ERP consultant

Een ERP consultant inhuren. Goed idee of niet?

Er zijn verschillende manieren waarop u een ERP zoektocht zou kunnen aanpakken. Wij bespreken de derde en laatste methode: het inhuren van een onafhankelijke externe ERP consultant.

Zoals u weet kunt u met deze website de eerste stappen zetten in het vinden van een ERP systeem. Er zijn echter verschillende manieren waarop u een ERP zoektocht zou kunnen aanpakken. In vorige artikels schreven wij al over de voor- en nadelen van twee andere tactieken. Zowel een Internetzoektocht naar ERP als het vragen van ERP advies aan bekenden waren niet zonder nadelen.

Wij bespreken daarom de derde en voorlopig laatste methode: het inhuren van een onafhankelijke externe ERP-consultant.

De voordelen van het inhuren van een externe consultant

ERP consultants houden zich uitsluitend bezig met het begeleiden van ERP implementaties. Zij geven niet alleen advies bij de keuze voor een ERP systeem. Ook training van personeel, formuleren van doelstellingen, analyses van de bedrijfsprocessen en het maken van een implementatiestrategie behoren tot de kerntaken van een externe consultant.

Het inhuren van een extern consultant heeft veel voordelen. Natuurlijk valt en staat alles met de deskundigheid van de desbetreffende adviseur, maar laten we even aannemen dat u een geschikte professional heeft kunnen vinden.

Zelfs als u al veel IT kennis in huis heeft, of medewerkers met ervaring in ERP-implementaties is het nog steeds interessant om de hulp te zoeken van een consultant. Deze in-house medewerkers hebben vaak naast de implementatie andere dagelijkse werkzaamheden. Een consultant is uitsluitend bezig met het project en heeft dus een sterkere focus dan iemand die het “erbij doet”.

U heeft zelf niet de tijd om constant op de hoogte te zijn van alle ontwikkelingen op de ERP markt. Dat heeft de ERP adviseur wel, dat is ten slotte hun baan. Ook wanneer de consultants niet de juiste partijen kennen, dan weten zij waar ze moeten zoeken. Zo wordt de ERP-wijzer ook dagelijks door professionele ERP consultants gebruikt voor het vinden van extra informatie over ERP leveranciers.

Externe consultants werken tot slot vaak onafhankelijk van leveranciers. U betaalt hen zelf, dus een mooie commissie speelt vaak geen rol. Dit zorgt er voor dat hun enige doel is om het ERP proces tot een goed brengen.

De nadelen van het inhuren van een externe consultant

Het grootste nadeel van het inhuren van een consultant ligt voor de hand. ERP consultants komen in allerlei soorten en maten maar ze hebben één ding gemeen: ze kosten geld.

Het vinden van een goed ERP systeem en begeleiden van ERP implementatie kost veel tijd. Nu werken de meeste consultants op uurbasis en het tarief is vaak niet mis. De kosten kunnen daarom al in de analysefase best oplopen. U heeft dan nog helemaal niets. Geen implementatieplan, geen ERP systeem.

Deze analysefase is zeker belangrijk en een consultant kan haar geld snel terugverdienen. Maar om hier geld aan te besteden is voor veel organisaties intern simpel weg niet te verkopen. Het is moeilijk uit te leggen op welke manier de consultant waarde creëert. De voordelen van een geslaagde ERP implementatie zijn immens, maar deze voordelen zullen pas in de toekomst duidelijk worden.

Het belang van een goede ERP selectie wordt daarbij structureel onderschat. Sterker nog, vaak moeten directieleden worden overtuigd van het nut van een ERP systeem. Draagvlak vinden voor het project is even belangrijk als moeilijk.

Als het al zo moeilijk is om het ERP project aan uw management te verkopen, bedenk dan eens hoe lastig het is om men te overtuigen dat een extern consultant nodig is om te helpen bij het project. Het aannemen van een consultant is voor de meeste (ook grote) bedrijven geen haalbare kaart.

Daarbij is het inhuren van een consultant vooral weg gelegd voor grote bedrijven. Net als bij alle beslissingen die u neemt, moet u kijken naar de ROI. Als u een budget heeft voor een ERP oplossing van € 10.000,- dan is er geen ruimte om een paar duizend euro uit te geven aan een consultant.

Conclusie: Is het verstandig om een extern consultant te gebruiken?

Hulp inschakelen van een consultant kan een goede optie zijn, maar voor veel bedrijven is dat geen haalbare kaart en ook overbodig. Het grote probleem is ook dat van tevoren niet geheel duidelijk is welke waarde de consultant gaat toevoegen. Als u dus al een goede consultant weet te vinden, maakt dit het erg lastig om intern te verkopen.

De belangrijkste hardwarevereisten voor on-premises ERP

Voor on-premises ERP-software zijn bepaalde technische vereisten vereist. Je kunt er hier over lezen.

Lees verder

On-premises vs. Cloud: verschillen in de ERP-implementatie

Op deze punten verschilt lokale ERP-software van cloudgebaseerde systemen als het gaat om implementatie.

Lees verder