ERP expert
meubelbranche

ERP-software voor de meubelbranche

5 manieren waarop de groothandels en retailers in de meubelbranche profiteren van goede ERP-software.

Groothandels en retailers in de meubelbranche ontdekken steeds vaker de voordelen van professionele bedrijfssoftware. Maar hoe uitgebreider het assortiment en de klantenkring wordt, hoe lastiger het is om overzicht te bewaren. Niet voor niets geeft 36% van de financieel eindverantwoordelijken aan dat hun verouderde ERP pakket de bedrijfsdoelen niet (meer) ondersteunt. Waar gaat het mis?

Ten eerste gebruiken veel bedrijven meerdere pakketten waarin slechts een deel van de functies zit (bijvoorbeeld voor magazijn of boekhouding) en combineren ze dat met een aparte website en allerlei Excellijstjes. Ten tweede wordt de software niet goed geïmplementeerd, waardoor het voor medewerkers onduidelijk is hoe ze het moeten gebruiken. 

Echt profiteren van goede software doe je dus door inkoop, verkoop, logistiek en financiën – oftewel alle primaire bedrijfsprocessen – onder te brengen in één systeem dat sterk geïmplementeerd is. Een alles-in-één systeem dat de meubelbranche als gegoten zit. Dit zijn de 5 belangrijkste voordelen.

1: Minder papierwerk en makkelijker bestellen

De juiste software laat de papiermassa verdwijnen. Geprinte bestellingen en leveringen handmatig invoeren? Dat is verleden tijd. Een fysieke catalogus? In principe niet meer nodig, want alle producten staan online. Een digitale catalogus scheelt tijd en geld, is beter voor het milieu en is altijd up-to-date. Het helpt bestaande en nieuwe klanten om makkelijker te zoeken en hun gewenste meubels te bestellen. Je kunt je gehele assortiment als producten op de website zetten en eventueel ook een PDF versie van je catalogus uploaden. Door achter de foto’s een link te plakken klikken lezers gemakkelijk door naar het betreffende product, merk of categorie op je website. Er is voorspeld dat tussen 2019 en 2023 de online verkoop van meubels ieder jaar met 10% zal groeien. De moeite waard dus!

2: Specificaties en varianten slechts één keer invoeren

Eén meubelstuk kan tientallen verschillende varianten hebben. Denk aan stofsoort, kleur, materiaal en vorm van het onderstel, leuningen of handgrepen, etc. Het is onbegonnen werk om alle variaties handmatig toe te voegen aan je backoffice en op je website. Het gaat uiteindelijk om hetzelfde (hoofd)artikel.

Slimme ERP-software met een ingebouwde website of klantportaal doet dit automatisch voor je. 

Als voorbeeld: Logic4 webshop & bedrijfssoftware bevat een functie voor variantbalken. Hiermee kun je verschillende specificaties toekennen aan een artikel. Alles wat je in het ERP pakket invoert, wordt ook op de website toegevoegd. Dit scheelt een boel werk. Websitebezoekers kunnen gemakkelijk filteren op bepaalde productkenmerken. Zo hoeven zij niet eindeloos te scrollen door alle varianten en kunnen ze op de productpagina simpel een keuze maken uit alle beschikbare opties. 

voorbeeld specificaties en varianten

“Producten aanmaken en de website indelen gaat nu een stuk sneller en makkelijker dan voorheen.” - Gijs Verhoeven, eigenaar van meubelwinkel ShopX

3: Geautomatiseerde inkoop en voorraadbeheer

Om een breed assortiment aan te kunnen bieden werk je als meubelzaak met meerdere toeleveranciers. Meubels zijn trendgevoelige producten, dus sommige items lopen sneller dan andere. Inkopen is daardoor soms een uitdaging. Met een slim ERP pakket heb je één overzicht van de producten die goed verkopen met bijbehorende leverancier en back-up leveranciers. Is van een bepaald item de minimale veiligheidsvoorraad bereikt? Dan plaatst het systeem automatisch een nieuwe inkooporder.

Inkoopleveringen verwerken en (halffabricaten) opslaan op de juiste plek in het magazijn worden een eitje. Producten die nog niet geassembleerd zijn nemen veel minder ruimte in beslag. Denk aan tafelbladen en -poten. Door je magazijn zowel fysiek als in de ERP-software logisch in te richten bespaar je veel tijd bij het orderpicken en assembleren. Met Logic4 maak je eenvoudig locaties, rijen, stellingen en schappen aan, overeenkomend met je fysieke magazijn. De magazijn app voor barcode scanners registreert exact welke mutaties er zijn en wat de huidige voorraad is. Zo hoeven medewerkers nooit meer te zoeken waar iets ligt in het magazijn en hoef je geen ‘nee’ te verkopen.

