voordelen on-premises ERP-software

De 4 belangrijkste voordelen van on-premises ERP-software

We laten u de 4 meest doorslaggevende voordelen van on-premises ERP-software zien en hoe u hiervan kunt profiteren.

ERP software is een integraal onderdeel van veel bedrijven. De hele gang van zaken vindt plaats met behulp van deze software en wordt daarin in kaart gebracht. Processen worden efficiënter gemaakt, middelen worden bespaard en capaciteiten worden vrijgegeven.

Een ERP-systeem kan in principe op verschillende manieren zijn weg vinden naar een bedrijf. Er zijn twee mogelijkheden om een ERP te installeren, in de cloud of ERP-software die lokaal wordt geïnstalleerd en bediend, dus op de eigen servers van het bedrijf.

Op dit punt willen we de voordelen van die lokale variant van ERP-software bekijken en benadrukken wat het aantrekkelijker maakt in vergelijking met software uit de Cloud. 

Inhoudsopgave

Wat is ERP software?

ERP staat voor enterprise resource planning en beschrijft de taak van een ondernemer om de voor hem beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk te gebruiken voor de bedrijfsprocessen. Onder middelen vallen onder andere grondstoffen, gereedschappen, systemen en machines, het personeel, financiële middelen en onroerend goed.

Veelzijdige bronnen

Deze middelen moeten zodanig aan de bedrijfsprocessen worden toegewezen dat ze zo efficiënt mogelijk kunnen worden ingezet. Er moet dus voor worden gezorgd dat alle benodigde middelen altijd op het juiste moment op de juiste plaats beschikbaar zijn, zodat het proces soepel kan verlopen.

Talloze verschillende processen

In moderne bedrijven vinden tegenwoordig talloze verschillende bedrijfsprocessen plaats. Het management kan deze niet meer eenvoudig monitoren, controleren en organiseren. Daarom gebruiken bedrijven ERP-softwareoplossingen.

Alle processen en gegevens in één database

Deze brengen alle bedrijfsprocessen van een bedrijf in kaart en brengen ze samen in een centrale database. Deze database wordt beheerd op de eigen servers van het bedrijf of op de servers van externe serviceproviders. Dit gaat gepaard met enkele andere verschillen, die we hieronder zullen bespreken.

Wat betekent on-premises?

De term on-premises is ontstaan door de opkomst van cloud computing. Het betekent in feite dat software wordt beheerd op het eigen terrein van het bedrijf, dat wil zeggen op zijn eigen servers. In de cloud is dit niet het geval. Hier hebt u toegang tot software via internet die wordt beheerd op servers van de desbetreffende leverancier.

In het geval van on-premises koopt het bedrijf de ERP-software en kan deze volledig gebruiken. Dit is anders met een cloudoplossing. Hier verwerft een bedrijf licenties volgens zijn behoeften en betaalt maandelijks een bedrag. Er zijn nog een aantal voordelen van lokale ERP-software die doorslaggevend zijn voor veel bedrijven.

1. De gegevens blijven in het bedrijf

De data die wordt verwerkt in een on-premises oplossing blijft in uw eigen beheer. Vooral met betrekking tot gevoelige en persoonlijke gegevens houden veel bedrijven deze liever in hun eigen gelederen. Bedrijven die recepten of onderzoeksresultaten moeten beschermen tegen de concurrentie, zouden dergelijke gegevens niet graag opslaan op servers van derden.

Zelf beschermingsmaatregelen instellen

Tegelijkertijd moet dit eerst worden gegarandeerd. Cloud-operators investeren nu enorme bedragen in de beveiliging van hun datacenters. Kleine en middelgrote bedrijven kunnen het niet bijhouden. Voor grote bedrijven met een eigen IT-afdeling en de juiste middelen is ERP op locatie echter nog steeds een goede oplossing.

2. Maak eenvoudig aanpassingen

Een ander voordeel dat het gevolg is van een lokale variant van ERP-software is het aanzienlijk hogere aanpassingsvermogen van het systeem. Omdat de software in zijn geheel en daarmee de broncode wordt aangeschaft, kunnen individuele aanpassingen aan het systeem eenvoudiger worden gemaakt.

