cloud hosted on-premises hybrid

De verschillen tussen cloud, hosted, on-premises en hybrid

Een schematisch overzicht van de voor- en nadelen van elk type installatie.

Het kiezen van de installatie heeft grote invloed op hoe het verloop van de zoektocht naar een ERP systeem eruit zal gaan zien. Er zijn een aantal verschillen tussen de vier opties die van groot belang zijn. In de meeste gevallen is het zo dat hoe meer u zelf in de hand wilt houden, hoe hoger de kosten zullen uitvallen. Onderstaande schema's laat zien welke kenmerken ieder soort installatie heeft.

Software  
Cloud
 
Hosted
 
On-premises
  
Hybrid
Beheer        
Schaalbaarheid        
Zelf aanpassen        

Beheer

Wanneer u software in eigen beheer heeft bent u zelf verantwoordelijk voor het installeren, updaten en upgraden.

Schaalbaarheid

De schaalbaarheid van een systeem vertelt hoe makkelijk het is om met een bedrijf mee te groeien. Als het bedrijf binnen een jaar 10 nieuwe mensen aanneemt moet een systeem daar wel op ingericht zijn. Bij cloud systemen kan er eenvoudig voor een extra gebruiker betaald worden terwijl bij andere installaties dit zelf moet worden ingesteld.

Zelf aanpassen

beschrijft de mate waarin de software kan worden aangepast naar uw wensen. Bij cloud is de software niet uw eigendom en bent u afhankelijk van de leverancier. Bij de andere installaties bent u eigenaar van de software en bent u vrij om deze zo te veranderen dat de software naadloos aansluit op de werkzaamheden.

Hardware  
Cloud
 
Hosted
 
On-premises
  
Hybrid
Aanschaf        
Beheer        

Aanschaf

Het aanschaffen van hardware heeft als voordeel dat u zelf fysiek beschikt over de hardware. U bent zelf eigenaar en  Hier moet echter wel ruimte in zowel het kantoor als het budget voor worden gemaakt. Het grote voordeel is dat u er zeker van bent dat uw data beschermd en behouden wordt.

Beheer

Zelf uw eigen hardware beheren houdt in dat u zelf verantwoordelijk bent voor uw servers. Het onderhoud en de downtime komen voor uw eigen rekening.

Overig  
Cloud
 
Hosted
 
On-premises
  
Hybrid
Databeheer        
Internet vereist        
ICT kennis vereist        
Implementatietijd                 

Databeheer

Het ERP systeem waar u mee werkt bevat soms gevoelige data. Dat kunnen persoonsgegevens of informatie over klanten zijn. Waar deze gegevens worden opgeslagen is dan van groot belang. Bij cloud servers hebben derde partijen toegang tot deze gegevens terwijl u met eigen servers de data in eigen beheer heeft.   

Internet vereist

Bij cloud en hosted draait de software niet op eigen servers en zult u verbinding moeten maken met de servers van de verhuurder, hier is een internet verbinding voor vereist. Bij on-premises en hybrid is het voor sommige onderdelen nodig maar is geen vereiste om gebruik te maken van het systeem.

ICT kennis vereist

Hoeveel ict kennis is nodig voor dit type installatie? Om het ERP systeem te behouden is er bij een cloud ERP systeem weinig ict kennis nodig omdat dit voor u wordt gedaan. De andere vormen vereisen meer ict kennis en soms zelfs een heel ect team.

Implementatie tijd

Cloud diensten als Software as a Service verhuren standaard oplossingen en kunnen per direct in gebruik worden genomen. Bij de andere installaties wordt u zelf eigenaar van de oplossing maar zal deze nog wel eerst moeten worden ontwikkeld of aangepast zodat deze naadloos aansluit op uw bedrijf.  

Kosten  
Cloud
 
Hosted
 
On-premises
  
Hybrid
Eenmalig            
Maandelijks           

Eenmalig

De aanschaf van op maat gemaakte software en eigen hardware kan soms flink in de kosten lopen. Voor de start van de implementatie zal een groot deel aanbetaald moeten worden. Voor cloud systemen is een groot kapitaal niet nodig en worden de kosten maandelijks gerekend.  

Maandelijks

Bij cloud systemen betaald u voor het huren van software en servers zolang u er gebruik van maakt. Aan deze licenties zitten maandelijkse kosten verbonden. Aan de on-premises en hybrid systemen zal wel onderhoud moeten worden gepleegd. 

Gehuurde servers vs eigen servers

Een groot verschil tussen de systemen is het zelf bezitten van de servers of dat deze gehuurd worden bij een derde partij. Deze keuze is van invloed op de manier van werken en het kostenplaatje.

Gehuurde servers

Voordelen Nadelen
Fysieke controle over de servers Een investering is vereist
Controle over gevoelige data Vereist fysieke ruimte en personeel
Niet afhankelijk van internet Maken van back ups is eigen verantwoordelijkheid
Kan goedkoper zijn als uptime belangrijk is Up time is niet gegarandeerd

Cloud

Cloud is een overkoepelende naam voor online diensten die op de server van een leverancier staan en die internet vereisen voor de toegang. De software is zeer populair onder midden en kleine bedrijven omdat cloud geen grote investering en onderhoud vereist. Bij de meeste software is voorzien van updates, backups, monitoring en upgrades zonder dat er extra voor betaald hoeft te worden.

Hosted

Een combinatie van cloud en on-premises is er in de vorm van een hosted ERP systeem. Hierbij bent u eigenaar van de software maar wordt de hardware uitbesteedt. Hosting bedrijven verhuren servers waar uw eigen software op kan installeren. U hoeft niet met het onderhoud van de hardware bezig te houden daar zorgt het hosting bedrijf voor. U bent wel zelf verantwoordelijk voor het updaten en beveiligen van de software.

Eigen servers

Voordelen Nadelen
Geen hardware nodig Beperkt door de snelheid van het internet
Meegroeien met het bedrijf Cloud eigenaar heeft toegang tot data
Gebruikers hebben overal vandaan toegang Zonder internet geen toegang
Weinig data verlies door constante back-ups De kosten zijn hoger als uptime niet relevant is

On-premises

Een on-premises ERP systeem draait op de eigen server van het bedrijf waarbij de ict afdeling het onderhoud verzorgt. Uw bedrijf houdt hierbij alle touwtjes zelf in handen maar brengt ook de nodige kosten voor de hardware en ict medewerkers met zich mee.

Hybrid

Met een hybrid ERP systeem krijgen bedrijven het beste van beide werelden. Een veilige omgeving voor de data en een flexibele manier van werken maar daar zitten dan natuurlijk ook kosten aan verbonden.

Oriëntatie

Wat is Enterprise Resource Planning?

Wat is Enterprise Resource Planning en hoe kan het ook uw bedrijf helpen?

Lees verder

ERP-software voor grote bedrijven

Met ERP-software voor grote bedrijven automatiseert en beheert u al deze processen vanuit één systeem.

Lees verder