Cloud

Vertrouw op de Cloud

Nieuwe spannende technologieën voor de optimalisatie van processen in bedrijven komen constant op de markt. Maar het vertrouwen moet eerst worden gewonnen.

Of het nu gaat om cloud, AI, big data, blockchain of machine learning, de innovatiestappen op het gebied van bedrijfstoepassingen zijn momenteel enorm. Sommige van deze technologieën beloven onmiddellijke toegevoegde waarde, andere evolueren nog en zullen in de toekomst een belangrijkere rol spelen. Maar de meeste bedrijven zijn geen experimentele laboratoria waarin u eenvoudig een nieuwe technologie kunt testen, vooral als deze belooft alle gebieden van een bedrijf te bestrijken.

Zelfs de introductie van uniforme bedrijfssoftware is een langdurig en kostbaar proces. Het is begrijpelijk dat men geen risico's wil nemen en liever afwacht waar dergelijke innovaties zich ontwikkelen. Je moet echter altijd wegen wanneer het juiste moment is aangebroken om op een trein te springen, zodat je hem uiteindelijk niet eens mist. Dus hoe kan vertrouwen in nieuwe technologieën worden gebouwd en wanneer is het juiste moment om ermee om te gaan?

Slecht imago door eenzijdige rapporten

Het zijn meldingen van storingen, storingen of hackeraanvallen die potentiële gebruikers weghouden van de technologieën. De AI van Amazon op het gebied van applicatiebeheer was bijvoorbeeld gebaseerd op eigen bedrijfsgegevens en discrimineerde relatief snel vrouwelijke sollicitanten, simpelweg omdat voorheen voornamelijk mannelijke collega's waren aangeworven. Men moet niet vergeten dat men van deze fouten hoort in plaats van zich bewust te zijn van succesvolle toepassingsvoorbeelden, die vaak de afbeelding opslokken.

Zelfs ERP-systemen hadden dit probleem lange tijd. Dit werd echter geleerd, en deze fout die Amazon heeft, komt zeker niet meer voor. Een bedrijf ter grootte van Amazon kan dergelijke tegenslagen zeker gemakkelijker aan dan een middelgroot bedrijf. Daarom wachten ze meestal tot technologieën werken zoals ze zouden moeten.

Cloudservices zijn zeker veilig

Laten we ons nu echter eerst richten tot cloud computing en de heersende zorgen. De cloud is actueler en nu volwassener dan AI-applicaties, die in veel gebieden nog in de kinderschoenen staan. Veel leveranciers hebben door de jaren heen dingen aangestuurd op het gebied van beveiliging en functionaliteit, dus veel bedrijven reizen om hun gegevens in een van deze clouds op te slaan. Maar niet zoveel als je zou verwachten.

Volgens Dr. Martin Wunderli, CTO bij Trivadis AG, vergroot langzaam en gestaag het vertrouwen van ondernemers in de cloud, maar niet omdat cloudservices een noodzaak voor bedrijven worden. Veel bedrijven zien nu echter meer voordelen dan nadelen in de services en gebruiken deze geleidelijk. Er zijn maar een paar bedrijven die cloudapplicaties volledig verlaten. Ten minste enkele kleine gebieden worden vaak vervangen door webgebaseerde oplossingen. (vergelijk ibid.)

Schat de risico's van de cloud

Holistische ERP-systemen die volledig in de cloud zijn geïmplementeerd, zijn daarentegen minder gebruikelijk, hoewel ook hier de voordelen veel beter zijn dan de nadelen. In de meeste gevallen zijn er beveiligingsproblemen die bedrijven weghouden van de cloud. Veel cloudplatforms zijn tegenwoordig veel veiliger dan een bedrijf vaak kan zorgen voor de beveiliging van gegevens op hun eigen servers. Wanneer u naar de cloud verhuist, is het belangrijk om de risico's te beoordelen en zich hiervan bewust te zijn. Als gevolg hiervan zijn deze te voorzien en kunnen deze worden geminimaliseerd. Met een echte partner kunnen bedrijven de kansen die de cloud biedt optimaal benutten en er uiteindelijk van profiteren.

2 september 2019

ERP Cloud AI Big data
Event

Exact Live gaat door in digitale vorm

Meerdaags online event vervangt fysieke editie in Gent.

Lees verder

Exact bouw7 vergroot efficiëntie voor bouwbedrijven

Geïntegreerde oplossing ondersteunt sector in administratie, planning en beheer.

Lees verder