BIM

Wat is BIM?

Wat is BIM precies en waar en hoe is het van toepassing voor uw bedrijf?

Building Information Modeling beschrijft een methode voor de geoptimaliseerde planning, uitvoering en beheer van gebouwen en andere bouwmaatregelen. Het kan worden gebruikt in bijna alle bouwprojecten in civiele techniek of bruggen. In een software worden alle relevante gegevens voor het betreffende gebouw digitaal gemodelleerd en vastgelegd. De software maakt een virtueel model van het object, dat ook geometrisch kan worden weergegeven.
We hebben al duidelijk gemaakt dat "een ERP-systeem voor de bouw" bedrijven in deze sector enorm kan helpen. Een essentieel onderdeel van de digitalisering van de bouwsector is Building Information Modeling (BIM). 

Definities voor BIM noodzakelijk

De duidelijk merkbare verandering in de bouwsector bracht de industrie er nu toe een position paper op te stellen door te proberen een verduidelijking en aanvulling op de definitie van BIM te formuleren. Verder is het doel van het document om definities te geven van de interfaces voor bouwprojectdeelnemers evenals eisen voor de leveranciers van de bouwprojectdeelnemers. Ook wil men een component gerelateerde definitie van de af te leveren informatie formuleren.

Obstakels voor BIM

Met BIM geplande bouwprojecten beloven meer efficiëntie en een lager foutenpercentage. Bovendien een hogere kwaliteit. Voorwaarde hiervoor is echter dat alle bij een bouwproject betrokken partijen toegang hebben tot dezelfde gegevens. En dat is waar de grote uitdaging ligt. Volgens een onderzoek uitgevoerd bij BIM World München in december 2018 zien respondenten het grootste obstakel voor het wijdverspreide gebruik van BIM in ontbrekende normen, regels en definities. Als bij een bouwproject meerdere bedrijven uit verschillende industrieën betrokken zijn, moeten ze allemaal in staat zijn om het BIM-geconfigureerde model op te roepen en de gegevens te interpreteren.

Toekomst van BIM

Ondertussen heeft de overheid het potentieel herkend en de digitalisering van de bouwsector al geruime tijd gepromoot. Vanaf 2020 moet BIM worden gebruikt in alle nieuw geplande bouwprojecten van de federale overheid. Het blijft echter onduidelijk of en hoe snel standaarden en standaardisatie in de BIM over verschillende sectoren kunnen worden vastgesteld, maar wat zeker is, is dat landelijk gebruik van deze methode noodzakelijk is om verdere digitaliseringsprocessen in de bouwsector mogelijk te maken.

De belangrijkste hardwarevereisten voor on-premises ERP

Voor on-premises ERP-software zijn bepaalde technische vereisten vereist. Je kunt er hier over lezen.

Lees verder

On-premises vs. Cloud: verschillen in de ERP-implementatie

Op deze punten verschilt lokale ERP-software van cloudgebaseerde systemen als het gaat om implementatie.

Lees verder