intelligente maakbedrijf

In vijf stappen naar het intelligente maakbedrijf

Ridder Data Systems heeft een vijftal stappen geïdentificeerd die de implementatie van business intelligence voor ieder bedrijf mogelijk maken.

Ieder bedrijf kan profiteren van business intelligence. De gegevens die worden verzameld en verwerkt kunnen inzichten opleveren die op geen andere mogelijke wijze kunnen worden verkregen. De voordelen zijn groots maar het is mogelijk dat nog niet iedereen daar van op de hoogte is. Of het geval wil dat men wel overtuigd is dat het kan werken maar nog geen idee heeft waar te beginnen. De BI specialisten van Ridder Data Systems hebben een vijftal stappen geïdentificeerd die de implementatie van business intelligence voor ieder bedrijf mogelijk maken. 

Stap 1: Creëer draagvlak

Business intelligence is een continu proces dat draagvlak vereist. Er wordt hier bewust gesproken over een proces. BI is namelijk geen tool die zo maar even wordt geïnstalleerd. De gebruikers zijn in dit proces de belangrijkste factor. Meer dan 60% van de BI-trajecten faalt omdat de gebruikers of het management niet achter het eindproduct staan. 

Om draagvlak te creëren binnen deze groep is het van belang dat de gebruiker wordt betrokken tijdens het gehele proces. Laat de gebruikers meedenken en vraag om hun input. Wat willen zij graag bereikt zien worden met BI? Welke data zou hun helpen met de dagelijkse werkzaamheden? Met de gebruiker als basis kan het proces vervolgens stap voor stap worden uitgerold binnen de organisatie. 

Stap 2: Vergeet niet te beginnen

Business Intelligence is begrip dat betrekking heeft op alle onderdelen van een bedrijf. Iedere afdeling en elk werkproces kan worden geanalyseerd. De oneindige mogelijkheden maken het voor bedrijven erg lastig. Ze zien door de bomen het bos niet meer en vergeten vervolgens om te starten. 

Wanneer men direct begint met een te grote analyse ligt de focus op te veel verschillende onderdelen. Dit zal invloed hebben op de kwaliteit van het systeem maar ook op de adoptatie onder de werknemers. 

Door klein te beginnen raakt men gewend met de software en zijn mogelijkheden. Het is goed om vanaf de start de belangrijkste begrippen te definiëren. Wat wordt verstaan onder omzet? Wat valt er allemaal onder kosten? Het opstellen van een begrippenlijst zorgt ervoor dat iedereen weet waar de gebruikte begrippen op slaan. 

Start met een aantal kleine rapportages met een aantal algemene variabelen. Op het moment dat men gaat beginnen zal er niet altijd al genoeg data zijn om specifieke analyses uit te voeren maar dit zal steeds meer worden over het verloop van tijd. Het is goed om alvast na te denken waar deze data vandaan moet komen. 

Stap 3: Juiste persoon op de juiste plek

Het verwerken van de data is nog een vak op zich. Het gebeurt dikwijls dat intern iemand wordt gekozen die deze werkzaamheden oppakt. Naarmate de analyses steeds uitgebreider worden is het goed om na te gaan of de medewerker op deze functie geschikt is. 

De juiste persoon op deze functie neerzetten is zeer belangrijk voor het succes van het systeem. Het liefst wil je iemand die kennis heeft van Business Intelligence, de werkprocessen kent en een technische achtergrond heeft. Het zou ook fijn zijn als deze persoon niet alleen goed is in analyseren maar ook de visie achter BI snapt. Het is niet makkelijk om zo iemand te vinden dus schroom niet om niet alleen binnen maar ook buiten het bedrijf op zoek te gaan. 

Stap 4: Garbage in is garbage out.

De kwaliteit van de data is een van de belangrijkste factoren binnen het BI proces. Wanneer dit niet wordt gewaarborgd en er beslissingen worden gemaakt op basis van foutieve of invalide data kan dit grote gevolgen hebben. ‘Als het data genereert zal het wel goed zijn’. Fout! Garbage in is garbage out. Het is belangrijk om constant de kwaliteit te controleren en bij te sturen daar waar nodig.  

Stap 5: Evaluatie

Om te kunnen vergelijken moet men een nulpunt definiëren. Zodra de software up and running is kan dat worden beschouwd als het nulpunt. Vanaf dat moment start men met het uitvoeren van metingen. Vervolgens laat je de BI software zijn gang gaan en genoeg data verzamelen om te analyseren. Als er genoeg data is verzameld kunnen er beslissingen worden gemaakt aan de hand van deze gegevens. 

Er moet na enige tijd worden gekeken of de doorgevoerde veranderingen een positief effect hebben gehad. Wanneer dit het geval is kan men verder met het volgende bedrijfsproces. Als het blijkt dat na de vooraf bepaalde tijd de resultaten gelijk zijn gebleven of minder zijn geworden is het nodig om te evalueren of dit wel de juiste weg is om in te slaan. Vervolgens begint het hele proces weer van voor af aan. 


13 onmisbare functies van on-premises ERP-software

Ontdek welke functies elke on-premises ERP-software zou moeten hebben.

Lees verder

Past een on-premises ERP bij mijn bedrijf?

Of een lokale ERP-oplossing geschikt is voor uw bedrijf, hangt af van veel verschillende factoren. We laten je zien welke.

Lees verder