Low code

Low code steeds populairder

Om eenvoudig en snel aanpassingen aan uw eigen systeem te kunnen maken, kiezen steeds meer bedrijven voor low-code applicaties.

Een gestandaardiseerd ERP-systeem is niet langer voldoende voor veel bedrijven. Vaak zijn individuele aanpassingen en specifieke verbeteringen van de vooraf gebouwde ERP-systemen nodig. Aanpassingen hebben echter meestal een groot nadeel - ze zijn soms erg duur. Vaak moet de broncode meerdere keren worden gewijzigd en aangepast. Als u deze aanpassingen echter wegneemt, moet u de aanpassing aan de andere kant maken. Dus in de manier waarop het bedrijf werkt. Nogmaals, dit kan erg duur zijn, zelfs als de productiviteit aanvankelijk aanzienlijk daalt, omdat er problemen zijn bij het aanpassen van nieuwe processen. De oplossing voor dit dilemma wordt Low Code genoemd en geniet de laatste tijd steeds meer populariteit.

Low codeplatforms verminderen IT-inspanningen

Op zogenaamde low-code platforms, een ontwikkelomgeving voor software, kunnen individuele aanpassingen eenvoudig worden gemodelleerd met behulp van visuele applicatieontwerpers en andere grafische modelleringsmethoden. Hiervoor is het niet langer nodig om handmatig in de broncode te programmeren. Dit maakt het mogelijk om snel en zonder veel tijd specifieke bedrijfstoepassingen te maken en te implementeren. Een ander voordeel is de eenvoud van modelleren. Er is niet veel programmeerexpertise nodig om dergelijke toepassingen te maken. Uiteindelijk zijn dit de voordelen die low code zo interessant maken. Maar laten we het gebruik van dergelijke low-code platforms eens nader bekijken.

Voer eenvoudig zelf aanpassingen uit

Centraal bij het maken van dergelijke software-aanpassing zijn grafische ontwikkelingstools en bouwstenen die bijvoorbeeld uit diagrammen of spreadsheets komen. Door een visuele weergave van deze bouwstenen kunnen ze eenvoudig worden gemodelleerd en geplaatst via drag & drop waar u ze wilt. Dit vermindert uiteraard de inspanning enorm. Zo kunnen applicaties op low-code platforms eenvoudig worden gemaakt en aangepast door niet-gespecialiseerde medewerkers. (zie artikel van 08.10.2018 op it-zoom.de) Noch specifieke programmeervaardigheden noch jarenlange ervaring zijn nodig en de kloof tussen IT en andere afdelingen kan worden overbrugd, zegt het artikel. In een interview met Hans de Visser, VP Outbound Product Management bij Mendix, vanaf 18.03.2019 door Maika Möbus op developer.de, ziet hij in de low-code nog een ander beslissend voordeel:
Een van de grootste problemen, zo niet het grootste probleem, is het alomtegenwoordige tekort aan geschoolde werknemers. Gekwalificeerde ontwikkelaars zijn schaars en er zijn niet genoeg afgestudeerden in IT om het huidige tekort zelfs te verhelpen. Omdat low-code ook geschikt is voor zogenaamde Citizen Developers, dat wil zeggen mensen zonder programmeerkennis, wordt de basis van de beschikbare ontwikkelaars in het bedrijf vele malen uitgebreid. - Hans de Visser

Minder afhankelijkheid, meer autonomie

Over het algemeen kunnen toepassingen met een lage code veel eenvoudiger en tot tien keer sneller worden gemaakt. Hierdoor konden digitale processen en applicaties in minder uren of dagen worden ontwikkeld en geïmplementeerd. Het is ook veel flexibeler in het gebruik van low-code applicaties wanneer nieuwe aanpassingen in de bedrijfscontext dit suggereren. U kunt dus direct kleine wijzigingen aanbrengen, zonder eerst dagen in de broncode te hoeven werken. Hiervoor moest je vaak de externe provider proberen, wat op zijn beurt weer gepaard ging met kosten. Afhankelijkheid van deze dalingen ook en men kan meer autonoom werken. Toch moet men zijn ERP-provider nog steeds als een belangrijke strategische partner beschouwen, omdat het ook kan helpen met low-code aanpassingen met woorden en daden en vaak snel kan helpen met zijn expertise.

25 september 2019

ERP-systeem ERP low code low code platform broncode programmeren add-ons applicaties
Event

Exact Live gaat door in digitale vorm

Meerdaags online event vervangt fysieke editie in Gent.

Lees verder

Exact bouw7 vergroot effici├źntie voor bouwbedrijven

Geïntegreerde oplossing ondersteunt sector in administratie, planning en beheer.

Lees verder