Max Verstappen

Wat planners kunnen leren van Max Verstappen

Robert Plasman is Business Consultant bij Isah. Door maakbedrijven op een andere manier te laten kijken naar vraagstukken, helpt hij klanten vooruit.

Sinds het debuut van Max Verstappen in 2015 is de Formule 1 weer razend populair. Net als vele Nederlanders was ik ooit erg onder de indruk van de fenomenale inhaalrace van Max op het circuit in China. Er wordt vaak gefluisterd dat ‘onze’ Max misschien wel de beste Formule-1 coureur ter wereld is. Ik vraag me dan af: wat is het geheim achter zijn succes? Is het puur talent of is het vooral hard werken? Uiteraard traint Max volop en bereidt hij zijn race goed voor. Maar Max vertrouwt ook op zijn uitrusting, zijn team en zijn capaciteit om op elk moment de gaatjes te vinden voor de optimale inhaalmanoeuvre. Wat dat betreft kunnen planners binnen de maakindustrie nog veel leren van de manier waarop Max zich flexibel aanpast om het maximale uit elke situatie te halen.

Vooral niet té gedetailleerd plannen

Wanneer ik met maakbedrijven in gesprek raak over het digitaal aansturen van de productievloer is één van de meest gestelde vragen: in welke mate moet ik plannen om goed met Shop Floor Control te kunnen werken? Bedrijven willen weten welke eisen digitale aansturing stelt en welk detailniveau er precies nodig is in hun planning om hier überhaupt mee te kunnen starten. Mijn antwoord, om vooral niet té gedetailleerd te plannen, wordt dan wel eens als verrassend ervaren. Het is echt niet nodig om elke bewerking op elke machine op een exact gekozen moment in de planning te zetten. Los van dat het ontzettend veel tijd kost om op deze manier te plannen, is het ook nog eens erg ondankbaar werk. De praktijk leert namelijk dat de planning reeds achterhaald is op het moment dat deze gereed is. De maakindustrie – met name de klantordergestuurde – is nou eenmaal een dynamische omgeving, waarin verandering een constante factor is en flexibiliteit gewenst is.

Het verloop van de race is niet te voorspellen 

Stel je eens voor dat Max in detail zijn race zou voorbereiden. In de simulator kan hij perfect het circuit verkennen en voor elke bocht de ideale lijn bepalen. Zou hij dan in een schema vastleggen wanneer hij moet remmen of terugschakelen? En zou hij precies registreren na hoeveel seconden hij weer gas kan geven en een voorganger kan inhalen? Dat klinkt erg onwaarschijnlijk. Het is immers niet te voorspellen hoe een race verloopt. Er zijn tal van variabelen waar Max vooraf geen rekening mee kan houden. Wat is zijn positie als hij die moeilijke bocht benadert? Wat is de status van zijn banden en hoe is de grip op de weg? Zit er een auto vlak voor of naast hem? Die ideale bocht en die ideale snelheid blijken dan opeens heel anders te zijn dan in voorbereiding gepland was. En zo werkt dat in feite in de fabriek ook.

Snel schakelen 

Er komen spoedorders tussendoor. In de praktijk komt het voor dat voorgaande bewerkingen langer duren dan vooraf ingeschat is. Of misschien kan een bewerking niet gestart worden, omdat niet alle materialen beschikbaar zijn. Afhankelijk van dergelijke variabelen ben je als maakbedrijf op zoek naar de continue afweging:  aan welke order kan ik nu het beste beginnen? Dat kun je als planner niet voorbereiden en onderhouden. Wél kun je als organisatie vooraf keuzes maken op basis van welke criteria er gepland moet worden en welke variabelen als belangrijk worden benoemd. Moet er bijvoorbeeld gekeken worden naar de startdatum van een order? Of vind je het juist belangrijker wat de nog resterende doorlooptijd is? Wil je dat Shop Floor Control rekening houdt met materiaalbeschikbaarheid en de status van voorgaande bewerkingen? Moeten spoedorders altijd bovenaan in de planning komen? Of hebben jullie als bedrijf andere criteria waarnaar gekeken moet worden bij het maken van de planning?

Laat het algoritme voor je werken 

Isah Shop Floor Control biedt een uitvoerige lijst met variabelen op basis waarvan vooraf bepaald wordt welke prioritering hieraan gegeven moet worden. Eventueel is deze lijst zelfs uit te breiden met een eigen veld; denk bijvoorbeeld aan de variabele kleur wanneer er gewerkt wordt met poedercoatings. De prioritering van al die verschillende variabelen wordt vervolgens bedrijfsbreed geconfigureerd. Daarnaast laat Shop Floor Control op basis van de actuele situatie zien aan welke order jouw productiemedewerkers het beste kunnen werken. Het enige wat jij als planner moet bepalen, is of er genoeg capaciteit is en of deze voldoende benut wordt.

Daarna moet de planning naar de werkvloer gecommuniceerd worden en dient de voortgang bewaakt te worden. Binnen de opgegeven tijdsperiode laat je het algoritme van Shop Floor Control bepalen wat de beste volgorde is. Dat scheelt een hoop chaos met werkbonnen die aangepast of teruggehaald moeten worden en allerlei interne communicatie over spoedjes, correcties, enzovoort. In plaats van elke keer na te denken over de actuele situatie, bepaal je éénmalig de strategie van jouw wedstrijd. En dan weet ik zeker dat maakbedrijven net als Max Verstappen een fenomenale race kunnen rijden als het gaat om planning, rendement, doorlooptijd & leverbetrouwbaarheid!

De belangrijkste hardwarevereisten voor on-premises ERP

Voor on-premises ERP-software zijn bepaalde technische vereisten vereist. Je kunt er hier over lezen.

Lees verder

On-premises vs. Cloud: verschillen in de ERP-implementatie

Op deze punten verschilt lokale ERP-software van cloudgebaseerde systemen als het gaat om implementatie.

Lees verder