ERP-software voor kleine bedrijven

ERP-software voor kleine bedrijven

Ook kleine bedrijven kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. Hier leest u welke eigenschappen een geschikt systeem moet hebben.

Steeds meer bedrijven vertrouwen op softwareondersteuning op het gebied van business resource planning. Kleine bedrijven zijn echter vaak terughoudend om de stap te zetten naar op software gebaseerde planning van bedrijfsmiddelen.

Daarom willen we ERP-systemen voor kleine bedrijven onder de loep nemen en laten zien hoe deze bedrijven kunnen profiteren van het gebruik van een geschikt ERP-systeem.

Inhoudsopgave

Kleine bedrijven: een overzicht

Eerst moet worden bepaald welke bedrijven in deze groep vallen. De EU-Commissie deelt die bedrijven in als klein met minder dan 50 werknemers en een jaarlijks balanstotaal van 10 miljoen EUR. Bedrijven met meer dan 50 werknemers of een hoger balanstotaal worden middelgrote bedrijven genoemd.
Met 10 werknemers of minder of totale activa minder dan 2 miljoen. De euro wordt een klein bedrijf genoemd.

De rol van kleine bedrijven

Voor de Europese economie zijn kleine bedrijven niet te onderschatten. In feite vormen kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) meer dan 90% van alle bedrijven in de hele EU. Om deze reden worden ze vaak de ruggengraat van de Europese economie genoemd.

De voordelen van een ERP-systeem voor kleine bedrijven

Vooral kleine bedrijven gaan er vaak van uit dat een ERP-systeem simpelweg niet nodig is. In feite heeft de behoefte aan softwareondersteuning weinig te maken met de bedrijfsgrootte.

“De bedrijfsprocessen CRM, ERP en supply chain management moeten tenminste ondersteund worden met software als ik mij wil vestigen als bedrijf. Je kunt er niet omheen. ' - volgens Prof. Dr. Schmietendorf, hoogleraar informatiesystemen aan de Berlijnse School voor economie en recht (HWR).

Daarom willen we de eisen van kleine bedrijven voor een geschikt ERP-systeem nader bekijken en laten zien hoe zij kunnen profiteren van softwareondersteuning.

Hoe kunnen kleine bedrijven profiteren van een ERP-systeem?

Allerlei bedrijven kunnen profiteren van het gebruik van een geschikt ERP-systeem. Het softwarematig optimaliseren van bedrijfsprocessen kan waardevolle middelen besparen, die dan weer elders beschikbaar zijn.

Vooral kleine bedrijven putten meestal uit een zeer beperkte pool van middelen. Als deze bedrijven erin slagen om middelen winstgevender te gebruiken, kan dit hen een beslissend concurrentievoordeel opleveren.

Voordelen van een ERP-systeem

Naast het optimaliseren van strategische processen, maken ERP-systemen ook de dagelijkse operatie eenvoudiger. Door bijvoorbeeld een holistisch ERP-systeem te gebruiken, wordt dubbel data-onderhoud overbodig. Dit bespaart niet alleen tijd, maar verbetert ook de kwaliteit van de data. Omdat: fouten kunnen niet binnensluipen tijdens handmatige verzending.

Bovendien kan de administratieve inspanning aanzienlijk worden verminderd door het gerichte gebruik van een ERP-systeem. Bepaalde administratieve processen kunnen vaak met software vrijwel volledig worden geautomatiseerd. Dit bespaart ook kostbare werktijd waarin werknemers zich kunnen richten op meer winstgevende taken.

Het wordt duidelijk dat zelfs kleine bedrijven enorm kunnen profiteren van het gebruik van een ERP-systeem.

De vereisten aan ERP-software voor kleine bedrijven

Maar welke eisen stellen deze bedrijven aan een geschikt ERP-systeem? Hieronder willen we drie basiscriteria nader bekijken die een ERP-systeem voor kleine bedrijven moet hebben.

1: eenvoudige implementatie

Zoals eerder vermeld, halen vooral kleine bedrijven meestal uit een zeer beperkte pool van middelen. Om deze reden missen deze bedrijven vaak de capaciteit om een omvangrijk ERP-project te plannen en uit te voeren.

