Casestudy
Max Guitar

Casestudy: Max Guitar - NAVConsultants

Ontdek waarom deze leverancier van gitaren, versterkers, effecten en accessoires kiest voor de ERP software van NAVConsultants.

Bedrijf Max Guitar
Sector Detailhandel
Werkzaamheden Leverancier van gitaren, versterkers, effecten en accessoires
Bijzonderheden Heeft een webshop en twee fysieke winkels
Kiest voor Microsoft Dynamics NAV van NAVConsultants

Case: wat is de situatie?

Max Guitar is gestart als een kleine, gespecialiseerde gitaarwinkel. Inmiddels is Max Guitar uitgegroeid tot een van de grootste aanbieders in de Benelux. Via de fysieke winkels in Den Haag, Utrecht en Venlo en een onlinestore bedient Max Guitar haar klanten wereldwijd. Geheim van het succes is de niet-aflatende inzet voor kwaliteit. Max Guitar is een echte specialist met een enorme passie voor gitaren.

Meer inzicht

Max Guitar maakte gebruik van een oudere versie van Microsoft Dynamics NAV. Zij stonden voor een keuze: wat gaan we doen? Een goed moment om even stil te staan en de vraag te stellen: worden de huidige bedrijfsprocessen nog wel goed ondersteund?
Robbert van der Ende, eigenaar van Max Guitar, memoreert aan de start: “We hadden behoefte aan meer en ruimer inzicht, meer detailinformatie. De meeste ERP-pakketten konden dat niet bieden. Samen met NAVConsultants (onderdeel van SucceedIT) hebben we eerst een vergelijk gedaan en hierbij kwam Dynamics NAV in combinatie met NaviPOS (een kassa- en scanmodule) als beste oplossing naar voren.”

Eisen: waar moet het ERP systeem aan voldoen?

  • Meer en ruimer inzicht in de bedrijfsprocessen

Resultaat: wat heeft de implementatie opgeleverd?

Nog voor de start van het project zijn de bedrijfsprocessen goed in kaart gebracht en is er een roadmap opgesteld voor Max Guitar. Deze roadmap schept heldere kaders en verwachtingen, waardoor er een reële kosten- en tijdsinschatting gemaakt kan worden.

ERP-trajecten zijn ingrijpende trajecten die direct invloed hebben op de bedrijfsvoering en de kern van een onderneming raken. Tijdens de ‘verbouwing’ moet de winkel ook gewoon open blijven, dat vereist een zorgvuldige en goed doordachte aanpak. Er zijn vele voorbeelden van projecten die uit de planning lopen of waarbij de kosten vele malen hoger uitvallen dan begroot.

“We hadden een oude versie van Dynamics NAV met veel maatwerk dat we eigenlijk helemaal niet gebruikten”, vervolgt Robbert van der Ende. “Nu hebben we veel meer zelf onder controle en direct toegang tot onze NAV-omgeving en de bijhorende informatie. We hebben meer flexibiliteit gekregen omdat we back-to-basic zijn gegaan.”

Naast de upgrade naar een nieuwe versie, is er ook een professionaliserings- en optimalisatieslag gemaakt. De standaardfunctionaliteit van Dynamics NAV wordt veel beter benut waardoor duur maatwerk overbodig is geworden. Dat scheelt in kosten en maakt toekomstige upgrades minder omslachtig. Maar de winst zit niet alleen in efficiency, volgens Van der Ende: “Door efficiency besparen we veel geld op korte termijn. Maar efficiëntere werkprocessen, betere levertijden en lagere voorraden leiden op de langere termijn uiteindelijk tot hogere klanttevredenheid en meer omzet.”

Ervaring: hoe verliep de samenwerking met NAVConsultants? 

“Ik was blij dat ik niet voor onverwachte verrassingen kwam te staan, terwijl ik daar eigenlijk wel op had gerekend. Je hoort veel horrorverhalen over ERP-implementaties. Er is geen enkel moment geweest waarop ik dacht van: oh jee, daar gaan we.”– Robert van der Ende, eigenaar Max Guitar

Persoonlijke benadering

“Wij stellen de klant centraal, het is fijn als je ERP-leverancier dat ook doet. We belden en SucceedIT had direct de juiste informatie. Het eerste contact had een on-softwareachtige benadering. Het ging niet over IT, software of over de verkoop van software, maar het ging echt over ons probleem”, stelt Robbert van der Ende.

Om een project te laten slagen is het belangrijk om een bedrijf, de processen en de cultuur te zien en te ervaren. Daarom werken de consultants van SucceedIT zoveel mogelijk op locatie. Persoonlijk contact, één aanspreekpunt en snel kunnen schakelen, kenmerken de aanpak van SucceedIT. Samen met het streven om maatwerk tot een minimum te beperken, leidt dat tot een goed ingericht ERP-systeem met de juiste functionaliteiten. Een systeem waar muziek in zit!

De belangrijkste hardwarevereisten voor on-premises ERP

Voor on-premises ERP-software zijn bepaalde technische vereisten vereist. Je kunt er hier over lezen.

Lees verder

On-premises vs. Cloud: verschillen in de ERP-implementatie

Op deze punten verschilt lokale ERP-software van cloudgebaseerde systemen als het gaat om implementatie.

Lees verder