ERP-implementatie mislukt

Wanneer ERP-projecten mislukken

Zo nu en dan verschijnt er een prominent geval van een mislukte ERP-implementatie in de media. Lees waarom deze projecten faalden.

Vooral SAP-introducties hebben de afgelopen jaren veel van dergelijke koppen opgeleverd. Of het nu Lidl, Haribo, Otto, Deutsche Bank of, last but not least, Liqui Moly was, een SAP-systeem zou overal moeten helpen maar het werd een echte stresstest voor bedrijven. ERP-implementaties mislukken om meestal veel verschillende redenen. We willen ons wijden aan enkele van deze mislukte projecten en benadrukken waarom ERP-projecten het meest falen, welke fouten zijn gemaakt en welke lessen daaruit kunnen worden getrokken voor andere ERP-projecten.

Prominente gevallen van mislukking

Waarom SAP de afgelopen tijd zo vaak is bekritiseerd, kan echter te wijten zijn aan twee belangrijke factoren. Enerzijds heeft SAP de afgelopen jaren zijn eigen bedrijfsbeleid fundamenteel gewijzigd en staat het erop alle systemen over te schakelen naar de Cloud. In verband hiermee worden vermijdbare opstartproblemen en ten tweede worden de projecten niet noodzakelijkerwijs door SAP zelf uitgevoerd, maar door verschillende partners. De prominentie van SAP speelt echter een rol in de rapportage. Andere ERP-projecten mislukken ook, maar vaak minder prominent en dus iets meer onder de radar van het grote publiek.

De projecten van Lidl en Haribo struikelen

In 2018 stuitten twee grote merken op hun SAP-projecten. Ten eerste met de voedselketen Lidl, waar een grootschalig logistiek project werd afgebroken, omdat het uiteindelijk te duur en te weinig gebruik was. Aan de andere kant had de zoetwarenfabrikant Haribo het moeilijk na de introductie van een SAP-systeem met productieproblemen. Ze wilden het oude goederenbeheersysteem moderniseren, maar de initiële problemen van het nieuwe systeem waren uiteindelijk groter dan verwacht. Het gebeurde dus dat leveringen aan supermarkten niet plaatsvonden en op een moment dat het bedrijf toch met haar hielen in Duitsland worstelde.

Slechts een derde van alle projecten ligt op schema

Zoals reeds vermeld, zijn de redenen waarom een project struikelt complex en variëren van project tot project. Er zijn echter altijd bepaalde parallellen tussen individuele implementatieproblemen in bedrijven. Allereerst moet worden opgemerkt dat ERP-projecten vrij complex zijn, vooral in grote bedrijven. Onvoldoende voorbereiding van het project door de bedrijven, maar ook door sommige leveranciers, zorgt vervolgens voor verrassingen tijdens het proces. Volgens de chaosstudie van de Standish Group (zie golem.de) wordt dus slechts ongeveer een derde van alle grote IT-projecten binnen de gegeven tijd, binnen het budget en in de geschatte kwaliteit uitgevoerd. De helft van de projecten is ten minste gedeeltelijk succesvol en een op de vijf is zelfs geannuleerd.

Voortdurend veranderende eisen

SAP-projecten worden dus niet bijzonder getroffen, maar ze zijn exact hetzelfde als alle andere projecten van dit type en deze grootte. De impact van falen is veel groter, vanwege de onderlinge verbondenheid van ERP-applicaties, die ook de bedrijfsprocessen beïnvloeden. Een belangrijke reden voor het mislukken van dergelijke projecten zijn de steeds veranderende eisen aan het systeem. Ondanks alle voorbereidingen worden er tijdens de inleidende fase nog steeds nieuwe behoeften aan het licht gebracht. Treedt ook op tijdens deze onverwachte problemen waarop vervolgens moet worden gereageerd. Dit brengt budgetten en planningen in gevaar en een project komt al in de problemen. Om dit te voorkomen, moet vooraf precies worden bepaald hoe de basisstructuur eruit moet zien. Dan moet er een tijdslimiet zijn voor nieuwe toepassingen, zodat het daadwerkelijke plan eerst kan worden geïmplementeerd, voordat vervolgens nieuwe functies worden toegevoegd.

Te veel ruimte voor ERP-projecten

Een andere reden is vaak van invloed op de omvang van dergelijke projecten. ERP-systemen hebben de potentie om bedrijven volledig te bestrijken, wat leidt tot ernstige veranderingen in de manier waarop ze werken. Dit kan niet worden verwerkt door een bedrijf dat al jaren weerstand biedt aan innovaties. ERP-systemen worden om de 15 tot 20 jaar fundamenteel gemoderniseerd. In deze tijd, een ongelooflijke hoeveelheid veranderingen en tientallen nieuwe kansen voor elke afdeling. Elke afdeling heeft dan zijn eigen en vaak overdreven ideeën over modernisering. Dan zijn dergelijke projecten niet alleen erg duur, maar ook in de uitvoering complexer.

Slechte communicatie

Ook mislukken projecten vaak vanwege communicatie. Bedrijven weten vaak niet precies wat ze precies van een nieuw systeem kunnen verwachten. Wanneer u een specificatie maakt, valt u terug op gemeenschappelijke voorwaarden zonder zelfs te weten wat de leverancier precies begrijpt aan het einde. Het wordt daarom aanbevolen om een oplossingsarchitect te noemen die een overzicht heeft van het hele project en die de behoeften van de werknemers nauwkeurig kan communiceren naar de leverancier. Evenzo moeten alle afdelingen die te maken hebben met het nieuwe ERP-systeem bij het project worden betrokken. Dit zorgt ervoor dat alle echte behoeften aan het eind kunnen worden geïdentificeerd en geïmplementeerd. 

De belangrijkste hardwarevereisten voor on-premises ERP

Voor on-premises ERP-software zijn bepaalde technische vereisten vereist. Je kunt er hier over lezen.

Lees verder

On-premises vs. Cloud: verschillen in de ERP-implementatie

Op deze punten verschilt lokale ERP-software van cloudgebaseerde systemen als het gaat om implementatie.

Lees verder