De introductie van een ERP-systeem is een belangrijke stap die goed doordacht moet worden. Daarnaast is de installatie van bijvoorbeeld een on-premise systeem een investering die niet mag worden onderschat en vaak niet acuut draagbaar is voor kleine bedrijven.
Daarom kan het raadzaam zijn om te starten met ERP-systemen die zo eenvoudig en gemakkelijk mogelijk in bedrijf kunnen worden gesteld.

Houd het risico zo laag mogelijk

In ieder geval is het niet raadzaam om een systeem "op geluk" aan te schaffen. Met name on-premise of gehoste systemen zouden voor bedrijven een lange meerwaarde moeten betekenen, aangezien de acquisitie van het systeem leidt tot relatief hoge acquisitiekosten.

Om een goede ROI te kunnen vastleggen, moet het systeem dienovereenkomstig lang kunnen worden gebruikt. Dit is echter alleen mogelijk als het systeem correct is.

Als er echter niet voldoende middelen beschikbaar zijn voor uitgebreide projectplanning, kan dit waarschijnlijk niet worden gegarandeerd. Daarom moeten bedrijven in dit geval ERP-systemen overwegen die flexibel en met een relatief klein verlies, indien mogelijk, kunnen worden geïmplementeerd en indien nodig kunnen worden beëindigd. Cloudgebaseerde oplossingen zijn hier bijzonder geschikt.

2: gebruiksvriendelijkheid

Bovendien hebben kleine bedrijven vanwege beperkte middelen meestal niet de tijd om hun medewerkers te trainen in het gebruik van het nieuwe systeem. Om deze reden zijn gebruiksvriendelijkheid - bruikbaarheid van trefwoorden - en intuïtieve bediening van groot belang voor kleine bedrijven.
Op deze manier kan het systeem zo snel en onbureaucratisch mogelijk worden geïntegreerd in de dagelijkse gang van zaken en kan sneller succes worden behaald.

3: schaalbaarheid

Een andere belangrijke factor is de schaalbaarheid van het ERP-systeem. De schaalbaarheid van software beschrijft het vermogen om zich aan te passen aan de veranderende prestatie-eisen van een bedrijf.

Een adequaat ERP-systeem voor kleine bedrijven moet het bedrijf kunnen helpen groeien.

De Cloud biedt flexibiliteit

Hier zijn bijvoorbeeld ook cloudgebaseerde oplossingen beschikbaar. Extra gebruikers kunnen net zo gemakkelijk worden toegevoegd als extra opslagcapaciteit. Als de behoefte wordt verminderd, is herschalen ook zonder problemen mogelijk.

Conclusie: kleine bedrijven kunnen profiteren van van ERP-software

Samenvattend kan worden gesteld dat zelfs kleine bedrijven veel baat kunnen hebben bij het gebruik van een geschikt ERP-systeem. Maar al te vaak schuwen kleine bedrijven een ERP-project niet.

De introductie van een ERP-systeem zou het doorslaggevende verschil kunnen maken in termen van concurrentievermogen van de onderneming. Een adequaat ERP-systeem kan de planning van bedrijfsmiddelen van kleine bedrijven aanzienlijk optimaliseren. Op deze manier kunnen beperkte middelen doelgerichter en winstgevender worden ingezet.

Daarom moeten kleine bedrijven de stap zetten naar softwaregebaseerde planning van bedrijfsmiddelen. Om het financiële risico dat gepaard gaat met de introductie van een nieuw ERP-systeem zo laag mogelijk te houden, moeten bedrijven de overhaaste implementatie van elk systeem vermijden.

Start uw ERP selectie

Ontdek welke ERP systemen het beste passen bij uw onderneming

In welke sector bent u actief?

Waarom dit belangrijk is bij uw ERP selectie:Bij uw selectie is het belangrijk om met uw sector rekening te houden. Een ERP systeem moet perfect aansluiten bij uw bedrijfsprocessen. Deze processen verschillen per branche. Zo werkt een groothandel bijvoorbeeld anders dan een bouwbedrijf en heeft dus andere ERP functionaliteiten nodig.

Hoe worden uw productieorders gepland?

In welke productiegroottes produceert u?

In wat voor soort bouw bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Werkt uw organisatie op projectbasis?
Werkt u vaak met veel verschillende partijen?
Beheert uw organisatie vastgoed?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Doet u veel aan onderhoud?
Wilt u ook bedrijfsmiddelen kunnen inplannen?
Wenst u urenregistratie van uw medewerkers?

