Boekhouding en ERP

Boekhouding en ERP integreren

Er zijn talloze financiële boekhoudsoftware-oplossingen maar hoe integreren deze met een ERP-systeem?

Bijna elk bedrijf heeft te maken met financiële boekhouding en veel bedrijven vertrouwen op degelijke boekhoudsoftware om stress bij het belastingkantoor of de belastingdienst te voorkomen. De grote materiële en financiële middelen van een bedrijf moeten volledig in kaart worden gebracht in dergelijke software. Maar dat is niet alles, ze moeten daar ook worden bewerkt en beheerd. Of financiële goederen zoals schulden, vorderingen en bankrekeningen, materialen zoals aandelen en onderdelenlijsten, maar ook mensen, zoals klanten en werknemers en dingen zoals gebouwen, voertuigen en apparatuur, hun plaats vinden in geschikte softwaresystemen.

Volledig geïntegreerde boekhouding in ERP-systeem

Als een financiële boekhoudsoftware volledig is geïntegreerd in een ERP-systeem, biedt dit verschillende voordelen. De andere modules, die elk onafhankelijke software-eenheden vertegenwoordigen, zijn verstrengeld rond de overeenkomstige boekhoud-module. Maar gegevens die op één plaats worden ingevoerd, kunnen ook elders op verschillende manieren worden gebruikt. Dit elimineert dubbele invoer van stamgegevens volledig en alle gebruikers werken uiteindelijk met dezelfde database. Dit maakt het mogelijk om statistieken voor alle modules te produceren en om alle evaluatiegegevens in aanmerking te nemen. Deze onderlinge verbondenheid van alle gegevens resulteert in voorheen ondenkbare synergiën en correlaties die het bedrijf nog efficiënter maken. Een gemeenschappelijke architectuur van alle modules zorgt ervoor dat de dagelijkse werking wordt vereenvoudigd. Omdat de back-up van de gegevens, de apparatuur met de juiste hardware, enz. Nog maar één keer moet worden geleerd. Dit vereenvoudigt het beheer en de bediening van de software aanzienlijk en helpt verdere kosten te besparen.

ERP-systeem zonder financiële boekhouding

Vooral kleinere bedrijven hebben hun financiële administratie uitbesteed aan externe belastingadviseurs om zich volledig op hun eigen bedrijf te concentreren. Het ontbreekt simpelweg aan de ondernemersmiddelen om de zaak zelf te regelen, al dan niet tijdelijk op technische dimensie. Op dit moment heeft het weinig zin om een overeenkomstige FiBu-module in het ERP-systeem te integreren, als deze uiteindelijk ongebruikt blijft. Vaak gebruiken deze bedrijven het ERP-systeem meer voor materiaalbeheer en verkoop. Ontvangsten en facturen worden verzonden naar de belastingadviseur, die deze vervolgens verzorgt. Vaak hebben belastingkantoren dan overeenkomstige softwaretoepassingen, daarom wordt de facturering vervolgens indirect via een boekhoud-software uitgevoerd.

ERP-systeem interface

Bedrijven met een eigen boekhouding hebben meestal eigen financiële boekhoudsoftware. Als u geen afstand wilt doen van de favoriete toepassing, raden we een verbinding via een overeenkomstige interface met het ERP-systeem aan. Alle bewegingen die voortvloeien uit aankopen en verkopen worden uit het ERP-systeem gehaald. In interactie wordt er vervolgens voor gezorgd dat alles correct wordt geboekt naar de juiste accounts en ook naar de omzetbelasting. De boekhoudsoftware kan ook rapporteren aan autoriteiten, zoals het btw-voorschot. Om dit te doen, heeft de boekhoud-software alleen de gegevens nodig van het ERP-systeem dat door het wordt verzonden. De belastingadviseur raakt gedurende het jaar verouderd voor de boekhouding en wordt alleen gebruikt voor de jaarrekening.

Betere analyse, real-time gegevens

We hebben nu gezien dat het misschien niet voor alle bedrijven nodig is om een volledig geïntegreerde financiële boekhouding in een ERP-systeem te hebben, hoewel dit veel voordelen biedt voor gebruikers. Het is mogelijk om betere analyses uit te voeren en de verkoop profiteert ook van het in real-time vastleggen van gegevens in de financiële boekhouding. Als u niet over uw eigen boekhouding beschikt en hulp zoekt van een belastingaccountant, moet u ervoor zorgen dat u uw gegevens gemakkelijk en snel kunt indienen bij het belastingkantoor via een interface ernaar.

1 oktober 2019

Boukhouding ERP
Event

Exact Live gaat door in digitale vorm

Meerdaags online event vervangt fysieke editie in Gent.

Lees verder

Exact bouw7 vergroot efficiëntie voor bouwbedrijven

Geïntegreerde oplossing ondersteunt sector in administratie, planning en beheer.

Lees verder