4: Bezorging uitbesteden of zelf de beste route kiezen 

Meubels verpakken en bezorgen vraagt om meer aandacht dan andere, kleinere producten. Je wilt immers wel dat de meubels onbeschadigd bij de klant aankomen. Daarvoor moet er vanuit de software een integratie zijn met één of meerdere logistiek dienstverleners. Die nemen je veel werk uit handen als eigen bezorging niet mogelijk is vanwege grote afstanden, kosten en/of tijdsdruk. Met een integratie van vervoerders in je ERP pakket kun je makkelijk zendingen aanmelden, track & trace informatie delen en verzendlabels printen. 

Heb je wel (een deel van) de bezorging in eigen beheer, dan is een ingebouwde functie voor rittenplanning erg handig. Hierin laad je de orders die uitgeleverd moeten worden op een bepaalde dag en in een bepaald tijdvak, en via Google Maps wordt de meest efficiënte route bepaald. Een combinatie van externe vervoerders en eigen bezorging (bijv. binnen een straal van 50km rondom jouw bedrijf) is ook mogelijk.  

Voorbeeld rittenplanning

“De producten die we hier assembleren vervoeren we zelf. Zo beperken we het benodigde verpakkingsmateriaal en afval tot een minimum. Voor de producten die al kant en klaar in een doos zitten werken we samen met externe vervoerders.” - Rob Biester, eigenaar van meubelgroothandel FP Collection

5. Duidelijke klantcommunicatie

Iedereen houdt van duidelijkheid. Dat geldt ook voor bestaande en nieuwe klanten. Met name als iemand online meubels bestelt, wil hij graag zekerheid over de status van zijn order. Een orderbevestiging, factuur, betaalbevestiging en verzendstatus zijn hierbij belangrijk. Gelukkig kan veel geautomatiseerd worden en hoeft niet elke e-mail handmatig getypt en verzonden te worden.

In een ERP pakket met uitgebreide ordermanagement functies kun je verschillende e-mail templates inrichten. Deze worden vervolgens automatisch gevuld met informatie zoals klantnaam, ordernummer, bestelde artikelen, openstaand bedrag, etc. Voor iedere stap in het klantproces is er eenduidige communicatie. Ook zijn alle berichten terug te vinden in de backoffice. Wel zo prettig.

ERP-software die lekker zit

Niet alleen de meubels die je verkoopt moeten lekker zitten. Ook jouw bedrijfsprocessen moeten comfortabel passen in de software. Als je op zoek gaat naar een ERP pakket of website/klantportaal dat naadloos aansluit bij de meubelbranche, neem dan ook de volgende zaken mee:

  • Is er één centrale plek voor productinformatie incl. deelproducten?
  • Wordt de website automatisch gevuld met alle producten?
  • Heeft de website of klantportaal krachtige filtering?
  • Kunnen klanten zelf online hun artikel samenstellen?
  • Worden orders automatisch in de boekhouding verwerkt?
  • Wordt de voorraad na uitlevering vanzelf bijgewerkt?
  • Biedt de software specifieke B2B en/of B2C functies?

Alles-in-één webshop & ERP-software

Verschillende systemen voor elk bedrijfsonderdeel zorgen voor verminderde efficiëntie. Dat kan makkelijker! Met Logic4 Webshop & Bedrijfssoftware zitten alle functies voor inkoop, verkoop, logistiek en financiën in één systeem. Meer dan 500 functies die online en offline verkoop versimpelen voor groothandels en retailers in de meubelbranche. Logic4 is de robuuste basis voor jouw verdere groei.

Dit artikel is geschreven door ERP expert:

 

Jorgos Thravalos

Logic4

Business developer
       

De belangrijkste hardwarevereisten voor on-premises ERP

Voor on-premises ERP-software zijn bepaalde technische vereisten vereist. Je kunt er hier over lezen.

Lees verder

On-premises vs. Cloud: verschillen in de ERP-implementatie

Op deze punten verschilt lokale ERP-software van cloudgebaseerde systemen als het gaat om implementatie.

Lees verder