voordelen on-premises ERP-software

De 4 belangrijkste voordelen van on-premises ERP-software

We laten u de 4 meest doorslaggevende voordelen van on-premises ERP-software zien en hoe u hiervan kunt profiteren.

ERP software is een integraal onderdeel van veel bedrijven. De hele gang van zaken vindt plaats met behulp van deze software en wordt daarin in kaart gebracht. Processen worden efficiënter gemaakt, middelen worden bespaard en capaciteiten worden vrijgegeven.

Een ERP-systeem kan in principe op verschillende manieren zijn weg vinden naar een bedrijf. Er zijn twee mogelijkheden om een ERP te installeren, in de cloud of ERP-software die lokaal wordt geïnstalleerd en bediend, dus op de eigen servers van het bedrijf.

Op dit punt willen we de voordelen van die lokale variant van ERP-software bekijken en benadrukken wat het aantrekkelijker maakt in vergelijking met software uit de Cloud. 

Inhoudsopgave

Wat is ERP software?

ERP staat voor enterprise resource planning en beschrijft de taak van een ondernemer om de voor hem beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk te gebruiken voor de bedrijfsprocessen. Onder middelen vallen onder andere grondstoffen, gereedschappen, systemen en machines, het personeel, financiële middelen en onroerend goed.

Veelzijdige bronnen

Deze middelen moeten zodanig aan de bedrijfsprocessen worden toegewezen dat ze zo efficiënt mogelijk kunnen worden ingezet. Er moet dus voor worden gezorgd dat alle benodigde middelen altijd op het juiste moment op de juiste plaats beschikbaar zijn, zodat het proces soepel kan verlopen.

Talloze verschillende processen

In moderne bedrijven vinden tegenwoordig talloze verschillende bedrijfsprocessen plaats. Het management kan deze niet meer eenvoudig monitoren, controleren en organiseren. Daarom gebruiken bedrijven ERP-softwareoplossingen.

Alle processen en gegevens in één database

Deze brengen alle bedrijfsprocessen van een bedrijf in kaart en brengen ze samen in een centrale database. Deze database wordt beheerd op de eigen servers van het bedrijf of op de servers van externe serviceproviders. Dit gaat gepaard met enkele andere verschillen, die we hieronder zullen bespreken.

Wat betekent on-premises?

De term on-premises is ontstaan door de opkomst van cloud computing. Het betekent in feite dat software wordt beheerd op het eigen terrein van het bedrijf, dat wil zeggen op zijn eigen servers. In de cloud is dit niet het geval. Hier hebt u toegang tot software via internet die wordt beheerd op servers van de desbetreffende leverancier.

In het geval van on-premises koopt het bedrijf de ERP-software en kan deze volledig gebruiken. Dit is anders met een cloudoplossing. Hier verwerft een bedrijf licenties volgens zijn behoeften en betaalt maandelijks een bedrag. Er zijn nog een aantal voordelen van lokale ERP-software die doorslaggevend zijn voor veel bedrijven.

1. De gegevens blijven in het bedrijf

De data die wordt verwerkt in een on-premises oplossing blijft in uw eigen beheer. Vooral met betrekking tot gevoelige en persoonlijke gegevens houden veel bedrijven deze liever in hun eigen gelederen. Bedrijven die recepten of onderzoeksresultaten moeten beschermen tegen de concurrentie, zouden dergelijke gegevens niet graag opslaan op servers van derden.

Zelf beschermingsmaatregelen instellen

Tegelijkertijd moet dit eerst worden gegarandeerd. Cloud-operators investeren nu enorme bedragen in de beveiliging van hun datacenters. Kleine en middelgrote bedrijven kunnen het niet bijhouden. Voor grote bedrijven met een eigen IT-afdeling en de juiste middelen is ERP op locatie echter nog steeds een goede oplossing.

2. Maak eenvoudig aanpassingen

Een ander voordeel dat het gevolg is van een lokale variant van ERP-software is het aanzienlijk hogere aanpassingsvermogen van het systeem. Omdat de software in zijn geheel en daarmee de broncode wordt aangeschaft, kunnen individuele aanpassingen aan het systeem eenvoudiger worden gemaakt.

Specifieke processen vereisen speciale aanpassingen

Een ERP-systeem vanuit de cloud is niet eenvoudig aan te passen aan uw eigen wensen, aangezien veel verschillende bedrijven hetzelfde systeem gebruiken. Als een bedrijf zeer specifieke bedrijfsprocessen heeft, zijn dergelijke aanpassingen absoluut noodzakelijk. Hoewel deze nu ook tot op zekere hoogte in de cloud mogelijk zijn, biedt een lokale oplossing op dit moment simpelweg meer flexibiliteit.

3. Betaal één keer, gebruik voor onbepaalde tijd

Een ander voordeel van lokale ERP-software is het betalingsmodel waarop het is gebaseerd. In tegenstelling tot een cloudoplossing, schaft u de volledige software aan en kunt u er vanaf nu optimaal gebruik van maken.

Maak volledig gebruik van ERP-software

Indien nodig hoeven er geen extra licenties geboekt te worden en ook hier is de opslagcapaciteit niet relevant. U betaalt één keer voor de software en daarna kunt u alle functies gebruiken en aanpassingen doen. Indien nodig zouden deze in een cloudoplossing moeten worden geboekt, wat op zijn beurt hogere kosten met zich meebrengt.

Lopende kosten zelfs met lokale ERP

Tegelijkertijd mag men niet de fout maken om de lopende kosten van lokale ERP-software volledig te negeren. Het onderhoud van het systeem en de constante aanpassingen die daarbij horen, leiden ook met een lokale oplossing tot kosten.

4. Werk onafhankelijk van internet

De bediening van een ERP systeem op uw eigen servers met uw eigen netwerk brengt nog een doorslaggevend voordeel. Als de internetverbinding wordt onderbroken, bijvoorbeeld omdat de provider storingen vertoont, kan een ERP systeem in de cloud op veel gebieden niet meer worden gebruikt.

Blijf werken zonder internet

Anders met een lokale oplossing. In het geval van een externe netwerkfout kunt u nog steeds doorwerken. Een belangrijk punt, zeker in de procesindustrie waar bijvoorbeeld bederfelijk voedsel wordt verwerkt.

Conclusie - veel voordelen voor grote bedrijven

Vooral grote bedrijven profiteren van lokale ERP software. De data blijven in eigen beheer en ook aanpassingen naar de software zijn naar wens mogelijk. Maar ook kleinere bedrijven kunnen profiteren van de voordelen van een lokale oplossing met een geschikte implementatiepartner.

Werk onafhankelijk van externe bedrijven

Op het gebied van onafhankelijkheid lopen enerzijds van externe cloud-operators en van internetproviders soms lokale ERP-systemen voor. Of u voor of tegen lokale ERP software kiest, hangt van veel verschillende factoren af.

Voorwaarde voor lokale oplossingen

Naast de grootte van het bedrijf spelen ook de eigen middelen een grote rol. Lokale ERP-oplossingen worden geassocieerd met hoge initiële investeringen. Het is ook een voordeel om een zekere mate van expertise in je eigen gelederen te hebben om zelf aanpassingen of onderhoud te kunnen doen.

De belangrijkste hardwarevereisten voor on-premises ERP

Voor on-premises ERP-software zijn bepaalde technische vereisten vereist. Je kunt er hier over lezen.

Lees verder

On-premises vs. Cloud: verschillen in de ERP-implementatie

Op deze punten verschilt lokale ERP-software van cloudgebaseerde systemen als het gaat om implementatie.

Lees verder