Online ERP

Is online ERP iets voor u?

Ontdek of een online ERP systeem past bij uw bedrijf.

Veel bedrijven die nadenken over een online ERP systeem worden overweldigd door de grote hoeveelheid aan informatie. Dat is niet zo vreemd: u moet bij uw keuze rekening houden met erg veel factoren. Tegelijkertijd kan een verkeerde keuze veel schade veroorzaken.

Het klopt dat er honderden, zo niet duizenden, factoren zijn waar u rekening mee dient te houden als u een online ERP systeem overweegt. Om te voorkomen dat u in paniek raakt is het handig om simpel te beginnen. Om bedrijven hiermee op weg te helpen heeft het prestigieuze consultancy bureau PWC een simpele matrix bedacht.

Deze matrix zet twee belangrijke variabelen tegen elkaar af: de grootte van uw onderneming en de gewenste complexiteit van het ERP systeem. Veel factoren die u moet overwegen kunnen worden ingedeeld in een van deze twee hoofdcategorieën.

De gewenste complexiteit van het online ERP systeem

Het is voor de hand liggend dat de gewenste complexiteit een belangrijke invloed heeft op uw keuze. Omdat Cloud ERP systemen over het algemeen wat minder flexibel zijn en diepgaande functionaliteiten hebben, zullen bedrijven met meer eenvoudige bedrijfsprocessen sneller voor een online ERP systeem kiezen.

Het probleem met deze parameter is echter; hoe kan “complexiteit” worden gemeten? Hoewel deze variabele moeilijk te kwantificeren blijft, kunt u denken aan;

  • de hoeveelheid aanpassingen die nodig is voordat het systeem kan worden gebruikt;
  • de gewenste hoeveelheid en de aard van functionaliteiten;
  • het gemak waarmee het ERP systeem kan worden geïntegreerd met andere systemen.

Als basisfunctionaliteiten, minimale aanpassingen, en beperkte integratiemogelijkheden voor u geen probleem vormen dan is een online ERP systeem zeer geschikt voor uw onderneming.

Dit betekent overigens niet dat bij complexe bedrijfsprocessen per definitie niet voor een ERP systeem in de Cloud kan worden gekozen. Een belangrijke uitzondering is het gebruik van hybride ERP systemen.

Bij hybride ERP systemen worden veel (vaak de meest belangrijke) functionaliteiten ondersteund door een traditioneel on-premises ERP systeem, terwijl andere toepassingen worden uitgevoerd door middel van Cloud gebaseerde ERP. Ook kunnen bedrijven met meerdere vestigingen er voor kiezen om sommige locaties te ondersteunen met online ERP terwijl het hoofdkantoor kiest voor een on-premises implementatie.

De grootte van de onderneming

Online ERP is vooral populair onder het MKB omdat de kosten voor implementatie en ondersteuning relatief laag zijn. Veel grote, complexe bedrijven vindt dat Cloud-gebaseerde systemen nog niet voldoen aan hun behoeften, hoewel ze wel geschikt kunnen zijn voor kleinere divisies binnen het bedrijf. Zoals u verder op deze website kunt lezen, is deze matrix een aardige benadering van het gebruik van Cloud ERP.

Klopt de matrix met de realiteit?

Deze matrix is een heel behoorlijke benadering van het keuzegedrag van bedrijven in de realiteit. Het MKB loopt voor op grote bedrijven bij de keuze voor Online ERP. Deze systemen zijn veel minder populair in sectoren waar de bedrijfsprocessen vaak erg ingewikkeld zijn, zoals de productiesector. Zakelijke dienstverleners kunnen ook ingewikkelde systemen nodig hebben, maar over het algemeen kunnen zij beter omgaan met een “simpel” ERP systeem. In deze sector wordt dan ook vaak gekozen voor een Cloud ERP oplossing.

De belangrijkste hardwarevereisten voor on-premises ERP

Voor on-premises ERP-software zijn bepaalde technische vereisten vereist. Je kunt er hier over lezen.

Lees verder

On-premises vs. Cloud: verschillen in de ERP-implementatie

Op deze punten verschilt lokale ERP-software van cloudgebaseerde systemen als het gaat om implementatie.

Lees verder