Wat voor soort retailer bent u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Hoeveel fysieke verkooppunten heeft u?
Aan wat voor soort klanten levert u?
Importeert u ook goederen?
Exporteert u ook goederen?

Wat voor soort dienstverlener bent u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

Wat voor soort onderwijs geeft u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Hebben uw klanten een lidmaatschap bij u?
Wilt u het systeem ook gebruiken voor cursistenregistratie?
Wilt u het systeem ook gebruiken voor HRM?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Geeft u ook les op afstand?
Werkt u met roosters en locatieplanning?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

In wat voor soort zorg bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Wilt u het ERP systeem ook gebruiken voor cliëntenregistratie?
Biedt uw organisatie overnachtingen aan?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?
Namelijk:
Verleent u zorg op locatie?

In wat voor soort handel bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Heeft u een webshop die moet worden geïntegreerd?
Hoeveel fysieke winkels met point-of-sale heeft u?
Importeert u ook goederen?
Exporteert u ook goederen?
Aan wat voor soort klanten levert u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Wilt u dat het ERP systeem klaar is voor het IoT (Internet of Things)?
Wenst u een koppeling met belangrijke leveranciers als de Technische Unie en Rexel?
Pleegt u ook onderhoudswerkzaamheden?
Moeten werkbonnen mobiel kunnen ingevoerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Moet het systeem offline kunnen worden geraadpleegd?
Moet u machines op afstand kunnen monitoren?
Werkt u ook op projectbasis?
Moet u koelmiddelen registreren?

Wat voor soort nutsbedrijf heeft u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Werkt uw organisatie op projectbasis?
Werkt u met veel verschillende partijen?
Beheert uw organisatie vastgoed?
Doet u veel aan onderhoud?
Wenst u urenregistratie van uw medewerkers?

Overheid en NGO’s

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Werkt u projectmatig?
Wenst u een ledenadministratie?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?
Namelijk:
Moet het ERP systeem mobiel beschikbaar zijn?

Wat voor logistieke diensten biedt u aan?

Organiseert u ladingen op de volgende wijze?

Groupage/Deelpartijen (LTL)
Groupage/deelpartijen die in een hub gebundeld worden voor meerdere opdrachtgevers
FTL
Volle ladingen voor meerdere opdrachtgevers
Dedicated Logistics
Vervoer voor één opdrachtgever

Organiseert u ladingen op de volgende wijze?

Heeft u een eigen wagenpark?
Moeten goederen gekoeld worden vervoerd?
Importeert u artikelen?
Exporteert u ook artikelen?

Hoe ziet uw productieproces eruit?

In wat voor soort productie bent u gespecialiseerd?

Hoe worden uw productieorders gepland?

In welke productiegroottes produceert u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Doet u regelmatig onderhoud?
Werkt u met Service Level Agreements?
Dient het ERP systeem te koppelen met andere programma’s?
Werkt u op projectbasis?
Wenst u uren te registreren in het systeem?

Voer het aantal medewerkers en gebruikers in

medewerker(s)
gebruiker(s)

Vragen over uw organisatie

Heeft uw organisatie meerdere vestigingen?
Hoeveel magazijnen heeft u?
Werkt u multi-currency?
Opereert u internationaal?
Is de hoofdvestiging gevestigd in Nederland?
ERP leveranciers zoeken...
systemen gevonden

Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend informatie over de 7 meest geschikte leveranciers

Wij hebben uw aanvraag goed ontvangen

  • Op basis van de door u ingevulde informatie gaat onze consultant vrijblijvend aan de slag
  • Onze consultant maakt een selectie uit de gevonden ERP leveranciers die het best passen bij uw onderneming
  • U ontvangt gratis een shortlist met informatie over de 7 meest geschikte leveranciers
  • Bij vragen of onduidelijkheden neemt hij mogelijk contact met u op
Bekijk longlist
Selectie opnieuw starten

Optimaliseer het WMS met ERP en beperk emissies

U hier lezen over de impact die geoptimaliseerd magazijnbeheer kan hebben op de CO2-voetafdruk van een bedrijf.

Lees verder

Duurzame textiel industrie met ERP software

U hier lezen hoe bedrijven in de industrie processen duurzamer kunnen maken en hun imago kunnen verbeteren door middel van ERP-software. 

Lees verder

Duurzame SCM met ERP-software

Lees hier hoe u de duurzaamheid van uw supply chain waarborgt met een geschikte ERP-software.

Lees verder