Grip op projecten

Heb jij grip op je projecten? Doe hier de test!

Aan de hand van een aantal vragen kom jij erachter of jullie bedrijf toe is aan bouwmanagement software.

Veel bedrijven in de bouwsector zullen beamen dat projecten groter en complexer worden en dat het rendement steeds vaker onder druk komt te staan. Dit heeft verschillende redenen, zoals; nieuwe innovatieve constructie- en bouwtechnieken, stijgende arbeids- en materiaalkosten en gebrek aan inzicht in de productiviteit.

Bouwteams worden groter en er zijn steeds meer organisaties die bij een project beschikbare informatie moeten inzien die niet voor iedereen beschikbaar hoeft te zijn (bouwtekeningen, bestek, vergunningen enzovoort). Een gevolg hiervan is dat de risico’s per project groter worden en deze steeds moeilijker te managen zijn.

Per project wordt er meer informatie verwerkt dan ooit. Meer tekeningen, meer schetsen, meer modellen, meer 3d modellen, meer e-mails. En met alle beschikbare informatie nemen ook de informatieaanvragen toe door de verschillende leden van een projectteam.

Met de verspreiding van informatie over projecten, werkschema’s en andere projecten is er een heel ander informatie management systeem nodig. Een kleine verandering in een belangrijk document kan een rimpeleffect binnen het project veroorzaken waardoor opleverdata, budgetten en marges behoorlijk onder druk komen te staan.

Samengevat worden de projecten groter en complexer waardoor nacalculatie, projectbewaking en administratieve taken steeds meer tijd in beslag nemen en de kans op fouten toeneemt. Er is behoefte aan overzicht, inzicht en efficiëntie waardoor bouwbedrijven 100% grip krijgen op hun projecten en efficiënter kunnen werken. 

Het wordt tijd voor bouwbedrijven om zich af te vragen of ze nog (genoeg) grip hebben op hun huidige projecten en klaar zijn voor de toekomst. Hieronder vind je een tiental opmerkingen. Is een opmerking van toepassing op jou of jouw bedrijf? Dan reken je 1 punt. Je kunt dus in totaal 10 punten scoren.

  1. Wijzigingen in het ontwerp leiden tot vertraging omdat conflicten niet direct worden geconstateerd en opgelost.
  2. Het team op locatie werkt met documenten die niet compleet of verouderd zijn.
  3. De teamleden missen belangrijke e-mails en reageren niet op tijd of helemaal niet.
  4. Je hebt op kantoor niet genoeg en niet direct inzicht in de voortgang van het project.
  5. Planningen worden niet gehaald en je merkt het pas als deadlines worden gemist.
  6. Inspecties op locatie leiden tot het doorspitten van eindeloze stapels documenten omdat wijzingen nauwelijks zijn terug te vinden.
  7. Belangrijke projectinformatie is onvindbaar als je het nodig hebt.
  8. Belangrijke ijkpunten ontbreken in de projectplanning, maar waarom is onduidelijk.
  9. Geen klus blijft binnen het geoffreerde budget en je kunt de vinger niet op de zere plek leggen.
  10. Over het algemeen loop je tegen meer problemen aan dan alleen de deadline halen.

Wat was de score van jouw bedrijf?

Heb jij 1 of 2 punten gescoord? Dan is het verstandig om de mogelijkheden op het gebied van bouwmanagement software uit te gaan zoeken. Scoor je meer dan 2 punten, dan ligt de prioriteit van het optimaliseren van je bedrijfsprocessen een stuk hoger. In dit geval is het zeker de moeite waard om de mogelijkheden op het gebied van bouwsoftware serieus uit te zoeken. 

Dergelijke bouwsoftware is ontwikkeld om meer grip en controle te creëren op je informatievoorziening en het bouwproject. Naast het feit dat je te allen tijde graag grip op je projecten en de bijbehorende kosten wilt hebben, vindt er een massale digitale transformatie plaats, met name in de bouw. Ook jij krijgt hier vroeg of laat mee te maken. En als straks iedereen zijn digitale schaapjes op het droge heeft, behalve jij, dan zal dit invloed hebben op de samenwerking met klanten, partners en leveranciers.

De belangrijkste hardwarevereisten voor on-premises ERP

Voor on-premises ERP-software zijn bepaalde technische vereisten vereist. Je kunt er hier over lezen.

Lees verder

On-premises vs. Cloud: verschillen in de ERP-implementatie

Op deze punten verschilt lokale ERP-software van cloudgebaseerde systemen als het gaat om implementatie.

Lees verder