Quantum

Quantum-superioriteit: Google dient rapport in

Google verzendt nu zijn rapport over de door u ontwikkelde kwantumcomputer, waarvan wordt gezegd dat deze voor het eerst kwantum suprematie heeft bereikt.

Eerder deze maand verspreidde het gerucht dat Google kwantum suprematie had bereikt. Eerst was er een rapport gepubliceerd op de NASA-website, maar dit werd snel ingetrokken.

Nu presenteerde Google een paper die aantoont dat kwantumsuprematie nu in de praktijk kan worden bewezen. Als het door Google gepresenteerde bewijs kan worden geverifieerd, zou dit een "gigantische stap in de ontwikkeling van kwantumcomputing zijn".
Revolutie in quantum computing

Google-baas Sundar Pichai noemt de push de "belangrijkste mijlpaal op weg naar de realisatie van kwantumcomputers", terwijl anderen het optimisme Pichais niet helemaal kunnen delen.

De onderzoeksafdeling van IBM ziet de resultaten echter een beetje kritischer. De taak die wordt opgelost door de kwantumcomputer van Google is niet van toepassing op de praktijk en bovendien kan een supercomputer door aanpassingen de gekozen taak oplossen na worst case-schattingen in slechts 2,5 dagen. Hoewel de computer van Google dan nog steeds sneller is, is dit geen bewijs van kwantumoverwicht.Definitie - Wat is kwantum superioriteit?

Quantum suprematie wordt vervolgens besproken wanneer het punt is bereikt waarop de quantumcomputer taken kan uitvoeren die buiten de mogelijkheden van klassieke supercomputers vallen.

Theoretisch is dit heel goed mogelijk, maar tot nu toe ontbreekt het bewijs. Google heeft in zijn rapport uiteengezet hoe de kwantumprocessor een taak in 3 minuten en 20 seconden heeft opgelost die 10.000 jaar zou duren voor een traditionele computer. Ten minste Google.

"Aangenomen dat het waar is, is dit een opmerkelijke prestatie in de experimentele fysica en een bewijs van het snelle tempo van vooruitgang in kwantumcomputerhardware; Ik feliciteer alle betrokkenen. "- John Preskill, hoogleraar natuurkunde, California Institute of Technology
John Preskill, uitvinder van kwantum superioriteit, schrijft dit in een column bij de Googlepaper op quantamagazin.org.

Hij ziet echter ook het probleem dat de door Google gekozen taak waarschijnlijk op het experiment was afgestemd en praktisch niet van groot belang was.
Niettemin bereikt onderzoek langzaam een stadium waarin kwantumcomputerhardware ten minste enkele taken kan uitvoeren die klassieke supercomputers niet kunnen.

Quantumcomputer ook interessant voor bedrijven

De ontwikkeling van kwantumcomputers is ook cruciaal voor de economie. Klassieke computers zijn gebaseerd op bits en kennen de statussen 0 en 1.
Quantumcomputers gebruiken zogenaamde qubits, die beide toestanden tegelijkertijd kunnen berekenen. Dus 00, 01, 10 en 11- Met deze vier toestanden kunnen tegelijkertijd en op verschillende berekeningspaden worden berekend.

Voordelen voor logistiek of gegevensbeveiliging

Routeplanning in de logistiek kan bijvoorbeeld veel beter worden geoptimaliseerd en sneller worden berekend. Hoewel de beste route tussen twee steden relatief eenvoudig te berekenen is, zouden miljoenen verschillende routes geschikt zijn voor 20 verschillende steden.
Quantumcomputers kunnen meerdere routes tegelijk berekenen, in plaats van de een na de ander. Dit vergemakkelijkt en versnelt het zoeken in grote databases aanzienlijk. Daarom is kwantum-superioriteit zo belangrijk voor onderzoek, overheden en de economie.

10 december 2019

Quantum Google

Exact neemt HR-cloudsoftwareleverancier Officient over

Belgische oplossing maakt beheer van HR-taken in één systeem mogelijk.

Lees verder

Een ERP implementeren tijdens een lockdown

Voor veel bedrijven brengt de coronapandemie ook grote onzekerheid met zich mee en grote vrees voor de toekomst.

Lees verder