Cloud ERP

Moet u nou kiezen voor de Cloud of juist niet?

Een belangrijke overweging bij uw keuze voor een ERP systeem is of deze "on-premises" of juist als "Cloud" wordt geïnstalleerd. Maar wat zijn de afwegingen?

Alsof het kiezen van het juiste ERP-systeem nog niet moeilijk genoeg is, moeten bedrijven die zo'n aanschaf overwegen ook nog de keuze maken tussen een 'in-house' oplossing en 'cloudcomputing'. In-house, ook wel 'on-premises', wil zeggen dat de ERP software wordt geïnstalleerd op de eigen servers, het eigen netwerk. In het geval van cloudcomputing draait de ERP software op de servers van de aanbieder, die het ERP systeem als een 'service' laat afnemen via internet. Een voordeel van ERP in de vorm van 'Software as a Service' (SaaS) is onder meer de automatische installatie van updates.

De voordelen van on-premises ERP installaties

Een voordeel van de 'traditionele' installatie van een ERP systeem op de eigen servers, is dat gevoelige en waardevolle bedrijfsinformatie binnen de beslotenheid blijft van de eigen organisatie. Natuurlijk moeten die gegevens – om zaken als weglekken of andere veiligheidsproblemen te voorkomen – ook op het eigen netwerk voldoende worden beveiligd, maar met een in-house installatie kan een bedrijf die beveiliging geheel zelfstandig ter hand nemen. Het behoudt zo de controle. Een groot nadeel van een on-premise installatie is dat ICT-afdelingen daar veel werk aan hebben, als ze al genoeg technische kennis hebben om die taak überhaupt te kunnen uitvoeren. Externe professionals inhuren is kostbaar, net als de benodigde apparatuur en infrastructuur. Voor bedrijven met een zeer beperkt budget voor IT is een on-premises installatie wellicht niet de juiste keuze.

De voordelen van Cloud ERP installaties

Het grote voordeel van een ERP systeem als service is het onderhoud dat automatisch wordt gedaan. Draait een ERP ergens anders dan op de eigen servers, dan worden automatisch updates gemaakt. Ook over de vervanging van apparatuur en infrastructuur hoeft een bedrijf zich geen zorgen te maken. Hoewel de initiële kosten bij SaaS ERP veel lager zijn (er is immers geen investering nodig om licenties te kopen en de IT infrastructuur te upgraden) resulteren de aanvullende diensten in een veel hoger licentiebedrag. Een nadeel kan zijn dat organisaties onvoldoende zekerheid hebben over de veiligheid van hun gegevens.

Mobiliteit

Het ligt voor de hand dat vooral bedrijven met relatief veel thuiswerkers of medewerkers die regelmatig onderweg zijn – denk aan vertegenwoordigers of bijvoorbeeld servicemonteurs – baat hebben bij een cloud-based oplossing. Via internet kunnen zij overal – bij een klant, in de auto of thuis – in het ERP kijken. Toch zijn er ook mogelijkheden om medewerkers 'remote' in een ERP systeem te laten werken dat draait op het eigen netwerk, zoals een citrix-verbinding. De laatste jaren is de markt voor ERP systemen vooral in beweging door de komst van speciale App's (applicaties), waarmee medewerkers op afstand met hun mobiele telefoon of tablet-computer informatie kunnen opvragen in het ERP en daarin taken kunnen uitvoeren.

On-premises vs. Cloud: verschillen in de ERP-implementatie

Op deze punten verschilt lokale ERP-software van cloudgebaseerde systemen als het gaat om implementatie.

Lees verder

5 tips om uw on-premises ERP software veilig te houden

On-premises ERP-software vereist speciale bescherming, vooral omdat de gebruiker zelf verantwoordelijk is voor de beveiliging. We geven je belangrijke tips.

Lees verder