Casestudy
Coppens Groep

Casestudy: Coppens Groep - Isah Business Software

Waarom deze samenstelling van verkoop- en productiebedrijven gezamenlijk kiest voor ERP software van Isah Business Software.

Bedrijf Coppens Groep
Sector Metaal industrie
Medewerkers 60
Bijzonderheden Drie verkoopbedrijven en een productiebedrijf
Kiest voor Isah Business Software

Case: wat is de situatie?

Zo’n acht jaar geleden heeft Bas Coppens de zaak van zijn vader overgenomen. Omdat het bedrijf in de loop der jaren dusdanig was gegroeid, startte Bas begin 2017 een intern verbetertraject om ook in de toekomst succesvol te kunnen blijven. “Coppens Groep kent een grote loyaliteit,” aldus Bas. “Zowel naar onze leveranciers als naar onze werknemers. Veel collega’s werken hier bijvoorbeeld al 30 of 35 jaar. Dat is heel mooi, maar het betekent ook dat er de komende jaren een aantal mensen hun pensioengerechtigde leeftijd gaan bereiken. Wij realiseerden ons dat Coppens een organisatie is waar de kennis vooral in de hoofden van mensen zit en in minder mate geborgd was in processen. Om toekomstbestendig te blijven en de continue groei te kunnen waarborgen, moesten we daarom meer grip krijgen op onze processen.”

Coppens

Eisen: waar moet het ERP systeem aan voldoen?

Bas: "Een van de uitgangspunten was dat we multicompany konden gaan werken. We willen immers koploper blijven in onze branches en onze klanten zo optimaal mogelijk bedienen. Tegelijk met de livegang van Isah hebben we daarom onze verschillende werkmaatschappijen gesplitst. Coppens Groep bestaat nu uit 3 verkoopbedrijven (Coppens Stal-techniek, Coppens Agri-techniek en Coppens Metaal-techniek) én 1 intern productiebedrijf (Coppens Productie-techniek). Vanuit de drie verkoopbedrijven kunnen we nu extern inkopen of we kunnen dat intern doen bij ons productiebedrijf. De nieuwe multicompany-structuur zorgt er nu al voor dat er veel meer inzicht is in waar kosten en opbrengsten vandaan komen.”

Een andere wens van Coppens Groep ten aanzien van de nieuwe ERP-oplossing was een geïntegreerd financieel pakket. “Daar had Isah met haar finance-oplossing direct een streepje voor ten opzichte van andere partijen,” zegt Bas. En Coppens wilde geen (of minimaal) maatwerk. “In het verleden hebben we maatwerk gehad, maar uit ervaring weet ik dat dit alleen maar tot problemen leidt. Het is namelijk moeilijk te updaten waardoor het risico bestaat dat je veel te lang met verouderde versies blijft werken. Dat willen we niet meer. En aangezien we toch al van plan waren om onze werkwijzen om te gooien, konden we net zo goed voor een standaard softwareoplossing kiezen.”

Resultaat: wat heeft de implementatie opgeleverd?

De eerste dagen na de livegang verliepen bij Coppens heel soepel. “We zijn in één weekend overgegaan en hebben de dagen ervoor alle openstaande orders zo veel mogelijk afgerond, gefactureerd en geleverd, zodat er zo min mogelijk onderhandenwerk was. Nieuwe orders zijn direct in Isah geplaatst en op 1 oktober kon onze productie dus direct verder met de orders die in het nieuwe systeem stonden. Onze werkvoorbereiding heeft wel een paar weken nodig gehad om weer volledig op stoom te komen. Dat gaat nu al een stuk beter. Je hebt natuurlijk te maken met een stukje artikelbeheer waar je opnieuw historie voor moet gaan opbouwen. De eerste keren dat er aanvragen komen voor bepaalde producten, kosten dingen dus wat meer tijd dan voorheen. Maar we merken nu al bij de eerste repeat-orders dat het administratieve proces (inkooporder, afleverbon, factuur) een stuk efficiënter gaat!” 

“Collega’s die al jaren gewend waren met ons oude (op DOS gebaseerde) systeem te werken, moesten even wennen aan Isah. Maar de collega’s die wat meer ervaring met Windows hebben, konden hier vlot mee uit de voeten. Sowieso is de inzichtelijkheid in zaken een stuk verbeterd, omdat alles in Isah aan elkaar gelinkt is. Je kunt nu dus makkelijk doorklikken op zaken om meer informatie te achterhalen. Ook de financiële cijfers zijn nu veel beter inzichtelijk. We kunnen op elk moment van de dag de hoeveelheid onderhandenwerk zien, de marges inzien of de capaciteitsplanning bekijken. Dat is een grote vooruitgang ten opzichte van onze oude situatie.”

Toekomst: wat staat er nog op de planning?

Alles bij elkaar is Bas erg enthousiast over de keuze voor Isah en de recente livegang. Uiteraard heeft hij op automatiseringsvlak nog wensen. Zo ziet hij voor de toekomst met name kansen op het vlak van Smart Industry. “Slimme machines die bijvoorbeeld automatisch de cyclustijden en materiaalverbruik in Isah registreren. En ook de gegevensuitwisseling met klanten en leveranciers kan nog een stuk efficiënter.” Daar liggen mooie uitdaging voor Coppens Groep, die ze graag samen met Isah aangaan!

Oriƫntatie

Wat is bedrijfssoftware?

Lees wat bedrijfssoftware precies inhoudt en hoe bedrijven kunnen profiteren van het gebruik ervan.

Lees verder

Het belang van het vormen van een ERP implementatie team

Het ERP implementatie team legt de hoeksteen voor een succesvol ERP-project. Hier leest u waarom en wat u moet weten.

Lees verder