Specifieke processen vereisen speciale aanpassingen

Een ERP-systeem vanuit de cloud is niet eenvoudig aan te passen aan uw eigen wensen, aangezien veel verschillende bedrijven hetzelfde systeem gebruiken. Als een bedrijf zeer specifieke bedrijfsprocessen heeft, zijn dergelijke aanpassingen absoluut noodzakelijk. Hoewel deze nu ook tot op zekere hoogte in de cloud mogelijk zijn, biedt een lokale oplossing op dit moment simpelweg meer flexibiliteit.

3. Betaal één keer, gebruik voor onbepaalde tijd

Een ander voordeel van lokale ERP-software is het betalingsmodel waarop het is gebaseerd. In tegenstelling tot een cloudoplossing, schaft u de volledige software aan en kunt u er vanaf nu optimaal gebruik van maken.

Maak volledig gebruik van ERP-software

Indien nodig hoeven er geen extra licenties geboekt te worden en ook hier is de opslagcapaciteit niet relevant. U betaalt één keer voor de software en daarna kunt u alle functies gebruiken en aanpassingen doen. Indien nodig zouden deze in een cloudoplossing moeten worden geboekt, wat op zijn beurt hogere kosten met zich meebrengt.

Lopende kosten zelfs met lokale ERP

Tegelijkertijd mag men niet de fout maken om de lopende kosten van lokale ERP-software volledig te negeren. Het onderhoud van het systeem en de constante aanpassingen die daarbij horen, leiden ook met een lokale oplossing tot kosten.

4. Werk onafhankelijk van internet

De bediening van een ERP systeem op uw eigen servers met uw eigen netwerk brengt nog een doorslaggevend voordeel. Als de internetverbinding wordt onderbroken, bijvoorbeeld omdat de provider storingen vertoont, kan een ERP systeem in de cloud op veel gebieden niet meer worden gebruikt.

Blijf werken zonder internet

Anders met een lokale oplossing. In het geval van een externe netwerkfout kunt u nog steeds doorwerken. Een belangrijk punt, zeker in de procesindustrie waar bijvoorbeeld bederfelijk voedsel wordt verwerkt.

Conclusie - veel voordelen voor grote bedrijven

Vooral grote bedrijven profiteren van lokale ERP software. De data blijven in eigen beheer en ook aanpassingen naar de software zijn naar wens mogelijk. Maar ook kleinere bedrijven kunnen profiteren van de voordelen van een lokale oplossing met een geschikte implementatiepartner.

Werk onafhankelijk van externe bedrijven

Op het gebied van onafhankelijkheid lopen enerzijds van externe cloud-operators en van internetproviders soms lokale ERP-systemen voor. Of u voor of tegen lokale ERP software kiest, hangt van veel verschillende factoren af.

Voorwaarde voor lokale oplossingen

Naast de grootte van het bedrijf spelen ook de eigen middelen een grote rol. Lokale ERP-oplossingen worden geassocieerd met hoge initiële investeringen. Het is ook een voordeel om een zekere mate van expertise in je eigen gelederen te hebben om zelf aanpassingen of onderhoud te kunnen doen.

Start uw ERP selectie

Ontdek welke ERP systemen het beste passen bij uw onderneming

In welke sector bent u actief?

Waarom dit belangrijk is bij uw ERP selectie:Bij uw selectie is het belangrijk om met uw sector rekening te houden. Een ERP systeem moet perfect aansluiten bij uw bedrijfsprocessen. Deze processen verschillen per branche. Zo werkt een groothandel bijvoorbeeld anders dan een bouwbedrijf en heeft dus andere ERP functionaliteiten nodig.

Hoe worden uw productieorders gepland?

In welke productiegroottes produceert u?

In wat voor soort bouw bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Werkt uw organisatie op projectbasis?
Werkt u vaak met veel verschillende partijen?
Beheert uw organisatie vastgoed?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Doet u veel aan onderhoud?
Wilt u ook bedrijfsmiddelen kunnen inplannen?
Wenst u urenregistratie van uw medewerkers?

Wat voor soort retailer bent u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Hoeveel fysieke verkooppunten heeft u?
Aan wat voor soort klanten levert u?
Importeert u ook goederen?
Exporteert u ook goederen?

