Detailhandel
Artikelbeheer

Artikelbeheer

Het hart van elke retailer zijn zijn artikelen. Zonder producten en diensten, geen verkoop. Daarom is artikelbeheer van cruciaal belang.

Het maakt niet uit wat voor soort detailhandel, het artikelbeheer is altijd het centrale element van elke bedrijfsactiviteit. Er zijn software-oplossingen voor artikelbeheer ontwikkeld zodat bedrijven alle goederen duidelijk in kaart kunnen brengen. Hiermee kunnen processen efficiënt en duurzaam worden ontworpen en houden gebruikers voortdurend verschillende locaties en opslaglocaties en hoeveelheden van alle artikelen bij, ongeacht hoe breed of diep het assortiment is. Laten we eens kijken naar de meest essentiële functies van een moderne oplossing voor artikelbeheer en daarbij de toegevoegde waarde voor de detailhandel benadrukken.

Artikel Master Data

De basis van een efficiënt artikelbeheer zijn de stamgegevens. Deze beschrijven alle relevante gegevens voor de artikelen van een bedrijf. De artikelstam vertegenwoordigt op zijn beurt het geheel van alle goederen die door het bedrijf worden gedistribueerd. Met een bijbehorend softwaresysteem worden de uitgebreide stamgegevens voor alle artikelen vastgelegd. Voor dit doel kunnen overeenkomstige artikelnummers en EAN-codes voor de artikelen worden toegewezen. Het is ook mogelijk om de overeenkomstige artikelen, fabrikanten en leveranciers waarvan ze afkomstig zijn, toe te wijzen. Veel oplossingen bieden de mogelijkheid om productfoto's toe te voegen en verdere relevante gegevens individueel te definiëren.

Prijzen van de producten

Een essentieel onderdeel van de artikelbeheermodule is ook de prijsfunctie. Hier worden de inkoopprijzen en verkoopprijzen gemakkelijk beheerd en bruto en netto-informatie voor elk artikel gestort. Evenzo kunnen inkoopprijzen worden toegewezen aan de respectieve leverancier zodat duidelijk wordt welke leverancier welk artikel onder welke voorwaarden distribueert. Op dezelfde manier worden volume- of staffelkortingen berekend en opgeslagen met behulp van deze functie.

Alle resulterende prijslijsten kunnen eenvoudig door het systeem worden beheerd. Dit betekent ook dat de prijsontwikkeling van elk artikel wordt geregistreerd en de resulterende productlevenscyclus kan worden berekend. Prijzen zijn eenvoudig aan te passen en hoeven niet zorgvuldig op verschillende punten handmatig te worden gewijzigd.

Genereer barcodes

Barcodes zijn een belangrijk onderwerp voor retailers. Of het nu EAN-8 of EAN-13 is, geschikte systemen genereren volledig geautomatiseerde barcodes voor elk artikel, of het nu om een enkele of een hele groep artikelen gaat. De streepjescodes kunnen ook eenvoudig op labels worden afgedrukt.
De vroegere naam European-Article-Number (EAN), inmiddles het Global Trade Item Number (GTIN), vertegenwoordigt een snellere registratie van artikelen bij kassa's en garandeert een niet-overlappende identificatie van het artikel.

Rekeningen van materiaal en vaste items

Softwareoplossingen hebben functionaliteiten voor samengestelde artikelen. Dus al die artikelen, die uit verschillende afzonderlijke artikelen bestaan en geen eigen voorraad hebben om te beheren. Deze worden automatisch toegewezen aan de bijbehorende individuele artikelen. Dergelijke productsets kunnen eenvoudig worden samengesteld via de software en worden vervolgens overzichtelijk weergegeven met alle afzonderlijke componenten.

Evenzo bieden dergelijke oplossingen speciale zoek functies voor ingestelde artikelen en hun individuele onderdelen en creëer stuklijsten, die niet alleen de componenten in de artikelstam kunnen bevatten, maar ook facturen en leveringsbonnen voor volgende bestellingen. Zo krijgt de gebruiker alles duidelijk in slechts één bestand en ziet hij altijd en op elk moment hoe de voorraden van de afzonderlijke artikelen van de respectieve artikelsets eruit zien.

Overige functies

Naast de hierboven genoemde functies, kan de artikelbeheermodule vele andere taken uitvoeren. Dit omvat de opslag van exportsjablonen, de eenvoudige export van gegevens uit het systeem of de import van voorraad, prijzen en artikelen wordt vereenvoudigd door het systeem zelf. Alle eenheden kunnen individueel worden beheerd of gegroepeerd om alle merken snel en gemakkelijk te onderzoeken. Ook kunnen alle productvarianten individueel worden georganiseerd en beheerd. Met gedetailleerde verkoopstatistieken houdt u ook alles in het oog en kunt u bijvoorbeeld achterhalen welke klant, welk product in verband met andere artikelen, wanneer gekocht.

ERP-software voor MKB

Lees hier welke eisen kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) stellen aan ERP-software.

Lees verder

ERP-software voor kleine bedrijven

Ook kleine bedrijven kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. Hier leest u welke eigenschappen een geschikt systeem moet hebben.

Lees verder