Casestudy
EWT

Casestudy: Emergya Wind Technologies (EWT) - Eqeep

Waarom deze producent van tandwielloze windturbines kiest voor ERP software van Eqeep.

Bedrijf Emergya Wind Technologies (EWT)
Sector Duurzaamheid en millieu
Medewerkers 51 - 200
Werkzaamheden EWT is een wereldwijde ontwerper en producent van tandwielloze windturbines van 250 kW, 500 kW tot 1 MW en is met name actief in Europa, Noord-Amerika en Azië. EWT is een full-service bedrijf met zeer ervaren personeel uit de industrie. Naast het ontwerpen van de producten en het op zak hebben van diverse certificeringen, levert EWT ook een zeer uitgebreid dienstenaanbod, ondersteunt door een sterk nationaal en internationaal team.
Bijzonderheden EWT vormt de kern van de wereldwijde transitie naar koolstofarme en duurzamere vormen van energieopwekking, en helpt individuen, bedrijven en gemeenschappen van elke omvang om zorgvuldig om te gaan met energie.
Kiest voor IFS van Eqeep

Case: wat is de situatie?

EWT maakte gebruik van IFS Applications ™, versie 8.2. De implementatie was een aantal jaar geleden uitgevoerd door een derde partij. Dit was een implementatie van IFS Applications, met een diepgaande configuratie van modules. Helaas was dit project uitgevoerd met weinig betrokkenheid van de gebruikersgroep van EWT. Dit had als gevolg dat de functionaliteiten van IFS Applications niet als bedoeld gebruikt werden. Gebruikers vonden het systeem te complex, het werd niet geaccepteerd en veel gebruikers kozen voor systemen, zoals Excel. 

Het bedrijf had tegenslagen, maar er werd een grote bedrijfsgroei voorspeld. In afwachting van deze groei besloot EWT de IFS Applications te evalueren, met name hoe het was geïmplementeerd. De conclusie was teleurstellend. EWT koos ervoor om IFS Applications te optimaliseren. Het doel was een intensiever en efficiënter gebruik van het ERP-systeem. 

EWT realiseerde zich dat de optimalisatie een te grote impact op het bedrijf zou hebben als ze alleen gebruik zouden maken van interne resources. Tijdens de zoektocht naar een geschikte partner kwam EWT bij Eqeep terecht. 

Eisen: waar moet het ERP-systeem aan voldoen?

EWT werkte met een verouderde versie van IFS Applications en ze waren niet tevreden met hoe deze versie was geïmplementeerd. Daarnaast vond de gebruikersgroep het systeem te complex en het systeem werd niet geaccepteerd. Tot slot zou de optimalisatie een grote impact hebben op het bedrijf. Om deze problemen en wensen aan te pakken, ging Eqeep gefaseerd te werk. Dit mede om de algehele impact voor het bedrijf te beperken en om rekening te houden met het aanpassingsvermogen van de EWT-gebruikersgroep. 

Het doel van de eerste fase was de optimalisatie van IFS Applications, waarbij er rekening werd gehouden met de wensen van de afdeling Operations-, Supply Chain- en Finance. Er zijn interviews gehouden met het management en de key-users van de afdeling Finance, Supply Chain en Operations om de wensen en alle noodzakelijke verbeteringen in IFS Applications te identificeren. 

Daarnaast is er een verbinding gemaakt tussen verschillende bedrijven, waaronder een verbinding tussen de verschillende vestigingen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Binnen Nederland zijn twee locaties opgezet om de productieorganisatie te splitsen van de serviceorganisatie. Voor service en onderhoud is er voor elke windturbine een object aangemaakt in het systeem. Daarnaast zijn de verschillende onderhoudsorganisaties opgezet. Hierdoor kon EWT het onderhoud plannen en de gebruikte materialen bijhouden.

Een andere noodzakelijke verbetering was een upgrade van IFS Apps versie 8.2 naar versie 9. De belangrijkste reden om te upgraden, was de gewenste Mobile Work Order-functionaliteit, die niet beschikbaar was in de IFS Apps-versie die op dat moment door EWT werd gebruikt. Met de Mobile Work Order-functies kan EWT Service Engineers over de hele wereld informeren over de werkorders die zijn gepland voor onderhoud of service. 

