Nadelen Online ERP

6 nadelen van Online ERP

De beperkingen van Cloud ERP kunnen voor uw bedrijf doorslaggevend zijn.

Online ERP systemen zijn voor veel bedrijven ideaal. Zoals u op deze website kunt lezen zijn er veel voordelen en daarom wint Cloud ERP met recht aan populariteit. Het doel van deze website is echter niet om reclame te maken voor Online ERP maar juist om hierover ongekleurde, onafhankelijke en eerlijke informatie te verstrekken. Een uitgebreide analyse van de nadelen kan dan ook niet ontbreken. In dit artikel nemen wij de tijd om de nadelen van Cloud gebaseerde ERP oplossingen te bespreken.

1. Licentiekosten

Hoewel veel bedrijven juist voor de Cloud kiezen omdat zij geen zin hebben in hoge initiële kosten, zijn de licentiekosten van Online ERP veel hoger. Er is dus een moment waarop u met een on-premises break even speelt ten opzichte van een Cloud ERP systeem. U moet goed nadenken waar dit punt bij u ligt. Nog te vaak denken bedrijven alleen op de korte termijn en kiezen zij voor een Cloud oplossing om hoge initiële kosten te vermijden. De Total Cost of Ownership (TCO) kan echter veel hoger uitvallen.

2. Zorgen over veiligheid data

Zoals u verder op deze website kan lezen, zijn zorgen over de veiligheid van Cloud-gebaseerde IT een van de belangrijkste redenen voor bedrijven om af te zien van online ERP. Hoewel deze zorgen legitiem zijn, hebben wij verder op deze website een eerlijke analyse over veiligheid in de Cloud. In dat artikel zult u zien dat de meeste bedrijven zich ten onrechte zorgen maken over veel zaken.

3. Beschikbaarheid van het ERP systeem

Dit punt sluit een beetje aan op de zorgen van dataveiligheid. Omdat Cloud ERP alleen kan werken met een goede internetverbinding, zijn er zorgen dat het ERP systeem vaak niet te gebruiken is. Omdat ERP bedrijf kritische processen ondersteunt kan down time grote schade berokkenen. Vaak staan de werkzaamheden in zo een geval zelfs volledig stil. Omdat dit een begrijpelijk en legitieme zorg is hebben wij verder op deze website een artikel geschreven hoe u het beste tegen down time kan beschermen.

4. Beperkingen aan specificaties van het systeem

De meeste Cloud software beschikt niet over uitgebreide aanpassings- en integratiemogelijkheden. Dit maakt het lastig om de oplossing te koppelen aan uw bestaande IT infrastructuur. In tegenstelling tot on-premises of hosted ERP systemen bent u beperkt tot wat de leverancier aanbiedt en is uw eigen inbreng minimaal. Zeker grotere en complexere bedrijven die werken met zelf ontworpen applicaties kan het lastig zijn om een leverancier te vinden die software levert waarbij de integratie geen probleem zal zijn.

5. Afhankelijkheid van ERP leverancier

De keuze voor een Cloud gebaseerde ERP systeem is als het ware het “outsourcen” van ERP. U bent tenslotte geen eigenaar: het systeem is geïnstalleerd en draait op de servers van de leveranciers zelf. Het feit dat u zelf geen eigenaar bent van het systeem kan strategische risico’s met zich mee brengen.

Voor het functioneren van het ERP systeem (en daarmee uw onderneming) bent u veel afhankelijker van uw leverancier. Als bijvoorbeeld de leveranciers failliet gaat dan zal op korte termijn het ERP systeem totaal niet meer kunnen worden gebruikt. Als u niet voorbereid bent hierop dan kan dit tot grote schade leiden.

6. Beperkte functionaliteiten

De markt voor Cloud gebaseerde ERP is, ondanks de populariteit, nog niet zo volwassen als traditionele on-premises varianten. Er zijn voor Cloud ERP systemen ontelbare geavanceerde functionaliteiten die uw bedrijfsprocessen kunnen ondersteunen. Het is echter niet mogelijk om met iedere achtergrond van ieder bedrijf in iedere sector rekening te houden. Omdat Cloud ERP jonger is dan traditionele ERP systemen kan het zijn dat sommige functionaliteiten ontbreken die u bij on-premises oplossingen wel vindt.

De belangrijkste hardwarevereisten voor on-premises ERP

Voor on-premises ERP-software zijn bepaalde technische vereisten vereist. Je kunt er hier over lezen.

Lees verder

On-premises vs. Cloud: verschillen in de ERP-implementatie

Op deze punten verschilt lokale ERP-software van cloudgebaseerde systemen als het gaat om implementatie.

Lees verder