Predictive Maintenance

De rol van ERP binnen Predictive Maintenance

Een van de grootste uitdagingen die Predictive Maintenance met zich mee brengt is de hoeveelheid data. ERP software kan hierbij uitkomst bieden.

De sterk aanhoudende groei van de economie zien we bij Ridder ook zeker terug in de maakindustie. Er zit al een langere tijd een stijgende lijn in de vraag naar producten en diensten binnen de sector. Die stijging vereist dat bedrijven efficiënter te werk gaan. Doorlooptijden moeten worden verkort en marges mogen niet onder druk komen te staan.

Niet alleen de productiekant maar ook de dienstverlening zal moeten worden geoptimaliseerd om te kunnen concurreren met de rest van de markt. Een term die steeds vaker als oplossing wordt aangedragen wanneer we over dit probleem spreken is Predictive Maintenance.

Wat is Predictve Maintanance?

Predictive maintanance is software ontwikkeld om assets te monitoren. Dit kunnen gebouwen zijn maar ook machines. Op basis van de conditie van de asset wordt een voorspelling gemaakt hoe lang deze nog op de juiste manier kan functioneren. Afhankelijk van de instellingen in het systeem kan deze een advies geven over wanneer er onderhoud of reparaties moeten worden verzorgd. Hiermee voorkomt men uitval van assets tijdens het productieproces en onnodig preventief onderhoud.

Het draait allemaal om data

Software doet niks zonder input. Net zoals een rekenmachine niks doet zonder een cijfer dat wij intoetsen om te kunnen vermenigvuldigen. Hetzelfde geldt voor Predictive Maintanance. Dit is waar ERP software – en met name Business Intelligence – om de hoek komt kijken.  

Business intelligence speelt een zeer belangrijke rol in het maken van betrouwbare voorspellingen. Waar de verzamelde data eerst enkel werd gebruikt om analyses te maken wordt het steeds vaker gebruikt om voorspellingen te maken.

Predictive Maintanance verzameld historische data en op basis van deze gegevens wordt een model ontwikkeld dat aangeeft welke condities voorspellend zijn voor storingen. Op die manier kan de software het moment te voorspellen dat een asset stuk gaat. Door preventief onderhoud te laten uitvoeren voorkomt men dat er een storing plaats vindt.

De software van Predictive Maintanance kan een hoop informatie verzamelen en zeer exacte voorspellingen maken wanneer men tevens gebruik maakt van de voordelen van Internet of Things.

Internet of Things

De trend van het voorspellen op basis van gegevens gaat hand in hand met de opkomst van Internet of Things (IoT). In de maakindustrie ook wel bekend als Industrial Internet of Things, Industry 4.0 of Smart Industry.

Men realiseert het zich vaak nog niet maar veel huis-tuin-en-keuken apparatuur beschikken al over slimme sensoren die data verzamelen. Het IoT stelt deze apparatuur in staat om de verzamelde data door te sturen naar andere apparatuur en zo onderling te communiceren.

Deze techniek zien we steeds vaker terug in het productieproces. Machines worden tegenwoordig uitgerust met de nieuwste technologieën om data te verzamelen. Slimme sensoren monitoren de status van bepaalde onderdelen van machines. Deze geven een signaal af wanneer dit onderdeel toe is aan een opknapbeurt of vervanging.

De rol van ERP binnen Predictive Maintenance

Een van de grootste uitdagingen die Predictive Maintenance met zich mee brengt is de hoeveelheid data. Als men optimaal gebruik wilt maken van de mogelijkheden die deze data bieden is het nodig dat deze op één centrale plek staan opgeslagen. ERP kan hierbij uitkomst bieden. In combinatie met de juiste Business Intelligence tool kunnen de verzamelde gegevens worden omgezet van cijfertjes naar begrijpelijk taal. Op basis daarvan kan een bedrijf eenvoudig conclusies trekken en beslissingen maken. 

De belangrijkste hardwarevereisten voor on-premises ERP

Voor on-premises ERP-software zijn bepaalde technische vereisten vereist. Je kunt er hier over lezen.

Lees verder

On-premises vs. Cloud: verschillen in de ERP-implementatie

Op deze punten verschilt lokale ERP-software van cloudgebaseerde systemen als het gaat om implementatie.

Lees verder