Casestudy
Casestudy Stam Constructie

Casestudy: Stam Constructie - Ridder Data Systems

Waarom deze specialist in het bewerken en verwerken van RVS, aluminium en andere staalproducten kiest voor het ERP systeem van Ridder Data Systems.

Bedrijf Stam Constructie
Sector Bouw
Werkzaamheden Bewerken en verwerken van RVS, aluminium en andere staalproducten
Bijzonderheden Vervaardigen en nabewerking van de producten vindt plaats onder één dak
Kiest voor Ridder Data Systems

Case

Het in Spang-Capelle gevestigde Stam Constructie is gespecialiseerd in het bewerken en verwerken van RVS, aluminium en andere staalproducten. Stam is met name actief in de sectoren bouw en binnenvaart maar ook particulieren kunnen altijd terecht bij het constructiebedrijf. Het bedrijf kan alles in eigen beheer maken en het vervaardigen en de nabewerking gebeurt dan ook allemaal onder één dak. 

Ongeveer vijf jaar geleden wisten zoveel klanten hun weg te vinden naar de Brabantse metaalmeester dat het werk eigenlijk te veel werd voor het aantal mensen. Om tijd te besparen op de administratieve kant van de organisatie werd een boekhoudsysteem aangeschaft. Hier werden kostbare uren mee bespaard maar werd het werk alleen maar meer. Al vrij snel werd duidelijk dat alleen het automatiseren van de boekhouding niet genoeg was.  

Er moest simpeler en sneller worden gewerkt om al het werk op tijd af te krijgen. Om dit voor elkaar te krijgen moest personeel anders worden ingepland en moest het personeel een  urenverantwoording in gebruik gaan nemen. Bij ieder werkproces was eigenlijk een systeem nodig om deze nieuwe manier van werken te ondersteunen. Vanaf dat moment was het voor Jan Stam, eigenaar van Stam Constructie, een heldere zaak. 

“Vanaf dat moment wist ik het zeker: we moeten een ERP-pakket gaan aanschaffen. Ik ben toen bij maakbedrijven in de buurt gaan rondvragen en de naam Ridder kwam eigenlijk meteen al naar voren” - Jan Stam

Eisen

  • Een centraal systeem voor alle werkprocessen
  • Eenvoudig te koppelen met externe systemen

Resultaat

Dat ze bij Stam Constructie het begrip ‘Connectivity’ begrepen hebben, is meteen al te zien als je ook maar even in het kantoor van het constructiebedrijf rondloopt. Van aanvraag tot factuur: alles is geautomatiseerd.

‘Rust en overzicht. Dat hebben we eindelijk weer terug binnen het bedrijf’, zo vertelt Eigenaar Jan Stam.

Door de veelzijdigheid van Ridder iQ, heeft het Brabantse constructiebedrijf stappen kunnen maken in het bedrijfsproces: ‘Met Ridder iQ kunnen we handelingen verrichten binnen het bedrijf, die we hiervoor nooit konden verrichten. 

Doordat we ons proces zo goed geautomatiseerd hebben, bespaar ik 800 á 900 uur aan werk in het jaar.’ Maar volgens Stam is tijdsbesparing niet eens het grootste voordeel dat Ridder iQ het bedrijf oplevert. ‘Voordat we met Ridder iQ werkten, waren we het overzicht totaal kwijt. 

Ik kon niet eens een week op vakantie, want ik kon niet weg bij het bedrijf. Doordat alle data nu geordend en opgeslagen is in Ridder iQ, heeft iedereen inzicht in alle informatie. Ik kan nu gewoon rustig met vakantie, want ik weet dat het bedrijf gewoon door draait zoals het zou moeten. Dat brengt enorm veel rust.’

Stam: ‘We hebben alle softwarepakketten aangesloten op Ridder iQ. Of het nu de boekhouding, de tekensoftware of de aansturingssoftware voor de machines is. Hierdoor hebben we één platform gecreëerd waarin alle informatie simpel en snel terug te vinden is. De informatie wordt heel gemakkelijk tussen alle pakketten uitgewisseld, waardoor dubbel werk verleden tijd is.’

Zo kan ik nu op elk moment zien of we financieel in de pas lopen. Waar ik eerst eens per jaar een boekhouder de balans liet opmaken, doe ik dat nu zelf, wanneer ik maar wil. Daarnaast kan ik nacalculatie toepassen op alle projecten. Dat is voor ons geweldig. Ik ben er zo bijvoorbeeld achter gekomen welke projecten voor mij wel of geen geld opleveren. Hier kan ik mijn bedrijfsvoering op aanpassen. Wat vroeger niet te doen was, kost ons nu geen enkele moeite meer. Onbevattelijk!’

Ervaring

Voor Stam was het naar eigen zeggen wel een sprong in het diepe. ERP, daar hadden ze geen ervaring mee. ‘De ‘nood’ om een ERP-pakket aan te schaffen was eigenlijk zo hoog, dat ik geen tijd had om me in te lezen. Achteraf gezien was het hier en daar wel makkelijk ik als dat wel had gedaan, maar ik moet zeggen dat de consultants Ridder ons uitstekend door het traject heen hebben geholpen. Ridder iQ werkte meteen al goed.’

Dat Ridder iQ gebruiksvriendelijk is, is volgens Stam vanzelfsprekend: ‘Als je door het pakket heen klikt, zie je hoe logisch het in elkaar zit. Dit werkt uiterst gebruiksvriendelijk en dus snel. 

‘Na het implementeren hadden we natuurlijk regelmatig vragen, want het kost wel even wat tijd om alle functionaliteiten onder de knie te krijgen. Maar met de snelheid en vriendelijkheid van de Supportafdeling van Ridder is dat helemaal niet erg. We werden en worden nog steeds elke keer snel geholpen. Dit is een sterk punt van Ridder denk ik!’

On-premises vs. Cloud: verschillen in de ERP-implementatie

Op deze punten verschilt lokale ERP-software van cloudgebaseerde systemen als het gaat om implementatie.

Lees verder

5 tips om uw on-premises ERP software veilig te houden

On-premises ERP-software vereist speciale bescherming, vooral omdat de gebruiker zelf verantwoordelijk is voor de beveiliging. We geven je belangrijke tips.

Lees verder