Robot

Wanneer de robot het werk doet

Digitalisering betekent vaak rationalisatie. Maar waar banen worden geëlimineerd, is het niet nodig om nieuwe te creëren.

Enige tijd geleden berichtten we over de angst dat digitalisering eenvoudigweg banen op veel plaatsen zou kunnen vernietigen en dat robots of AI het werk van het huidige personeel doen. In het artikel hebben we echter ook opgemerkt dat digitalisering ook nieuwe banen kan creëren. Maar deze worden meestal ook in de geïndustrialiseerde landen zelf gecreëerd, maar hoe zit het met de situatie van de zogenaamde ontwikkelende en opkomende economieën? Digitalisering kan hen hard raken. Als goedkope lonen niet langer een voordeel zijn in termen van locatie, omdat in moderne fabrieken het werk wordt overgenomen door volledig geautomatiseerde machines en robots, zullen deze inkomstenbronnen worden geschud.

Diensten en productieprocessen worden efficiënter

Veel diensten en ook productieprocessen worden verplaatst naar het buitenland, omdat ze daar gewoon goedkoper kunnen worden afgehandeld. Veel callcenters zijn gevestigd in India, de Filippijnen of Noord-Afrika. Voice bots kunnen nu echter beter omgaan met eenvoudige vragen van klanten en maken callcenters daarom serieuze concurrentie. Omdat digitalisering alles efficiënter, sneller en productiever maakt. Eenmaal in gebruik, zijn de applicaties 24 uur per dag in gebruik en uiteindelijk aanzienlijk goedkoper dan mensen. Miljoenen banen dreigen weg te vallen in de context van wereldwijde digitalisering. Dit is een enorm probleem, verklaarde de Berlijnse organisatieonderzoeker Aya Al-Ani in een artikel van Elvira Treffinger op 08.07.2019 op zdf.de.

Welvaart niet voor iedereen

In het Jaarverslag 2016 van de Wereldbank zouden echter slechts enkele mensen profiteren van digitalisering en de bijbehorende verzameling robots en algoritmen. Hoewel digitalisering processen efficiënter kan maken en de productiviteit in zogenaamde ontwikkelingslanden en opkomende landen kan verhogen, zijn de gegenereerde winsten en winsten waarschijnlijk slechts verantwoordelijk voor een kleine elite laag. Men moet oppassen dat men geen nieuwe subklasse laat ontstaan, zoals de voormalige econoom van de Wereldbank Kaushik Basu zijn bezorgdheid uitte. Hoewel technologische vooruitgang ook geheel nieuwe banen en banen zal creëren, zullen degenen die hun baan verliezen als gevolg van deze vooruitgang voor het grootste deel het minst in staat zijn om deze banen te vervullen.

Productie terug in Europa?

Wanneer volledig geautomatiseerde fabrieken werkelijkheid worden, worden andere factoren bij locatieselectie cruciaal. Dan gaat het over digitale infrastructuur, de weg naar de eindconsument of gewoon over professionals op de arbeidsmarkt. In dat geval kan Europa voor veel bedrijven weer interessant worden. Een voorbeeld hiervan is de Adidas Speedfactory in Ansbach, waar schoenen al volautomatisch worden geproduceerd - de klok rond. Het voordeel van machines gaat nog verder. Geen vakbonden, geen arbeidskosten, geen ziekteverlof of ouderschapsverlof of pensioenen. Vroeg of laat zullen landen in Azië of Afrika hun locatievoordelen verliezen en het valt nog te bezien hoe deze dreigende massale werkloosheid kan worden opgevangen.

26 augustus 2019

Digitalisering AI Callcenter Productie
Event

Exact Live gaat door in digitale vorm

Meerdaags online event vervangt fysieke editie in Gent.

Lees verder

Exact bouw7 vergroot efficiëntie voor bouwbedrijven

Geïntegreerde oplossing ondersteunt sector in administratie, planning en beheer.

Lees verder