ERP advies

ERP advies van bekenden. Goed idee of niet?

Veel bedrijven beginnen hun zoektocht door aan kennissen te vragen wat hun ervaringen zijn met ERP leveranciers. Dat lijkt een slim startpunt. Maar is dat een goed idee? Wat zijn de voor- en nadelen? En waar moet u op letten?

Het vinden van het meest geschikte ERP systeem is niet eenvoudig. Een reden is dat er erg veel aanbieders zijn op de ERP markt, die allen lijken uit te blinken in iets unieks. Het is dus een behoorlijke opgave om er achter te komen welk systeem het beste is voor uw organisatie.

Dus hoe kunt u het beste een ERP selectie aanpakken? Veel bedrijven beginnen hun zoektocht door aan kennissen, vrienden of (oud) collega’s te vragen wat hun ervaringen zijn met ERP leveranciers. Dat lijkt een slim startpunt. Maar is dat een goed idee? Wat zijn de voor- en nadelen? En waar moet u op letten?

De voordelen

Een belangrijk pluspunt van deze aanpak is dat u er vanuit kunt gaan dat u eerlijk advies krijgt. Uw kennis of collega krijgt niet betaald om u een systeem te verkopen. Het enige wat zij willen is dat u zo goed mogelijk wordt geïnformeerd. Dan kan anders zijn als u direct contact zoekt met een leverancier. Daarmee bedoelen wij niet dat zij u moedwillig oneerlijk informeren over hun oplossing. Het is alleen logisch dat bij de informatieverstrekking sterkere punten worden benadrukt en de zwakkere onderbelicht.

Een tweede voordeel bij advies over ERP van een kennis, is dat het systeem blijkbaar succesvol kan worden gebruikt in uw sector.

Welk ERP systeem u ook selecteert, het is altijd raadzaam om aan te dringen op referenties van vergelijkbare implementaties. Het belang hiervan wordt benadrukt in ons artikel “Welk ERP systeem past bij uw sector?”.

De nadelen

Toch moet u voorzichtig zijn. Het belangrijkste nadeel is dat u een onvolledig beeld krijgt van alle beschikbare opties. U hoort het verhaal over slechts één partij, terwijl er op de Belgische markt vele aanbieders zijn. Door uitsluitend af te gaan op het advies gokt u er eigenlijk op dat er geen betere keuzes zijn.

Daarnaast dient u zich te realiseren dat, zelfs binnen een sector, geen bedrijf hetzelfde is. Juist de specifieke achtergrond en werkprocessen binnen een organisatie moeten worden meegenomen in de keuze voor een ERP systeem. Let hier op als u afgaat op historische ervaringen, of op ervaringen van concullega’s bij andere bedrijven.

Neem nou bijvoorbeeld het dilemma of u kiest voor een on-premises installatie of een Cloud ERP. Heeft u dezelfde IT infrastructuur? Heeft u precies dezelfde functionaliteiten nodig? Heeft u hetzelfde budget voor ERP als de organisatie van uw collega? De kans dat u deze vragen hetzelfde antwoord als uw hulpvaardige concullega is klein.

Conclusie: Is het verstandig te vragen naar ervaringen van kennissen of collega’s?

Het is zeker verstandig om advies te vragen over ERP aan een bekende uit dezelfde sector. Vooral het feit dat u (als het goed is) ongekleurde informatie vergaart is waardevol. Gebruik dit soort advies echter alleen als startpunt voor uw zoektocht. Zoals u heeft kunnen lezen krijgt u slechts beeld van één systeem terwijl er vele opties beschikbaar zijn. Let daarbij ook op de verschillen die bestaan tussen uw bedrijf en uw collega.

De belangrijkste hardwarevereisten voor on-premises ERP

Voor on-premises ERP-software zijn bepaalde technische vereisten vereist. Je kunt er hier over lezen.

Lees verder

On-premises vs. Cloud: verschillen in de ERP-implementatie

Op deze punten verschilt lokale ERP-software van cloudgebaseerde systemen als het gaat om implementatie.

Lees verder