zal samen met Henk-Jan Hop, Commercieel Manager bij Ridder Data Systems, een presentatie verzorgen omtrent het ontstaan en de ontwikkeling van de volledig geïntegreerde module. 

Casestudy Business Intelligence

Een goed voorbeeld van een bedrijf waarbij de mogelijkheden van Ridder iQ Analytics naar voren komt is bij Analytical Solutions and Products. Het bedrijf dat praktische oplossingen en producten levert voor analysedoeleinden maakt gebruik van modules als Ridder Shopfloor Control, Ridder iQ Service en Onderhoud en Ridder iQ Analytics powered by Qlik om het maximale uit het systeem te halen. Lees hier meer over de casestudy.


13 onmisbare functies van on-premises ERP-software

Ontdek welke functies elke on-premises ERP-software zou moeten hebben.

Lees verder

Past een on-premises ERP bij mijn bedrijf?

Of een lokale ERP-oplossing geschikt is voor uw bedrijf, hangt af van veel verschillende factoren. We laten je zien welke.

Lees verder