Microsoft Dynamics 365 Business Central

Microsoft Dynamics 365 Business Central Cloud

Alle ERP implementaties die Blisss Software B.V. levert zijn gebaseerd op Dynamics 365 Business Central on-premise en -cloud.

Met de release van Dynamics 365 Business Central Cloud heeft Microsoft begin dit jaar de volledige kracht van Dynamics NAV naar de cloud gebracht. De cloud variant verschilt van on-premise, maar borduurt voort op 25-jaar ontwikkelervaring die in Dynamics NAV (nu dus: Dynamics 365 Business Central) is gestopt, waarmee het inmiddels miljoenen gebruikers bedient. Microsoft zet hiermee de volgende stap en biedt haar eindgebruikers een zeer complete, flexibele bedrijfsoplossing.

Het borduurt hiermee voort op 25 jaar ontwikkelervaring die in Dynamics NAV (nu Business Central) is gestopt, waarmee het inmiddels miljoenen gebruikers bedient. Microsoft zet hiermee de volgende stap en biedt haar eindgebruikers een zeer complete, flexibele bedrijfsoplossing.

Microsoft Dynamics 365 Business Central Cloud

Dynamics 365 Business Central Cloud is een eenduidige end-to-end oplossing, waarbij de bewezen functionaliteiten van Dynamics NAV worden aangeboden als Software-as-a-Service (SaaS). De software ondersteunt de volgende modules:

 • Boekhouding
 • Voorraadbeheer
 • Inkoop/verkoop
 • Project management
 • Productie
 • Assemblage
 • Service
 • CRM

De basis voor de toekomst

Om de ontwikkeling van Dynamics 365 goed te kunnen begrijpen is het goed een korte blik te werpen op de strategie van Microsoft. Microsoft is namelijk al jaren bezig met het creëren van een totaaloplossing die alles voor haar gebruikers doet. Het onderliggende platform voor Dynamics 365 Business Central biedt daar een zeer solide basis voor. Dynamics 365 vormt namelijk hét platform als het gaat om de volgende generatie bedrijfsoplossingen die al het potentieel weet te benutten uit data. Door deze gecentraliseerd op te slaan ontstaat het voordeel alle Microsoft applicaties snel en makkelijk met elkaar kunnen communiceren en integreren. 

Dynamics 365 Business Central is het verlengstuk binnen de Dynamics reeks. Business Central is namelijk de oplossing die de krachten van Enterprise Resource Planning (ERP) en Customer Relationship Management (CRM) in de cloud weet te bundelen. In combinatie met een volledig naadloze integratie met Office 365, Power BI en PowerApps vormt dit een unieke en zeer sterke oplossing voor de markt.

Maar waarom? Ten eerste is de oplossing gericht op uniformiteit. Door alle applicaties met elkaar te integreren -zowel de gebruiksvriendelijke opmaak van Office 365 als de functies- kan er efficiëntie worden behaald in werkwijzen en geautomatiseerde processen. Ten tweede biedt het combineren van data de mogelijkheid uitgebreide analyses en rapporten te maken, waarmee bedrijfsvoering kan worden geoptimaliseerd.

De flexibiliteit in de Cloud

Het grootste verschil tussen traditionele en cloud oplossingen is het eigenaarschap van de software. In de traditionele vorm koopt een organisatie de software en kan deze geheel naar wens worden aangepast. In veel gevallen gaan deze aanpassingen gepaard met hoge kosten voor het implementeren en upgraden. In de cloud variant wordt men geen eigenaar van de software, maar ‘huurt’ men als het ware de software. De leverancier verzorgt dan het onderhoud van de servers en software, waardoor operationele kosten op de korte en lange termijn lager uitvallen.

Een algemeen bekend en veel voorkomend probleem bij SaaS-oplossingen is dat het ontbreekt aan (ontwikkel-) flexibiliteit. Software gaat in deze vorm namelijk uit van een standaard. Omdat deze standaard niet altijd aansluiting weet te vinden met bedrijfsprocessen van bedrijven kan er daardoor een ‘misfit’ ontstaan. 

Een van de sterke krachten van Microsoft Dynamics 365 Business Central Cloud is juist de flexibiliteit dat het biedt. In tegenstelling tot andere ERP-leveranciers biedt Microsoft partners en eindgebruikers de mogelijkheid de software aan te passen en modules te ontwikkelen die branche- of sector specifiek. Deze modules worden door Microsoft ‘extensies’ genoemd, welke verkrijgbaar zijn in een ‘Appsource’. Voor zowel partners als eindgebruikers is dit een groot voordeel. Eindgebruikers profiteren namelijk van een uiterst schaalbare oplossing, waarbij er geen misfit kan ontstaan tussen de bedrijfsprocessen en de software. Voor partners biedt dit een mogelijkheid om extra toegevoegde waarde te bieden.

Soorten licenties

Microsoft Dynamics 365 Business Central Cloud kent twee verschillende soorten licenties, namelijk Essential en Premium. De Essential licentie voorziet in  alle modules, met uitzondering van productie- en servicemanagement. De Premium licentie is daarentegen volledig en ondersteunt deze modules wel.

Uitermate geschikt voor het MKB

Juist voor het MKB is Dynamics 365 Business Central Cloud erg geschikt. De opbouw is namelijk modulair waardoor u het pakket zo uitgebreid of beperkt kunt maken als u zelf wilt. Heeft u enkel behoefte aan basis ERP functionaliteiten zoals Financiën, Voorraad en Operations? Dan kiest u voor de basisversie van Dynamics 365 Business Central Cloud. Ook in dat geval kunt u uw ERP oplossing integreren met uw Office software. Heeft u behoefte aan meer geavanceerde software op het gebied van klantbeheer? Breid uw software dan uit met Dynamics for Marketing en/of Dynamics for Sales. Heeft u behoefte aan intelligente software om grote hoeveelheden data te analyseren? Kies dan voor één of meerdere apps vanuit Power Suite. U betaalt uiteindelijk alléén voor de software die u zelf kiest en gebruikt. Op die manier is de oplossing dus erg geschikt en goed betaalbaar voor het MKB. En ander voordeel van Business Central Cloud is daarnaast dat Business Central vanuit de Cloud op Azure gedraaid kan worden. Hierdoor hoeft u niet te investeren in eigen, kostbare servers.

De voordelen van Dynamics 365 Business Central Cloud op een rijtje:

 1. Integratie en uniformiteit van Microsoft applicaties
 2. Flexibiliteit in de cloud, passend bij uw organisatie
 3. Makkelijk op- en afschalen, toegespitst op uw organisatiebehoeften en grootte
 4. Uitgebreide rapportagemogelijkheden

On-premises vs. Cloud: verschillen in de ERP-implementatie

Op deze punten verschilt lokale ERP-software van cloudgebaseerde systemen als het gaat om implementatie.

Lees verder

5 tips om uw on-premises ERP software veilig te houden

On-premises ERP-software vereist speciale bescherming, vooral omdat de gebruiker zelf verantwoordelijk is voor de beveiliging. We geven je belangrijke tips.

Lees verder