Tot slot was het screenen en updaten van alle beschikbare en ontbrekende gegevens onderdeel van de optimalisatie. Dit omvat verbetering van de kwaliteit van de gegevens in combinatie met de configuratie van de supply chain en de Mobile Work Order-functionaliteit.

Resultaat: wat heeft de implementatie opgeleverd?

De optimalisatie en implementatie van IFS Apps 9 heeft verschillende voordelen opgeleverd voor EWT. Allereerst kunnen de (bestel)bussen door middel van de MWO-app nauwkeuriger en sneller bijgevuld worden. De daaruit voortvloeiende intersite materiaal transacties worden gepland op vaste dagen, waardoor het kiezen van hoeveelheden aan onderdelen gemakkelijker gaat. Deze hebben ad-hoc en urgente afleververzoeken vervangen. De organisatie heeft nu meer controle over de materiaalstromen en is in staat om boekingen binnen de supply chain te traceren. Er is een positieve respons gekomen van de gebruikersgroep. Hierdoor is er een onderzoek gestart om te kijken naar de mogelijkheden om de IFS-applicatie ook bij andere afdelingen te implementeren. Het grootste resultaat voor EWT is het verhoogde efficiënte gebruik van de IFS-applicaties. 

Ervaring: hoe verliep de samenwerking? 

De samenwerking tussen EWT en Eqeep is zeer goed verlopen. Er zijn een aantal zaken die EWT met name als prettig heeft ervaren. Als eerste kon door de gefaseerde methode van werken, de bedrijfsvoering van EWT gewoon voortgezet worden. Ten tweede had EWT bij Eqeep één contactpersoon waar zij op af konden stappen. Dit werd als zeer prettig ervaren. Tot slot was Eqeep de enige leverancier van de IFS Applications servies. Hierdoor was er wederom maar één aanspreekpunt. Dit was Eqeep.

Toekomst: wat staat er nog op de planning?

De huidige opzet heeft een bewezen positief effect op de processen van de organisatie. EWT is bezig met het opzetten van een nieuw bedrijf in Griekenland. De IFS Apps applicatie wordt op dezelfde manier ingericht als de huidige IFS Apps in Nederland. Ook de Service Engineers in Griekenland gaan werken met de Mobile Work Order-App. 

Daarnaast zijn vanwege de verbeteringen die zijn aangebracht tijdens de recente optimalisatie er meer afdelingen bereid om met IFS te gaan werken. Momenteel ligt de nadruk op de afdeling Engineering om te zien of IFS kan worden gebruikt voor het maken van materiaallijsten. Binnen de Supply Chain-afdeling wordt de Dynamic Order Proces (DOP) geanalyseerd. Dit wordt gedaan om te kijken of deze kan worden opgenomen in het huidige systeem. 

EWT heeft verschillende optimalisatieverzoeken. In de loop van 2019 zijn sommige van deze waarschijnlijk opgenomen in IFS. Het doel is om meer controle te hebben over de Supply Chain en om een betere communicatie en duidelijkheid tussen alle afdelingen te creëren.

Start uw ERP selectie

Ontdek welke ERP systemen het beste passen bij uw onderneming

In welke sector bent u actief?

Waarom dit belangrijk is bij uw ERP selectie:Bij uw selectie is het belangrijk om met uw sector rekening te houden. Een ERP systeem moet perfect aansluiten bij uw bedrijfsprocessen. Deze processen verschillen per branche. Zo werkt een groothandel bijvoorbeeld anders dan een bouwbedrijf en heeft dus andere ERP functionaliteiten nodig.

Hoe worden uw productieorders gepland?

In welke productiegroottes produceert u?

In wat voor soort bouw bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Werkt uw organisatie op projectbasis?
Werkt u vaak met veel verschillende partijen?
Beheert uw organisatie vastgoed?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Doet u veel aan onderhoud?
Wilt u ook bedrijfsmiddelen kunnen inplannen?
Wenst u urenregistratie van uw medewerkers?

Wat voor soort retailer bent u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Hoeveel fysieke verkooppunten heeft u?
Aan wat voor soort klanten levert u?
Importeert u ook goederen?
Exporteert u ook goederen?

