ERP logistiek

Een ERP systeem voor de logistiek

Ontdek waar u op moet letten bij het zoeken naar een ERP systeem voor de logistiek.

Een goede 10 jaar geleden was er geen logistiek bedrijf dat zonder best-of-breed supply chain management software al zijn opslag, transport, werkzaamheden en ketenbeheer kon managen. Het landschap is tegenwoordig aan grote veranderingen onderhevig waarbij ERP via de nieuw gevormde rivieren het nog onontdekte supply chain vaarwater komt binnenzeilen.

Geen plek is te ver en geen levering te groot.

ERP systemen en supply chain management zijn dichter naar elkaar toe aan het groeien en we zien steeds vaker bedrijven kiezen voor een ERP. Een best-of-breed waarbij ieder onderdeel door een specialist is ontwikkeld blijft bij de grootste partijen vaak nog de voorkeur maar voor de kleinere logistieke ondernemers hebben ERP tegenwoordig meer dan goed genoeg in huis. 

SCM apps van ERP leverancier

Bij het kiezen van bedrijfssoftware is het belangrijk dat de ontwikkelaar bekend is met het bedrijf maar ook met de branche waarin het bedrijf werkzaam is. Iedereen is vrij om die keuze te maken maar het zou zonde zijn om zo een belangrijk onderdeel van het bedrijf te zien falen door beginnersfouten. Een leverancier bekend met de branche kent de valkuilen en zal deze dus niet maken. Precies om die reden is het een groot voordeel dat je supply chain management apps van uw eigen ERP leverancier kunt afnemen. De leverancier kent het bedrijf en de IT afdeling en weet wat er speelt binnen het bedrijf. De leverancier kan meedenken tijdens de ontwikkeling van de software en zo dus meer zijn dan alleen de software ontwikkelaar.

Integratie

Als men ervoor kiest om verschillende leveranciers in huis te halen voor het ontwikkelen van de bedrijfssoftware loop je tegen een aantal dingen aan waaronder integratie. Niet ieder stuk software kan goed samenwerken met een ander, zeker als deze van verschillende leveranciers komen. Omdat de leverancier bekend is met de huidige software of deze ontwikkeld heeft is de integratie met de nieuwe modules geen probleem.

Modules

De overlap was er al enige tijd maar de ERP leveranciers hebben een manier gevonden om een voorsprong te creëren op de competitie. Doordat alle afdelingen gekoppeld zijn dankzij het ERP systeem ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor het beheren van de opslag, het transport en de analyse software.

Analyse software

Vooral voor seizoensgebonden of cyclische bedrijven kunnen hier grote voordelen uit halen. Het helpt het management bijvoorbeeld met het maken van een betere planning en een betere afstemming van de bezettingsgraad.

De analyse software kan voorspellingen maken over hoe een proces de komende periode zal verlopen, in plaats van dat er pas achteraf wat kan worden gezegd over hoe deze verlopen is. Hierdoor krijgt men inzicht in de drukkere maanden, weken en zelfs dagen en kan hierop inspelen. Men zou een extra man op vrijdag kunnen inzetten om de drukte van het weekend te verminderen.

Warehouse management

Warehouse management software is ontwikkeld om de alledaagse werkzaamheden in het magazijn te beheren. Het houdt bij wat er binnenkomt, wordt opgeslagen en wat er weer uitgaat. Het is zeer praktisch wanneer een dit soort informatie is gekoppeld aan het ERP systeem en ook de andere afdelingen hierover beschikken.

Transportation management

Om alle materialen of producten te vervoeren is er transportation management software. Deze helpt onder andere bij het maken van de meest efficiënte planningen op basis van wat de hoogste prioriteit heeft. Gaat de voorkeur naar zo goedkoop mogelijk vervoeren of is het van belang dat het zo snel mogelijk wordt afgeleverd. Maar ook tijdens het transport kan de software van dienst zijn. Het houdt bij waar het transport zich bevindt en kan zo de klant op de hoogte houden van de aankomsttijd of een eventuele vertraging.

De checklist als voorbereiding op uw ERP zoektocht

Lees hier hoe de softwareselectie kan worden gemaakt aan de hand van een ERP-checklist.

Lees verder
Oriƫntatie

Wat is bedrijfssoftware?

Lees wat bedrijfssoftware precies inhoudt en hoe bedrijven kunnen profiteren van het gebruik ervan.

Lees verder