ERP zoeken

ERP internetzoektocht. Goed idee of niet?

De meeste bedrijven beginnen de zoektocht naar ERP echter zoals zij andere informatie ook vergaren: met een internetonderzoek. Er zijn echter enkele problemen met deze aanpak.

Deze website helpt u bij uw zoektocht naar het ideale ERP systeem. Deze hulp komt als geroepen, want door het vele aanbod blijkt het vinden van een geschikt ERP systeem niet eenvoudig. Hoewel deze website zich beperkt tot tientallen systemen met een goede reputatie, kent België honderden aanbieders.

Dus hoe kunt u het beste het selectietraject aanpakken? Recentelijk bespraken wij al de voor- en nadelen van het vragen van ERP advies aan bekenden. De meeste bedrijven beginnen de zoektocht naar ERP echter zoals zij andere informatie ook vergaren: met een internetonderzoek. Er zijn echter enkele problemen met deze aanpak.

De voordelen van een internetzoektocht naar een ERP systeem

Natuurlijk is een internetzoektocht verstandig als u informatie zoekt over ERP. De kans is groot dat u dit artikel op deze manier heeft gevonden.

De voordelen van een internetzoektocht zijn duidelijk. Het is een snelle, makkelijke en gratis manier om uw zoektocht te starten. U typt “ERP systeem” in en er komen direct talloze zoekresultaten te voorschijn. Het is dan een kwestie om uit al deze resultaten de meest waardevolle informatie te filteren. Toch zijn er een aantal nadelen waar u rekening mee moet houden.

De nadelen van een internetzoektocht naar een ERP systeem

Op het moment dat dit artikel wordt geschreven geeft Google in België 237.000 zoekresultaten voor de zoekterm “ERP systeem”. We gaven net aan dat dit een voordeel is. Toch zult u begrijpen dat het niet eenvoudig is om uit deze enorme berg data de meest relevante informatie te vinden. U moet tientallen verschillende websites bekijken, daar de juiste informatie vinden, offertes aanvragen, teruggebeld worden etc. etc. Voordat u iets bent opgeschoten kunt u zo maar twee weken verder zijn.

En hoe grondig u ook te werk gaat, u moet altijd kiezen welke van de honderdduizenden zoekresultaten u nader wilt bestuderen. Dit levert twee grote problemen op.

Het feit dat een leverancier tussen de zoekresultaten op de eerste pagina’s in Google staat, zegt niets over het feit dat dit de beste bronnen of de meest geschikte partijen zijn. Het enige waar u zeker van bent dat deze bedrijven veel expertise hebben van (internet) marketing. Anders zouden zij zeker niet bovenaan staan. Het tweede probleem is dat het bestuderen van tientallen zoekresultaten niet voldoende is. Zoals aangegeven zijn er honderden partijen dus u heeft slechts een klein beeld van het totale aanbod. U heeft wel érg veel geluk als nou precies tussen deze aanbieders het voor u beste ERP systeem zich bevindt.

Een van de belangrijkste redenen om niet direct informatie te verzamelen bij leveranciers is de betrouwbaarheid van de verstrekte informatie. Het is niet zo vreemd dat ERP leveranciers de nadruk leggen op de sterkste punten van hun oplossing en de zwakkere onderbelicht laten. Zij willen u immers overtuigen om het ERP systeem te kopen. Blijf dus naar onafhankelijke informatie zoeken over systemen die tijdens uw zoektocht naar boven zijn gekomen.

Dus is een internet zoektocht een goed idee?

Dit artikel ging voornamelijk over de nadelen en gevaren van een internetzoektocht naar ERP. Wij willen echter herhalen dat een internetzoektocht een uitstekend startpunt is. Veel commerciële partijen ontdekken de kracht van contentmarketing. Zij staan u graag bij met mooie infographics, podcasts, whitepapers en e-books. Daar schuilt ook direct het gevaar. Door deze ogenschijnlijke eerlijke en neutrale kennisdeling proberen zij u over te halen om klant te worden. Zorg dus dat u onthoudt dat niet alle informatie even betrouwbaar of onafhankelijk is.

De belangrijkste hardwarevereisten voor on-premises ERP

Voor on-premises ERP-software zijn bepaalde technische vereisten vereist. Je kunt er hier over lezen.

Lees verder

On-premises vs. Cloud: verschillen in de ERP-implementatie

Op deze punten verschilt lokale ERP-software van cloudgebaseerde systemen als het gaat om implementatie.

Lees verder