Wat voor soort dienstverlener bent u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

Wat voor soort onderwijs geeft u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Hebben uw klanten een lidmaatschap bij u?
Wilt u het systeem ook gebruiken voor cursistenregistratie?
Wilt u het systeem ook gebruiken voor HRM?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Geeft u ook les op afstand?
Werkt u met roosters en locatieplanning?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

In wat voor soort zorg bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Wilt u het ERP systeem ook gebruiken voor cliëntenregistratie?
Biedt uw organisatie overnachtingen aan?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?
Namelijk:
Verleent u zorg op locatie?

In wat voor soort handel bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Heeft u een webshop die moet worden geïntegreerd?
Hoeveel fysieke winkels met point-of-sale heeft u?
Importeert u ook goederen?
Exporteert u ook goederen?
Aan wat voor soort klanten levert u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Wilt u dat het ERP systeem klaar is voor het IoT (Internet of Things)?
Wenst u een koppeling met belangrijke leveranciers als de Technische Unie en Rexel?
Pleegt u ook onderhoudswerkzaamheden?
Moeten werkbonnen mobiel kunnen ingevoerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Moet het systeem offline kunnen worden geraadpleegd?
Moet u machines op afstand kunnen monitoren?
Werkt u ook op projectbasis?
Moet u koelmiddelen registreren?

Wat voor soort nutsbedrijf heeft u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Werkt uw organisatie op projectbasis?
Werkt u met veel verschillende partijen?
Beheert uw organisatie vastgoed?
Doet u veel aan onderhoud?
Wenst u urenregistratie van uw medewerkers?

Overheid en NGO’s

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Werkt u projectmatig?
Wenst u een ledenadministratie?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?
Namelijk:
Moet het ERP systeem mobiel beschikbaar zijn?

Wat voor logistieke diensten biedt u aan?

Organiseert u ladingen op de volgende wijze?

Groupage/Deelpartijen (LTL)
Groupage/deelpartijen die in een hub gebundeld worden voor meerdere opdrachtgevers
FTL
Volle ladingen voor meerdere opdrachtgevers
Dedicated Logistics
Vervoer voor één opdrachtgever

Organiseert u ladingen op de volgende wijze?

Heeft u een eigen wagenpark?
Moeten goederen gekoeld worden vervoerd?
Importeert u artikelen?
Exporteert u ook artikelen?

Hoe ziet uw productieproces eruit?

In wat voor soort productie bent u gespecialiseerd?

Hoe worden uw productieorders gepland?

In welke productiegroottes produceert u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Doet u regelmatig onderhoud?
Werkt u met Service Level Agreements?
Dient het ERP systeem te koppelen met andere programma’s?
Werkt u op projectbasis?
Wenst u uren te registreren in het systeem?

Voer het aantal medewerkers en gebruikers in

medewerker(s)
gebruiker(s)

Vragen over uw organisatie

Heeft uw organisatie meerdere vestigingen?
Hoeveel magazijnen heeft u?
Werkt u multi-currency?
Opereert u internationaal?
Is de hoofdvestiging gevestigd in Nederland?
ERP leveranciers zoeken...
systemen gevonden

Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend informatie over de 7 meest geschikte leveranciers

Wij hebben uw aanvraag goed ontvangen

  • Op basis van de door u ingevulde informatie gaat onze consultant vrijblijvend aan de slag
  • Onze consultant maakt een selectie uit de gevonden ERP leveranciers die het best passen bij uw onderneming
  • U ontvangt gratis een shortlist met informatie over de 7 meest geschikte leveranciers
  • Bij vragen of onduidelijkheden neemt hij mogelijk contact met u op
Bekijk longlist
Selectie opnieuw starten

Optimaliseer het WMS met ERP en beperk emissies

U hier lezen over de impact die geoptimaliseerd magazijnbeheer kan hebben op de CO2-voetafdruk van een bedrijf.

Lees verder

Duurzame textiel industrie met ERP software

U hier lezen hoe bedrijven in de industrie processen duurzamer kunnen maken en hun imago kunnen verbeteren door middel van ERP-software. 

Lees verder

Duurzame SCM met ERP-software

Lees hier hoe u de duurzaamheid van uw supply chain waarborgt met een geschikte ERP-software.

Lees verder