Wat voor soort dienstverlener bent u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

Wat voor soort onderwijs geeft u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Hebben uw klanten een lidmaatschap bij u?
Wilt u het systeem ook gebruiken voor cursistenregistratie?
Wilt u het systeem ook gebruiken voor HRM?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Geeft u ook les op afstand?
Werkt u met roosters en locatieplanning?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

In wat voor soort zorg bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Wilt u het ERP systeem ook gebruiken voor cliëntenregistratie?
Biedt uw organisatie overnachtingen aan?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?
Namelijk:
Verleent u zorg op locatie?

In wat voor soort handel bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Heeft u een webshop die moet worden geïntegreerd?
Hoeveel fysieke winkels met point-of-sale heeft u?
Importeert u ook goederen?
Exporteert u ook goederen?
Aan wat voor soort klanten levert u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Wilt u dat het ERP systeem klaar is voor het IoT (Internet of Things)?
Wenst u een koppeling met belangrijke leveranciers als de Technische Unie en Rexel?
Pleegt u ook onderhoudswerkzaamheden?
Moeten werkbonnen mobiel kunnen ingevoerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Moet het systeem offline kunnen worden geraadpleegd?
Moet u machines op afstand kunnen monitoren?
Werkt u ook op projectbasis?
Moet u koelmiddelen registreren?

Wat voor soort nutsbedrijf heeft u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Werkt uw organisatie op projectbasis?
Werkt u met veel verschillende partijen?
Beheert uw organisatie vastgoed?
Doet u veel aan onderhoud?
Wenst u urenregistratie van uw medewerkers?

Overheid en NGO’s

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Werkt u projectmatig?
Wenst u een ledenadministratie?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?
Namelijk:
Moet het ERP systeem mobiel beschikbaar zijn?

Wat voor logistieke diensten biedt u aan?

Organiseert u ladingen op de volgende wijze?

Groupage/Deelpartijen (LTL)
Groupage/deelpartijen die in een hub gebundeld worden voor meerdere opdrachtgevers
FTL
Volle ladingen voor meerdere opdrachtgevers
Dedicated Logistics
Vervoer voor één opdrachtgever

Organiseert u ladingen op de volgende wijze?

Heeft u een eigen wagenpark?
Moeten goederen gekoeld worden vervoerd?
Importeert u artikelen?
Exporteert u ook artikelen?

Hoe ziet uw productieproces eruit?

In wat voor soort productie bent u gespecialiseerd?

Hoe worden uw productieorders gepland?

In welke productiegroottes produceert u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Doet u regelmatig onderhoud?
Werkt u met Service Level Agreements?
Dient het ERP systeem te koppelen met andere programma’s?
Werkt u op projectbasis?
Wenst u uren te registreren in het systeem?

Voer het aantal medewerkers en gebruikers in

medewerker(s)
gebruiker(s)

Vragen over uw organisatie

Heeft uw organisatie meerdere vestigingen?
Hoeveel magazijnen heeft u?
Werkt u multi-currency?
Opereert u internationaal?
Is de hoofdvestiging gevestigd in Nederland?
ERP leveranciers zoeken...
systemen gevonden

Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend informatie over de 7 meest geschikte leveranciers

Wij hebben uw aanvraag goed ontvangen

  • Op basis van de door u ingevulde informatie gaat onze consultant vrijblijvend aan de slag
  • Onze consultant maakt een selectie uit de gevonden ERP leveranciers die het best passen bij uw onderneming
  • U ontvangt gratis een shortlist met informatie over de 7 meest geschikte leveranciers
  • Bij vragen of onduidelijkheden neemt hij mogelijk contact met u op
Bekijk longlist
Selectie opnieuw starten

Optimaliseer het WMS met ERP en beperk emissies

U hier lezen over de impact die geoptimaliseerd magazijnbeheer kan hebben op de CO2-voetafdruk van een bedrijf.

Lees verder

Duurzame textiel industrie met ERP software

U hier lezen hoe bedrijven in de industrie processen duurzamer kunnen maken en hun imago kunnen verbeteren door middel van ERP-software. 

Lees verder

Duurzame SCM met ERP-software

Lees hier hoe u de duurzaamheid van uw supply chain waarborgt met een geschikte ERP-software.

Lees verder