ERP

ERP aanpassen - De uitzondering wordt de regel

Standaardversies van ERP-systemen dekken de essentiële onderdelen van een bedrijf, maar voor de meeste is dat gewoon niet genoeg.

Een paar weken geleden hebben we gemeld dat bedrijven in toenemende mate individuele aanpassingen in hun ERP-systemen eisen in het artikel "ERP aanpassen - Individualisme versus Individualisme". Laten we de technische kant nader bekijken en onderzoeken wat bedrijven kunnen doen, hoe ze zich kunnen aanpassen en hoe de verschillende vormen van maatwerk voor elk bedrijf kunnen werken. Bovendien moet de vraag worden verduidelijkt, waar moet op worden gelet bij de implementatie van een ERP-systeem vandaag.

Concurrentie dwingt voortdurende optimalisatie

Om op de lange termijn op de markt te kunnen overleven, moeten bedrijven hun eigen werkprocessen continu optimaliseren. ERP-systemen bieden uitstekende mogelijkheden om dit proces te ondersteunen, en nog meer, ze maken veel optimalisatieprocessen mogelijk. Maar standaardversies van ERP-systemen hebben hun grenzen, hoewel ze uitbreiden. Dr. Ute Burghardi geformuleerd in een artikel op EAS-MAG.de van 16.07.2019 passend, in de ERP-introductie, zouden natuurlijk alle stamgegevens moeten worden gelezen, het bestaande bedrijfsontwerp geïmplementeerd en een lokalisatie en de integratie van bestaande systemen worden gemaakt, dat is waarom. Het is niet de vraag of, maar eerder in hoeverre een aanpassing van het nieuwe ERP-systeem moet worden aangebracht.

Pas bedrijfsprocessen aan de ERP aan

Bovendien moet een ERP-systeem in principe voldoende flexibel zijn om zich niet alleen aan bestaande bedrijfsprocessen aan te passen, maar ook aan toekomstige uitdagingen. Ondanks alle aanpassingen is het echter belangrijk om te onthouden dat sommige processen zich ook moeten aanpassen aan het nieuwe ERP-systeem en niet andersom. Dit vereist een kritisch onderzoek van die werkprocessen en u moet van tevoren inschatten wat er zou veranderen.

Aanpassingen door parameters

Kortom, er zijn verschillende manieren en middelen om het ERP-systeem aan te passen aan een bedrijfsstructuur. In de zogenaamde parametrering wordt al een bepaalde mate van parameters aan het ERP-systeem geleverd. Bijna elk ERP-systeem biedt zo'n "bereik" waarin aanpassingen kunnen worden aangebracht zonder de feitelijke programmacode te hoeven wijzigen. Als gevolg hiervan kan het systeem worden bijgewerkt, wat een aanzienlijk voordeel van deze aanpak vormt. Niet elk systeem heeft echter dezelfde breedtegraad of dezelfde parameters, daarom is het belangrijk om dit van tevoren te noteren.

Add-ons implementeren

Een andere methode omvat de installatie van add-ons. Hier worden extra tools eenvoudig toegevoegd via interfaces zonder het daadwerkelijke ERP-systeem te wijzigen. Ook hier is het voordeel dat het ERP-systeem fundamenteel losbaar blijft. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het respectieve ERP-systeem een groot aantal verschillende add-ons kan integreren of integreren. Als echter noch parameters, noch add-ons voldoende zijn om aan de behoeften van een bedrijf te voldoen, zal alleen maatwerkprogrammering helpen.

Codering als laatste exemplaar

Met deze vorm van aanpassing wordt de werkelijke code van een ERP-systeem aangepast. Het belangrijkste voordeel hier is zeker de hoge mate van flexibiliteit. Het veranderen van de code in de vorm van maatwerkprogrammering betekent ook dat het systeem zich uiteindelijk naadloos aanpast aan de bestaande bedrijfsstructuur, en niet andersom. Dit is echter ook de meest tijdrovende en uiteindelijk kostbare variant. Als u later aanpassingen en updates wilt aanbrengen, moet u opnieuw rechtstreeks aan de code werken. Updates door de ERP-provider zijn dan niet direct mogelijk, wat opnieuw hoge kosten met zich meebrengt.

Ondertussen is aanpassing aan het ERP-systeem eerder regel dan uitzondering geworden. De mate waarin een bedrijf aanpassingen wil doen, is uiteindelijk een kwestie van voordeel, kosten en toekomstige vrijgavecapaciteit op de lange termijn. U moet er dus altijd voor zorgen dat u uw ERP-systeem niet "inbouwt" en zo exclusief ontwerpt dat latere aanpassingen niet meer mogelijk zijn. Dergelijke aanpassingen worden echter steeds meer een concurrentievoordeel, daarom moet u goed overwegen wanneer u op welk gebied moet investeren in aanpassingen en hoe digitalisering en innovatie daarin in de toekomst zouden kunnen doorgaan.

3 september 2019

ERP Codering Optimalisatie Updates
Event

Exact Live gaat door in digitale vorm

Meerdaags online event vervangt fysieke editie in Gent.

Lees verder

Exact bouw7 vergroot efficiëntie voor bouwbedrijven

Geïntegreerde oplossing ondersteunt sector in administratie, planning en beheer.

Lees verder