10 factoren ERP

De 10 grootste succesfactoren bij een ERP implementatie

Ontdek welke 10 factoren volgens Blisss Software van grote invloed zijn op uw ERP implementatie.

Ieder bedrijf dat zich voorbereidt op een ERP implementatie hoop dat het spoedig en zonder complicaties verloopt. Onderstaande 10 factoren zijn volgens Blisss cruciaal bij een ERP implementatie. 

1. Kennisniveau van de projectleider

De interne projectleider is van groot belang bij een ERP implementatie. Hier zijn andere vaardigheden van belang dan bij een rol als leidinggevende. Het is belangrijk dat deze persoon kennis heeft over de verschillende processen binnen de organisatie en het overzicht kan behouden.

2. De projectleider heeft voldoende tijd beschikbaar

Naast de benodigde kennis is het ook belangrijk dat de interne projectleider voldoende tijd beschikbaar heeft. In principe zal de interne projectleider minimaal de helft van zijn tijd moeten besteden aan het project en er rekening mee moeten houden dat dit gedurende zes maanden het geval zal zijn. Er kan ook overwogen worden om een externe projectleider in te huren.

3. Werkdruk verdelen over de kerngebruikers

Ook de kerngebruikers zullen tijd vrij moeten maken voor het project. Omdat iedere kerngebruiker over specifieke kennis beschikt, zullen ze allemaal voldoende tijd dienen vrij te maken. 

4. Focus bij de gebruikers op standaard

Focus zoveel mogelijk op de standaard in plaats van op maatwerk. Maatwerk zorgt voor meer werk en dus ook voor meer kosten. Commercieel directeur Dirko Wijers omschreef dit principe ooit als volgt: ‘Microsoft Dynamics NAV is net als een ui, hoe dieper je snijdt, hoe harder je moet huilen.’

5. Inzet van een stagiair(e)

Eén van de grootste succesfactoren is de inzet van een stagiair(e) tijdens een implementatietraject. De stagiair(e) wordt voorzien van goede begeleiding en meerdere trainingen en kan zodoende veel werkzaamheden verrichten. Werkzaamheden die anders door een junior consultant uitgevoerd zouden worden. Dit scheelt enorm in de kosten. 

6. Openstaan voor verandering

Een ERP implementatie is verandermanagement. De huidige processen en de werkwijze zullen (deels) veranderen. Wanneer je medewerkers niet achter deze verandering staan is de kans groot dat het project géén succes wordt. Medewerkers dienen open te staan voor verandering en de voordelen er van in te zien.

7. Structuur

Een chaotische situatie is moeilijk te automatiseren. De structuur is de basis. Zorg ervoor dat alle processen goed zijn vastgelegd in werkinstructies. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het handig om hiervoor een stagiair(e) aan te stellen.

8. Leg de verantwoording bij het gehele bedrijf

Een ERP implementatie heeft invloed op je gehele organisatie. Leg de verantwoording hiervan dus niet alleen bij de IT-afdeling. Het doel is dat je gehele bedrijf van de ERP implementatie gaat profiteren. Daarom is het belangrijk om de hele organisatie te betrekken bij de inrichting.

9. Bespaar niet op training

Het trainen van medewerkers wordt vaak onderschat. Echter is het trainen van gebruikers van cruciaal belang voor een ERP implementatie. U wilt immers dat uw hele organisatie op dezelfde manier werkt en van de implementatie profiteert. 

10. Niet overhaasten 

Een ERP implementatie vergt aandacht en tijd. Haast is een slechte motivatie in een dergelijk traject: “Gras gaat niet harder groeien als je eraan trekt”. Neem ook ruim de tijd om de software te testen vóórdat u er daadwerkelijk mee gaat werken. Zo weet u zeker dat de software ook écht werkt zoals u dat wilt.

De belangrijkste hardwarevereisten voor on-premises ERP

Voor on-premises ERP-software zijn bepaalde technische vereisten vereist. Je kunt er hier over lezen.

Lees verder

On-premises vs. Cloud: verschillen in de ERP-implementatie

Op deze punten verschilt lokale ERP-software van cloudgebaseerde systemen als het gaat om implementatie.

Lees verder