ERP kiezen

Hoe kiest u het juiste ERP-pakket?

Een ERP-pakket kiezen: algemeen of specifiek? Ontdek in welke gevallen een algemeen of specfiek ERP-pakket voordeel kan opleveren.

Bij de keuze van een ERP-systeem is voor veel bedrijven de vraag: kiezen we voor een ERP-pakket van een wereldwijde speler of kiezen we voor een lokale specialist? Hierover leest u meer in dit artikel.

Breed ERP-pakket

Veel organisaties zijn voldoende generiek in hun processen om uit de voeten te kunnen met een breed ERP-pakket. Dat levert de voordelen op van een pakket met veel standaard functionaliteit waarmee duizenden bedrijven werken. Anderzijds is uw eigen invloed op de ontwikkeling van het pakket vrijwel uitgesloten en moet u het als organisatie doen met wat het pakket te bieden heeft.

Specialistisch ERP-pakket

Voor andere organisaties geldt dat ze op deelgebieden specifieke eisen hebben. Deze eisen zijn dermate belangrijk dat ze een showstopper zijn als het ERP-pakket ze standaard niet ondersteunt. De specifieke functionele eisen gaan vaak hand in hand met de wens om samen te werken met een partij die goed begrijpt wat deze eisen zo specifiek maakt en ze goed kan implementeren. Zo kan bijvoorbeeld de koppeling met specifieke CAD-pakketten een must-have zijn. Of de manier waarop u uw fabriek wilt kunnen plannen.

Profity ERP: ERP voor gevelbouw, prefab-beton en staalbouw

Profity heeft strategisch gekozen voor de positie van een niche-speler. Voor een relatief kleine doelgroep biedt Profity een ERP-pakket dat nauw aansluit op hun specifieke behoeften. Profity richt zich op gevelbouwers, (projectmatig werkende) prefab-betonproducenten en staalbouwers. Deze bedrijven hebben gemeen dat ze projectmatig produceren. De elementen die ze produceren worden gemonteerd op de bouwplaats. De planning wordt meestal bepaald door de afroep in het bouwproject. Deze zaken maken hun werkwijzen op veel gebieden identiek. Maar ook zijn er onderling weer belangrijke verschillen. Daarom werkt Profity met specialistische consultants en ontwikkelaars die zich vaak op één van de branches richten.

Welke keuze past bij uw bedrijf?

Wilt u graag zaken doen met een wereldwijde marktleider? Of wilt u liever zaken doen met een lokale organisatie die begrijpt wat er in uw branche speelt? Wilt u graag consultants over de vloer die zelf in uw branche hebben gewerkt of er diepgaande kennis van hebben? Zoekt u een pakket met specifieke branche-functionaliteit? Vindt u het belangrijk om zelf invloed te kunnen hebben de ontwikkeling van die functionaliteit? Dan is de keuze voor een niche-speler de juiste.

De belangrijkste hardwarevereisten voor on-premises ERP

Voor on-premises ERP-software zijn bepaalde technische vereisten vereist. Je kunt er hier over lezen.

Lees verder

On-premises vs. Cloud: verschillen in de ERP-implementatie

Op deze punten verschilt lokale ERP-software van cloudgebaseerde systemen als het gaat om implementatie.

Lees verder