Configure to Order

Configure to Order leading in de maakindustrie

Met de Ridder iQ is ieder maakbedrijf klaar om over te stappen naar de nieuwe manier van werken: Configure to Order.

Bij veel maakbedrijven die voornamelijk maatwerk leveren is het gebruikelijk dat voor iedere order een nieuw ontwerp wordt gemaakt. Zonde! Dit fenomeen – ook wel bekend als Engineering to Order (ETO) – is erg tijdrovend en legt veel druk op de engineeringsafdeling.

Daarnaast brengt deze manier van werken nog meer nadelen met zich mee. Elk nieuw product moet opnieuw een calculatieproces doorlopen. Vervolgens kan het soms wel maanden duren voordat de engineeringsafdeling het product gereed heeft. Al met al kost de ontwikkeling van een nieuw product telkens weer een hoop geld.

Met klanten die steeds kritischer en veeleisender worden is dat een aanhoudend probleem. Bedrijven hebben minder tijd en geduld en verwachten kortere levertijden, unieke specificaties en scherpere prijzen. Hierdoor wordt het steeds lastiger om te werken door middel van Engineering to Order.

Configure to Order

Om te kunnen voldoen aan de verwachtingen van de klant is er een verandering in de manier van werken nodig. De laatste jaren is Configure to Order (CTO) een belangrijker begrip geworden in de maakindustrie. Een vrije vertaling van dit begrip is configureren op bestelling. Daarmee wordt bedoeld dat een product wordt samengesteld uit bestaande bouwstenen. Het is niet meer nodig om bij iedere bestelling een nieuw ontwerp te maken. Op die manier kan er door middel van CTO binnen bepaalde kaders worden voldaan aan de specifieke wensen van de klant.

Product configurator

Het samenstellen van een product wordt gedaan met behulp van een product configurator. De klant krijgt de keuze uit verschillende bestaande bouwstenen. De gekozen bouwstenen worden in de product configurator verwerkt en automatisch wordt er een prijsberekening gemaakt. Vervolgens wordt er automatisch een offerte opgesteld welke direct naar de klant kan worden gestuurd.

Voorbeeld: Hoe ziet zo’n product configurator er dan uit?
Neem een maakbedrijf dat sierhekken assembleert. Klanten die hekwerk aanschaffen, kunnen zelf kiezen uit de vorm van de spijlen, de kleur van het hekwerk en de sierpunt. Door de klant zelf het hekwerk te laten samenstellen uit vaste ‘blokken’ ontstaat toch een klant specifiek en uniek product. Een product configurator kan ingezet worden binnen elk maakbedrijf dat klantorder gestuurd werkt.

Configure to Order onderdeel van de ketenintegratie

Het principe van CTO wordt steeds vaker toegepast in de maakindustrie omdat het ook bijdraagt aan de ketenintegratie. De manier van werken stelt deze bedrijven in staat om de service van maatwerk te kunnen leveren en tegelijkertijd een groot deel van de werkdruk weg te halen bij hun engineeringsafdeling. Doordat deze werkdruk wegvalt komt er tijd vrij om te werken aan het verbeteren van bestaande producten of het ontwikkelen van nieuwe producten. De innovatiekracht van een bedrijf is ten slotte van belang om de concurrentie voor te blijven.

De voordelen van Configure to Order

De manier van werken bij CTO brengt vele voordelen met zich mee. Dankzij de herbruikbare bouwstenen is het niet langer nodig om ieder onderdeel telkens opnieuw te engineeren. Naast de kostenbesparing verkort het ook de levertijd van de producten.

De product configurator controleert op fouten in de samenstelling wat zorgt voor een foutenreductie en een betere kwaliteit van de producten. Daarnaast wordt er automatisch een kostenberekening gemaakt wat een hoop tijd scheelt. Deze voordelen zien we terug in de hele keten van het maakbedrijf.

Ridder iQ interactieve Product Configurator (iPCF)

Ridder Data Systems heeft verschillende oplossingen in het kader van Configure to Order. Een van die oplossingen is de Ridder iQ interactieve Product Configurator (iPCF). De module is volledig geïntegreerd in Ridder iQ waardoor het verkoopproces eenvoudig kan worden vastgelegd. Dankzij de integratie zijn de afdelingen verkoop en productie naadloos op elkaar aangesloten. Met de Ridder iQ iPCF is het mogelijk om snel en eenvoudig de productiestructuur, kostprijs, verkoopprijs en specificaties te configureren.

Oriëntatie

Wat is Enterprise Resource Planning?

Wat is Enterprise Resource Planning en hoe kan het ook uw bedrijf helpen?

Lees verder

ERP-software voor grote bedrijven

Met ERP-software voor grote bedrijven automatiseert en beheert u al deze processen vanuit één systeem.

Lees verder