Casestudy
Lagersmit

Casestudy: Lagersmit - Isah Business Software

Waarom deze producent van afdichtingen binnen de maritiem kiest voor ERP software van Isah Business Software.

Bedrijf Lagersmit
Sector Maritiem
Medewerkers 60
Werkzaamheden Product van afdichtingen
Kiest voor Isah Business Software

Case: wat is de situatie?

Lagersmit maakt al 160 jaar producten voor de maritieme markt. Naast de productie van diverse afdichtingsoplossingen verleent Lagersmit ook wereldwijde support bij installatie en onderhoud. Door een management buy-out werd Lagersmit op 1 juli 2014 losgekoppeld van de Koninklijke IHC groep. Jens van Us, Project Controller van Lagersmit licht toe: “Daarna volgde een uitgebreid veranderproces. Niet zo zeer qua werkzaamheden, maar vooral qua manier van rapporteren. We hadden sterk de behoefte om zaken te vereenvoudigen en merkten dat de inrichting van Isah dat soms bemoeilijkte. De complexiteit van het maatwerk zorgde er ook voor dat de software traag werkte.”

Jens van Us - Lagersmit 

Een bijkomend argument om af te willen van de grote hoeveelheid maatwerk was het inzicht hierin en de mate waarin het onderhoudbaar was voor Lagersmit. “In de 15 jaar dat wij met Isah werken, zijn er – zoals dat gaat in een bedrijf – diverse wisselingen geweest in het personeelsbestand. Hoe goed je zaken ook documenteert, we merkten dat kennisoverdracht over ons maatwerk steeds moeilijker werd. Het onderhoud werd daardoor ingewikkelder en er ontstonden soms fouten omdat Isah en Lagersmit niet precies meer wisten welke scripts er op de achtergrond allemaal meedraaiden. Daar wilden we vanaf.”

Eisen: waar moet de oplossing aan voldoen?

Per afdeling werd bekeken wat er in het ERP vereenvoudigd kon worden en wat er nodig was om soepel te kunnen werken. Het uitgangspunt daarbij was om zo dicht mogelijk bij de standaard van Isah te blijven.

Resultaat: wat heeft de implementatie opgeleverd?

Jens stelde vervolgens samen met Isah een actielijst op van zaken die getest moesten worden in de nieuwe versie. “We namen twee maanden de tijd om zorgvuldige alle onderwerpen te testen en hadden in die periode wekelijks overleg met Isah. We bespraken waar we stonden en waar we hulp bij nodig hadden. Ondanks de strakke planning was er toch steeds ruimte om een consultant van Isah mee te laten kijken als daar behoefte aan was. Ik ben erg te spreken over de manier waarop Isah betrokken was bij dit traject. Het voelde écht als een gezamenlijk project waarbij we samen het resultaat bereikt hebben om binnen planning én budget live te gaan!” 

Jens vertelt: “Sommige collega’s zagen toch een beetje op tegen de livegang; veranderingen worden immers vaak als spannend en moeilijk ervaren. Maar dat was hier absoluut niet het geval. Op de dag van livegang kon iedereen inloggen en werken met Isah. We hebben geen moment stilgelegen. Natuurlijk zijn er altijd onvoorziene zaken, maar dat waren echt details. Er waren bijvoorbeeld een paar regels in een rapport die qua taal nog niet goed stonden, maar dat was gelukkig zo opgelost. Dat was voor iedereen echt fijn.”

Toekomst: wat staat er nog op de planning?

De nieuwe implementatie van Isah was voor Lagersmit in feite een startschot voor verdere verbeteringen. “Momenteel zijn we nog bezig met de automatisering van de werkvoorbereiding en het volgende project wordt de koppeling tussen Isah en Easy Invoice, zodat we onze declaraties eenvoudig kunnen verwerken. Later dit jaar gaan we onder meer aan de slag met Shop Floor Control.”

De belangrijkste hardwarevereisten voor on-premises ERP

Voor on-premises ERP-software zijn bepaalde technische vereisten vereist. Je kunt er hier over lezen.

Lees verder

On-premises vs. Cloud: verschillen in de ERP-implementatie

Op deze punten verschilt lokale ERP-software van cloudgebaseerde systemen als het gaat om implementatie.

Lees verder