
Loonadministratie in transitie
Nieuwe wet- en regelgeving maakt de loonadministratie in bedrijven steeds dynamischer. Maar waar gaat de reis in de loonadministratie in de toekomst naartoe?
Loonadministratie is een complex vakgebied en daarom wordt het in veel kleine en middelgrote ondernemingen nog steeds uitbesteed. Het andere alternatief, om intensief in het veld te werken en het zelf te doen. Uiteindelijk altijd een kwestie van kosten. Maar altijd vereisen nieuwe wetten en wijzigingen in de afwikkelingsvereisten een constante aanpassing van de loonlijst. Onlangs bijvoorbeeld het arrest van het Hof van Justitie over tijdwaarneming of het minimumloon voor stagiairs, om maar twee fundamentele veranderingen te noemen.
Salarissoftware zorgt voor opluchting
Gelukkig kunnen bedrijven gelukkig vertrouwen op geschikte softwaresystemen die de loonadministratie verlichten en ook rekening houden met de nieuwste wetten. Zodoende kunnen de ondernemer relatief eenvoudige en vooral wettelijk veilige schikkingen creëren. En dergelijke systemen kunnen veel meer. Als een factuur digitaal wordt aangemaakt, kan deze via een geïntegreerde interface rechtstreeks naar het belastingkantoor, de ziekenfondsen of zelfs de sociale verzekeringsmaatschappijen worden verzonden. (zie Kerstin Gessner: "De ontwikkeling van de loonlijst in de komende tien jaar" 2019 op www.sage.com)
De loonlijst is de afgelopen jaren dus aanzienlijk vereenvoudigd en heeft het bedrijf veel tijd en geld bespaard. Vaak betalen veel bedrijven hun werknemers nog steeds op papier. Maar zelfs dit model verandert steeds meer. Het digitale personeelsbestand wordt steeds populairder in veel HR-afdelingen. De werknemer kan vervolgens zijn facturering openen en downloaden via een beveiligd platform. Maar ook gegevensbeveiliging speelt hier zeker een belangrijke rol. Volgens Geßner staat de beveiligingsinfrastructuur in cloudsystemen in de toekomst centraal.
Moeilijkere facturering in de toekomst
De complexiteit van loonadministratie neemt toe, wat verdere aanpassing voor loonsoftware betekent. Veranderende tarieven, meer en meer gedifferentieerde banen of veranderingen in de belastingwetgeving, zorgen voor constante verandering. Zoals hierboven vermeld, bijvoorbeeld, de minimumvergoeding voor leerlingen, die vanaf begin 2020 zal komen. Minstens 515 euro, besloot het kabinet vorige week. Ook de door het HvJ vastgestelde werktijdregistratie is een van deze substantiële wijzigingen.
Ook zullen sommige wijzigingen op het gebied van socialezekerheidsbijdragen waarschijnlijk komen voor de pakketbezorgers. Omdat ze vaak met onderaannemers werken, kan er veel voor hen veranderen. In de toekomst zullen er ook verschillende aanpassingen zijn. Goede payroll-software houdt niet alleen dagelijks rekening met deze veranderingen, maar ondersteunt ze ook op verschillende andere gebieden. De systemen bieden al hulpmiddelen voor vakantie- en afwezigheidsplanning, rijstkosten en tijdbeheer of zelfs voor digitale personeelsbestanden.
30 juli 2019
Start uw ERP selectie
Ontdek welke ERP systemen het beste passen bij uw onderneming
De ERP-trends voor 2021
We laten u alle trends in ERP-software zien die in 2021 te verwachten zijn. Kijk met ons mee naar de toekomst van de ERP-markt.
Lees verderExact rondt overname Unit4 Bedrijfssoftware af
Exact heeft de overname van Unit4 Bedrijfssoftware, het bedrijfsonderdeel van Unit4 dat de accountancy- en mkb-markt in Nederland en België bedient, afgerond.
Lees verderBij digitalisering wordt de werknemersfactor vaak vergeten
In de Corona-crisis gaan veel bedrijven fors door met de digitalisering van hun eigen processen. Het personeelsbestand staat echter vaak op de achtergrond.
Lees verder